http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-04 09:48

Magyar–szlovák földgázszállító vezeték

|

A Kormány 2011. november 2-i ülésén kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték kiépítéséhez és a vezeték üzemszerű működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.


Magyarország stratégiai célja a gázpiacon a valódi versenyhelyzet megteremtése megfelelő fizikai infrastruktúra kiépítésével és alternatív forráslehetőségek felkutatásával. A fizikai infrastruktúra oldaláról az európai piachoz csatlakozó megfelelő kapacitású kapcsolatok kiépítése enyhítheti a hazai energiafüggőséget.

A stratégiai jelentőségű nagynyomású földgázszállító vezeték a tervezett Észak-Dél Energiafolyosó részeként növeli a szállítási útvonalak diverzifikációját, és jelentősen hozzájárul Európa energiabiztonságának erősítéséhez. Az új határkeresztező kapacitás elősegíti a gázpiac likviditását és növeli a közép-európai régió földgázellátásának biztonságát. Az építés mellett Magyarország európai és regionális szinten is politikailag elköteleződött. A fejlesztést az Európai Unió kiemelt fontosságú projektként kezeli. Már megépült a magyar-román és a magyar-horvát gázösszeköttetés is.

A projekt kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításával a nagynyomású földgázszállító vezeték magyarországi szakaszának engedélyezési folyamata felgyorsul, így lehetővé válik a 2015. januári üzembe helyezés.

 

2011. november 3.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)