http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-02 05:46

A közlekedésbiztonság javítása életeket ment

|

A szakminisztérium nevében Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság társelnöke koszorúzta meg a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművét 2011. október 28-án, Budapesten.
Beszédében kiemelte: arra kell törekedni, hogy a közlekedés biztonságát fokozatosan javítva évről évre kevesebb áldozatot követeljenek a műszaki hibák és az emberi mulasztások.

Az emlékműv Mihály Gábor szobrászművész alkotása


Az Európai Unió következő évtizedekre szóló közlekedéspolitikai alapdokumentuma, a Fehér Könyv célul tűzi ki, hogy az évszázad közepére nullához közelítsen az utakon elhunytak száma. Magyarországon is belátható időtávon, néhány évtizeden belül az elérhető legalacsonyabb szintre kell visszaszorítani ezt a baleseti mutatót - hangsúlyozta az államtitkár.

A kormányzat a közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági szempontú fejlesztésével, az intelligens közlekedési rendszerek elterjesztésével, a gyakorlatban egyértelműen alkalmazható szabályokkal, a szabályszegés szigorú, következetes szankcionálásával és szemléletformáló kampányokkal teheti a legtöbbet az előrelépésért.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Országos Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal szoros együttműködésben szakpolitikai tevékenysége középpontjába helyezte a közlekedésbiztonság fokozásának ügyét - húzta alá Schváb Zoltán.

Kiemelte, hogy a tárca kezdeményezésére első alkalommal különítenek el célzott forrásmennyiséget személysérüléses balesetek megelőzését elősegítő infrastruktúrafejlesztésekre, közlekedésbiztonsági beavatkozásokra az Új Széchenyi Terv közlekedésfejlesztési forrásaiból. A vasúttársaságok és közútkezelők javaslatai alapján rangsorolt fejlesztések megvalósítására szánt 50 milliárd forintból sosem látott mértékű országos közlekedésbiztonsági program indítható.

További hasonló lépésekkel minden hazai és uniós vállalást teljesítve százak élete menthető meg az elkövetkező években - zárta szavait az államtitkár.
2011. október 28. 15:09

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)