http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-11 15:07

Méltányos felújítást a Népstadionnak!

|

Callmeyer Ferenc, Józsa Gábor, Magyar Ádám, Tölgyes Edit, Péterffy András,
valamint a BON-TEAM 33 nevében (06-20-233-3528) Raab József, Miklós Róbert, Révhelyi György, Fogarasi Gyula, és Grosser Enrique emel szót 7. pontban a Népstadion méltányos felújítása érdekében.
(javított változat)

1./ Mert 1953-óta, lassan 6 évtizede a magyar sport nemzetközi hírnevének páratlan és patinás fellegvára, legyen szó atlétikáról, kosárlabdáról, vagy éppen labdarúgásról. És a maradandóságnak ez az üzenete az utókor számára patina és nem politika kell legyen.

2./ Mert megépítésekor építészetileg is világszínvonalat képviselt. Ezért ifj. Dávid Károly és csapata szocreál modernista alkotása nem totális bontást, hanem értékőrző felújítást érdemel - a szomszédos Dromosz parkkal egyetemben. Azaz aktív műemlék-védelmet.

3./ Mert a hivatalosan 40000-esre alultervezett új UEFA- stadion komplex (atlétikai) és jelentősebb nemzetközi sport rendezvények megtartására nem alkalmas, így a meglévő, fővárosban is páratlan közlekedési adottságokat (Metró, villamos, troli, Volán) sem használja hatékonyan ki. Alulhasznosítva és távlatra ellehetetlenítve a szomszédos, egyetlen fővárosi Budapesti Olimpiai
Központ (BOK) területét is.

4./ Mert már évek óta létezik kidolgozott és megvalósítható műszaki-építészeti alternatíva a Népstadion értékmegőrző felújítására. Ami 70-80000-es befogadó képességével, a stadion a stadionban elv alkalmazásával, a berlini példát követve nemzetközi szinten is maradandót alkothatna - a labdarúgás mellett az atlétika és egyéb tömegrendezvények számára is.

5./ Mert a Főstadion értékőrző, kapacitív és komplex felújításával egyúttal perspektíva nyílik a környező Zuglói Sportpark megújítására is a Millenáristól a Nemzeti Sportcsarnokig. Ellenkező esetben ez az értékes sportterület is várhatóan az ingatlanspekulációs nyomás hatására, funkcionálisan szintén ebek harmincadjává válhat, és távlatban a BOK itteni felszámolásával is
járna.

6./ Mert a stadion tervezett 40000-férőhelyes átépítésével ellehetetlenül az országos főstadion funkció, mint ahogyan egy majdani Budapesti Olimpiához - 2028? - nélkülözhetetlen főstadion funkciója is. A helyette ajánlott, ma még papíron sem létező csepeli főstadionhoz szükséges 300 milliárd forintos közlekedésfejlesztés (5-ös Metró) ma még távlati ködökbe vész, és különben is több száz hektáron részben lokális ingatlanspekulációs érdekeket szolgálna
(Sukoró szindróma).

7./ Mert a nyilvánosság teljes kizárásával, zártkörűen tervezett-előkészített átépítés sem nyilvános tervpályázatra, sem bontási-építési közbeszerzési pályázatra nem támaszkodik, szakmailag és politikailag is alaposabb átgondolást igényel. Tarthatatlan és példátlan, hogy egy ország egyetlen főstadionjának jövőbeli sorsa - és 40 Md. forintja - ilyen körülmények között dőljön el. Hogy az ártatlan létesítmény egyetlen politikai bűne - az, hogy a néhai szocreálban Nép-stadionnak kereszteltetett - perdöntő lehet a hálátlan utókori döntésnél.
Budapest, 2011. november 11. (OTS)