http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-27 06:53

Zajszegény transzformátor

|

Új módszer kidolgozása korszerű, zajszegény transzformátor prototípusának kifejlesztése valósulhat meg, amely az EU előírások szerinti legszigorúbb zajszint követelményeknek is megfelel.

A CG Electric Systems Hungary Zrt. Transzformátor divíziója a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében elnyert támogatással (azonosítószáma: GOP-1.1.1.-09/2010-0175) új, 99,7 millió HUF összköltségű fejlesztést indított el szolnoki telephelyén

A projekt megvalósításához szükséges alkalmazott kutatási feladatok elvégzésére a CG Electric a miskolci székhelyű Bay Zoltán Logisztikai és Gyártástechnológiai Intézetének Szerkezetintegritási Osztályát bízta meg. A BayLogi kutatói a munka során megvizsgálják a transzformátoroknál alkalmazható lehetséges hangszigetelések módjait, a hanghidak, rezonanciák megszüntetésének módszereit, az alacsonyabb zajkibocsátású transzformátor prototípusának kifejlesztése céljából. Az eredeti transzformátorház adatai alapján elkészült transzformátorház számítógépes modelljével elemzik az akusztikai és sajátfrekvencia jellemzőket, ún. kisminta modellen végzik el a zaj-és rezgésméréseket, valamint az akusztikai kísérleteket több, a zajkibocsátást csökkentő, lehetséges anyag vizsgálatával (gumilemezek, parafa, gumi és parafa szendvics, fémhab, gumiparafa).


A fejlesztéssel a CG Electric jó eséllyel, a versenytársakat is megelőzve, kedvezőbb piaci részarányt érhet el a főbb európai piacokon, ami évente 15-20 berendezés értékesítését, a forgalom évi 12-15 millió EUR nagyságrendű emelkedését eredményezi. A szolnoki gyárban 2012. első hónapjaiban megvalósuló K+F projekt a Jász-Nagykun-Szolnok-i régió fejlődését is nagymértékben segíti, hosszabb távon új munkahelyeket teremt, illetve tart meg.
Budapest, 2011. november 24. (OTS)

CG Electric Systems Hungary Zrt.
1095 Budapest, Máriássy utca 7.
Tel: +36 1 483 6600