http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-24 13:38

Előzetes híradás a VIII. Vasúti Hidász Találkozóról

|

A Vasúti Hidak Alapítvány tájékoztatja a vasút és a hidász szakma iránt érdeklődőket, hogy a Magyar Mérnöki Kamara Vasúti Szakosztályával, valamint a MÁV Zrt.-vel közös szervezésben a VIII. Vasúti Hidász Találkozóra 2012. május 30-június 1 (szerda–péntek) között Pécsett, a Hotel Palatinus Centerben kerül sor.

15 éves a Vasúti Hidak Alapítvány


A Vasúti Hidak Alapítványt a Csongrád Megyei Bíróság 1996. február 1-én magánalapítványként jegyezte be. Az Alapítványt  a  fenti bíróság  2006. május 15-én közhasznú alapítvánnyá módosította. Az alapítók a következő cégek voltak: MÁV Rt.  Vezérigazgatósága, MÁV Épületkarbantartó Kft. Szeged, , MÁV Hídépítő Kft., Hídépítő Rt.,  SZFINX Bt. Szeged. Az alapítványhoz rövid időn belül  13 cég és 1 magánszemély is csatlakozott.


Alapítvány célja
•    - a vasúti hidak múltjának kutatása, kiadványok megjelentetése
•    - hidász szakmai konferenciák, előadások szervezése,
•    - hidász témájú pályázatok kiírása,
•    - szakmai díjak alapítása


Alapítvány működése
Az alapítvány működését 7 tagú kuratórium irányítja, amelynek tagjait az alapítók fogadták el. Az adminisztrációs munka felelőse a kuratórium titkára. Alapítvány székhelye: Szeged.  Az alpítvány munkáját a 3 tagú felügyelő bizottság évente ellenőrzi. A kuratórium elnöke és tagjai tiszteletdíjat nem kapnak. Az alapítvány rendszeresen szakmai programokat szervez.


Vasúti Hidász Találkozók és szakmai napok
Az alapítvány eddigi működése során 9 szakmai napot és 7  háromnapos konferenciát szervezett ″Vasúti Hidász Találkozó" elnevezéssel. Az utóbbi helyszínei és időpontjai a következők voltak.

I.   Szeged 1993.
II.  Balatonboglár 1995.
III. Miskolc-Tapolca 1997.
IV. Szombathely 2000.
V.  Debrecen 2003.
VI  Dobogókő 2006.
VII. Kecskemét 2009.

Alapítvány díjai
Az alapítvány díjai a következők: Korányi-díj, Tervezői Nívódíj, Kivitelezői Nívódíj, Szakmai Nívódíj. A Korányi-díjat dr. Korányi Imre Kossuth-díjas professzor emlékének megőrzésére, 2001-ben alapítottuk. A vasúti hidász szakma e legmagasabb díját 2002-ben Dr. Nemeskéri Kiss Géza, 2003-ban Dr. Szittner Antal, 2004-ben Evers Antal, 2005-ben Doskar Ferenc, 2006-ban Dr. Nagy Sándor, 2007-ben Bácskai Endréné, 2008-ban Solymossy Imre, 2009-ben Dr. Horváth Ferenc, 2010-ben Dr. Kemenes Arzén, 2011-ben. Adamkó Ferenc kollégák kapták meg.

Dr. Nemeskéri-Kiss Géza az első Korányi-díjas (középen). Fotó: Kiss Józsefné

 

Pályázatok
Az Alapítvány legfontosabb pályázatai a vasúti hidak témakörében fotópályázatok, a vasúti hidak témájú diplomaterv pályázatok kiírása voltak.


Egyéb tevékenységek
E területen a legfontosabbak: együttműködés szakmai szervezetekkel, alapítványokkal, szakmai kiadványok kiadása, emléktábla állítása az első vasúti vasbeton hídnál 2005. szeptember 9-én, médiakapcsolatok (Mérnök Újság, Sínek Világa, Acélszerkezetek, Vasbetonépítés szakmai folyóiratok, saját honlap, hírlevél és a jövőben, Mérnökkapu)

Az Alapítvány eddigi működése során állami támogatásban nem részesült. Köszönjük az egyes cégek támogatását, amely nélkül munkánkat végezni nem tudnánk.
További alapítványi információk www.vashid.hu oldalon

 

 

 A VIII. Vasúti Hidász Találkozó

 

 

A szakmai előadásokat a Hotel Palatinus Bartók termében tartjuk. A konferencia tervezett létszáma 140–160 fő, részükre igényük szerint az Hotel Palatinusban illetve a közeli Pátria Hotelben szállást biztosítunk. A konferenciára elsősorban a szakmai körök képviselőit várjuk, akik a vasúti hídépítés területén tevékenykednek, a tudományos élet, tervezők, kivitelezők, hatóságok és üzemeltetők képviselőit.

A konferencia főbb témakörei:
• Vasúti pályák átvezetése a hídon
• Műtárgyak a hazai vasútátépítéseknél
• Nemzetközi kitekintés
• Új anyagok és technológiák
• Vasúti hidak tervezése

A konferencián a korábbi évekhez hasonlóan lehetőséget biztosítunk cégek bemutatkozására bérelhető bemutató terek (asztal, paraván) rendelkezésre bocsátásával.

A részvételi díj magába foglalja többek között a "Vasúti hidak a Pécsi Igazgatóság területén" című szakkönyvet, amely a debreceni, budapesti, szegedi vasúti hidakról szóló könyv után a negyedik ilyen jellegű kiadványa az Alapítványnak.  Tervezzük az eddigi kiadványaink bemutatását, amelyek igény szerint megrendelhetők, vagy megvásárolhatók lesznek.

Korábbi konferenciáinkhoz hasonlóan színvonalas előadásokkal és kulturális rendezvényekkel a szakma és a szakemberek minél szélesebb körű megismerését biztosítjuk.

A konferencia a Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési rendszerében akkreditálásra kerül, így a résztvevők a kapott pontszámokat jogosultságaik meghosszabbításánál felhasználhatják.

A VIII. Vasúti Hidász Találkozó részletes programjáról, híreiről az Alapítvány www.vashid.hu honlapján folyamatosan adunk tájékoztatást, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető.

Rege Béla
kuratóriumi elnök