http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-25 06:12

Észak-Dél Energia Infrastruktúra Folyosó

|
Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár írta alá Magyarország képviseletében az Észak-Dél Energia Infrastruktúra Folyosó cselekvési tervet és az annak végrehajtásáról szóló szándéknyilatkozatot 2011. november 23-án, Brüsszelben.
Az Észak-Dél Energiafolyosó egy, a közép- és délkelet-európai térség diverzifikáltabb energiaforrás-ellátását és nagyobb energiabiztonságát célzó infrastruktúra hálózat-fejlesztési program. A program projektjei a gáz-, kőolaj- és villamos energia hálózatok megfelelő összekapcsolását kívánják elérni az egyes szükséges összeköttetések megteremtésével vagy felújításával. Alapvető cél a régió importfüggőségének csökkentése az észak-déli irányú gázszállítás lehetővé tételével a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között. Az Energiafolyosó az egységes uniós energiapiac kiépítését is segíti.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére, a projekt megvalósítását elősegítendő magas szintű munkacsoport jött létre a magyar elnökség idején. A tematikus (villamos energia, gáz, olaj) munkacsoportok az elmúlt időszakban legalább havi gyakorisággal üléseztek. Teljes jogú tagként Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia, megfigyelőként Horvátország, egyes munkacsoportokban Ausztria és Németország képviselői vettek részt a munkában.

Kovács Tamás Iván hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakemberei a kezdetektől részt vettek a kezdeményezés munkacsoport ülésein és jelentősen befolyásolták a most véglegesített dokumentumok tartalmát. A sikeres egyeztetések eredményeként a Magyarország számára fontos földgáz és villamos energia projektek mindegyike bekerült az akciótervbe. A dokumentum a földgázprojektek közül a folyosó legfontosabb fejlesztéseiként azonosítja be a magyar-szlovák összeköttetést és a kapcsolódó lengyel-szlovák interkonnektort.
2011. november 24.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)