http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-19 18:27

Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból

|

Diplomás pályakövetési rendszerének és a karrierszolgáltatási rendszerének fejlesztésére nyert 2009-ben uniós támogatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely 2011. novemberében zárul le.

A TÁMOP 4.1.1. pályázat keretén belül megvalósuló program célja volt, hogy a jövőben még átláthatóbb, követhetőbb legyen a műegyetemi diplomát szerzők életpályája, munkaerő-piaci szerepe, illetve a műegyetemi hallgatók elhelyezkedésüket segítő, széleskörű és könnyen hasznosítható szolgáltatásokban részesüljenek.

Az elmúlt években sok tévhit keringett a köztudatban a diplomások elhelyezkedésével kapcsolatosan, évek óta hallani, hogy túl sok diplomást képez a magyar felsőoktatás, tömeges diplomás munkanélküliség várható.
A statisztikák azonban épp ennek ellenkezőjét mutatják: Magyarországon - nemzetközi összehasonlításban is - kiemelkedő előnyöket biztosít a felsőfokú végzettség.
A jelenleginél pontosabb, megbízhatóbb kép kialakítását szolgálja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő diplomás pályakövetési rendszernek a továbbfejlesztése a pályázat segítségével.

A végzettekkel kiépített kapcsolat az egyik legfontosabb és közvetlen forrása a munka világából megfogalmazódott elvárásoknak, tapasztalatoknak.
A diplomás pályakövetés révén az egyetem és a munkáltatók képet kapnak a felsőoktatásban végzettek munkába állásáról, munkaerő-piaci jellemzőiről - arról, mennyire hasznosíthatóak képzései a munkaerőpiacon.
Olyan semmi mással nem pótolható visszacsatolás ez, amelynek segítségével a felsőoktatási intézmények fejleszthetik képzéseiket, szolgáltatásaikat.
A DPR (diplomás pályakövetési rendszer) továbbfejlesztése egy nagy lépés afelé, hogy közelítsenek egymás felé a felsőoktatás és a munkaerő-piaci igények, elősegítve az intézmények versenyképességének javítását és a hazai felsőoktatás minőség orientált fejlesztését.

A pályázat céljai, amelyek a két év alatt megvalósultak (a teljesség igénye nélkül)
- a műegyetemi hallgatók munkaerő-piaci érvényesülési esélyeinek növelése,
- több, intenzívebb és specializált tanácsadás, próbainterjú, tréning és AC tartása a műegyetemisták számára a BME Karrier Iroda szervezésében
- BME Karrier Iroda honlapjának fejlesztése, annak érdekében, hogy a hallgatók és végzettek online módon is elérjék azokat az anyagokat, amelyek segítséget nyújtanak számukra a munkaerő-piaci tájékozottságban és az álláskeresésben (www.karrier.bme.hu)
- a standardizált diplomás pályakövetési rendszer működtetése az összehasonlíthatóság és a gyorsabb feldolgozás érdekében, a hallgatói és a munkáltató igények folyamatos beépítése a karrierszolgáltatási rendszerbe,
- a karrierszolgáltatási rendszer működése során összegyűjtött tapasztalatok nyilvánossá tétele
- és nem utolsó sorban a rendszer fejlesztése során a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők, a szegregált szocializációs környezetből származók, a szocializációs problémákkal küzdőknek szóló szolgáltatások speciális kialakítása.

A projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Diákközpont Karrier Iroda gondozásában valósul meg az Európai Unió támogatásával a magyar állam és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.
Budapest, 2011. november 18. (OTS)