http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-19 17:43

Célunk a K+F kiadások másfél százalékos gyarapítása

|

A tudományos politika is arra hivatott, hogy megtalálja a módját annak, hogy a tudomány és technológia fejlődése miként tudja a közérdeket a leghatékonyabban szolgálni. Ebben a folyamatban a Kormánynak kell döntő szerepet betöltenie – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Tudományos Akadémia World Science Forum rendezvényének parlamenti szekciójában, szombaton.
(fotó: Horváth Ernő)
Az innovációban az állam legalább kétféle szerepet tölt be – mutatott rá a miniszter. Egyrészt pénzbeli támogatást nyújthat az innovációs szakemberek munkájának és az innováció gazdaságban érezhető hatásának az elősegítésére, másrészt egy támogató, „ágazatbarát” jogszabályi környezetet alkothat abból a célból, hogy az innovációs tevékenységeket, vállalkozásokat érintő korlátozásokat megszűntesse – mutatott rá Navracsics Tibor, majd hozzátette: mindkét esetben olyan kormányzati intézkedésekről van szó, amelyek az innovációs tevékenységek intenzitását növelik a gazdaságban.

A miniszter ismertette: az Európai Unió eredeti céljának megfelelően a K+F (kutatás és fejlesztés) költségek uniós átlaga a jelenlegi 2 százalékról 2020-ra el kell, hogy érje a GDP 3 százalékát. Magyarországnak kitűzött célja – folytatta -, hogy az ez irányú költségvetését GDP arányosan 1,8 százalékra növelje 2020-ra. Mindezt oly módon, hogy a vállalatok K+F kiadásiban vállalt állami részesedést jelentős mértékben kell növelni – tette hozzá a miniszter.

Középtávú célkitűzésünk az, hogy az állam 2015-re K+F-re fordított kiadásaiban mintegy másfél százalékos gyarapodást érjen el – mondta. További terve a Kormánynak, hogy Magyarország teljesítménye az innovációs mutatószámokban elérje, vagy akár meghaladja az európai uniós átlagot az évtized végére – nyomatékosította Navracsics Tibor.

A Kormány K+F cél elérését támogató intézkedései a szakpolitika (kutatás-fejlesztés és innováció) és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer átfogó felülvizsgálatát, új programok beindítását és a releváns intézményi és irányítási rendszer átalakítását, valamint a vonatkozó jogszabályi környezet fejlesztését irányozza elő – tájékoztatott a közigazgatási és igazságügyi miniszter.
2011. november 19.

(kormany.hu)