http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-11 15:33

Lépések az uniós lézerközpont szegedi megvalósításáért

|

Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára köszöntőjével kezdődött meg az ELI lézer kutatóközpont megvalósítását előkészítő projekt nyitó konferenciája 2011. november 10-én, Szegeden. „Azok az országok lesznek gazdaggá, amelyek sokat költenek a kutatásra. Azok lesznek sikeresek, amelyek bátran helyezik bizalmukat a legizgalmasabb befektetési alapba, az emberi kreativitásba” – hangsúlyozta az államtitkár.


Szegeden jöhet létre Európa 44 kutató nagyberendezésének egyike, az úgynevezett szuperlézer, amely a hazai és nemzetközi tudományos és gazdasági élet számára is komoly lehetőségeket teremt. Molnár Ágnes hangsúlyozta: „A Kormány 64 milliárd forintot fordít a beruházásra az Európai Unió strukturális alapjából, az előkészítésre 3 milliárd forint áll rendelkezésre”. Kutatási infrastruktúrafejlesztési programra Magyarország soha még ennyi forrást nem költhetett.

 

A beruházás az Új Széchenyi Terv Nemzeti Programjai közé tartozik, amelyek a Magyarországon meglévő értékekre és erényekre építve számottevő közösségi hasznot hajtanak. A Kormány 2011 júniusában kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a fejlesztést a hatósági, engedélyeztetési folyamat felgyorsítása érdekében, így csökkentve a beruházáshoz kapcsolódó adminisztratív terheket és költségeket.


A világon a jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítményű kutató-szuperlézer megépítését célzó projektet közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli. Az előkészületeket a szaktárcával szorosan együttműködve a Magyar Tudományos Akadémia és a Kormány tudománypolitikai tanácsa is figyelemmel kíséri.

 

 

Molnár Ágnes (fotó: Szigeti Tamás)

 

A megkezdett munka a tudósok, szakmai közösségek és gazdasági szereplők összefogásával teremt nemzetközi tekintélyt és elismertséget. A beruházás nemcsak Szeged és térsége számára hajt hasznot, hanem kedvező hatást gyakorol majd az egész nemzetgazdaságra is. A város elsősorban a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi hírű teljesítménye és elkötelezett tudósi közössége miatt kiválóan alkalmas arra, hogy otthont adjon Európa egyik legjelentősebb kutatóközpontjának.

Az uniós jóváhagyásra benyújtandó pályázatnak 2012. január 15-ig kell a Kormány elé kerülnie. A tervekben foglalt ütemezés szerint 2015 végén már működhet a magyar szuperlézer. Az ELI segítségével létrejövő kutatási eredmények közvetlen hasznosítási területe lehet például az izotópgyártás, az orvosi gyógykezelés, a gyógyszerkutatás és a génszerkezetvizsgálat.
2011. november 10.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)