http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-17 05:41

A közérdeket szolgálja az új közbeszerzési törvény

|

Gyökeres változást hoz magával a közbeszerzések rendszerében a 2012 januárjában hatályba lépő új törvény - fogalmazott Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára A közbeszerzések aktuális kérdései az Európai Unióban és a tagállamokban címmel megrendezett nemzetközi konferencia megnyitóján 2011. november 16-án, Budapesten.
Hegmanné Nemes Sára (fotó: Szigeti Tamás)


A 2011 nyarán elfogadott átfogó eljárási törvénnyel mind a jogszerűség, mind a takarékosság oldaláról érvényesíteni lehet a közösség érdekét a közbeszerzések rendszerében – mutatott rá Hegmanné Nemes Sára. Az új közbeszerzési törvény az előző szabályozási keret rendszerszintű hibáit úgy oldotta meg, hogy közben magába tudta fogadni az európai uniós irányelveket is – hangsúlyozta az államtitkár.

A tiszta eljárások érdekében az új törvény kizárja az adóelkerülést célzó, átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, off-shore hátterű gazdasági társaságokat a közbeszerzési eljárásokból. A lánctartozásokkal szembeni fellépés jegyében rendelkezik a szerződést teljesítő alvállalkozói lánc szintjeinek korlátozásáról, a kötelező előleg biztosításáról és az ajánlattevővel szerződő alvállalkozók közvetlen kifizetéséről is – fejtette ki.

A megújult szerkezetnek és a közérthető rendelkezéseknek köszönhetően a törvény érdemi előrelépést jelent az egyszerűség és áttekinthetőség irányába – fogalmazott Hegmanné Nemes Sára. Az adminisztrációs terhek csökkentése és az eljárások egyszerűsítése az új szabályozási környezet kulcselemei, amelyek az anyagi és személyi tőkéjüket tekintve is hátrányos helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozásokat és a helyi önkormányzatokat támogatják - tette hozzá.

Az európai uniós soft law szellemében az új törvény megalkot a nemzeti eljárásrenden belül egy új eljárást, ami jelentős egyszerűsödést jelent és jobb esélyeket kínál a közbeszerzésben való részvételre a helyi viszonyok között működő kisvállalkozások számára is – közölte az államtitkár.

A kétnapos konferencián magyar szakemberek mellett az Európai Bizottság, az Európai Unió Bírósága és az uniós tagállamok közbeszerzési szervezeteinek képviselői is előadást tartanak többek között az Európai Unió közbeszerzési irányelveinek felülvizsgálatáról és modernizációjáról, a közbeszerzés más szakpolitikákhoz való kapcsolódásairól és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítésének lehetőségeiről.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)