http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-16 18:04

Az elődök titka

|

A vasi mérnök kollégáink elmondták a Mérnök Újság 2011. októberi számában: „A politikusokat jobbára csak a beruházás révén nekik jutó dicsőség érdekli, az már a legkevésbé sem, hogy kétségbeejtően silány a minőség, bóvli épül közpénzen…” Igaz ez, vagy csak kifogás?
A minőségbiztosítást, a mérnöki gondolkozás nyomait keresi dr. Rigó Mihály egy 99 éves műszaki utasítás tartalma alapján.

 

A képen a szekszárdi Államépítészeti Hivatal épülete 1928-ban és manapság. (A szekszárdi Baka Múzeum honlapjáról)

 

Mik az okok?
A továbbiakban a szerző megpróbálja megfejteni mérnök elődeink titkát, mely nem más, mint a hosszú ideig működőképes, a hosszú ideig problémamentesen hasznosítható építmény.

 

Ma a minőséget nem valósítjuk meg, hanem e helyett csak tanúsítjuk. A kettő közötti különbség óriási!


Ezt ma úgy érzékeljük, ahogyan Szombathelyen a százéves közművek működőképesek, az évtizede építetteket meg cserélni kell. […]
"Nem baj, ha kókler az illető, az sem, ha sosem csinált még azelőtt efféle munkát. Övé a legalacsonyabb ajánlat, megnyerte, viheti. Nem százmillióból valósul meg a projekt, hanem ötvenből, igaz, nem is lehet száz évig üzemeltetni, mert pár éven belül tönkremegy …”
A vasi látlelet sajnos országos jelenség, nagyon nagy bajban vagyunk az utak, épületek, műtárgyak nagyon alacsony élettartama miatt. A társadalomnak ugyanarra többet kell fizetnie, miközben ennek a pénznek ezer más helye lenne.


Mivel úgy tűnik, hogy volt ez másként is, vegyünk egy példát, az 1912-ben  megjelent –egy év híján 100 éves – könyv alapján, melynek a címe: A magyar királyi államépítészeti hivatalok szolgálatára vonatkozó műszaki utasítás. A tanulmány itt olvasható.

Kérjük, szóljon hozzá!
Szépek, jók, vagy kifogásolhatóak az építmények? Önnek mik a tapasztalatai? Egyedi, vagy általánosítható jelenségről lehet beszélni? Kell-e valamit tenni, s ha igen akkor hol kellene beavatkozni és mi változtatandó? Mi a felelőssége a mérnöknek?

Buday Miklós