http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-11-02 05:25

Észak-Dél Energiafolyosó

|

Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár részvételével véglegesítette az Észak-Dél Energiafolyosó magas szintű munkacsoport az infrastruktúra hálózatfejlesztési program akciótervét és a végrehajtásról szóló szándéknyilatkozatot 2011. október 28-án, Brüsszelben. A testület kezdeményezése alapján az Energia Tanács november végén fogadhatja majd el a dokumentumokat.


Az Észak-Dél Energiafolyosó egy, a közép- és délkelet-európai térség diverzifikáltabb energiaforrás-ellátását és nagyobb energiabiztonságát célzó infrastruktúra hálózat-fejlesztési program. Alapvető célja, hogy a régió importfüggőségét csökkentse azzal, hogy észak-déli irányú gázszállítást tesz lehetővé a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között. A program projektjei a gáz-, kőolaj- és villamos energia hálózatok megfelelő összekapcsolását kívánják elérni az egyes szükséges összeköttetések megteremtésével vagy felújításával. Az Energiafolyosó az egységes uniós energiapiac kiépítését is segíti.

A program előkészítésére a magyar uniós elnökségi időszak alatt februárban életre hívott magas szintű munkacsoport tematikus (villamos energia, gáz, olaj) munkacsoportjai az elmúlt időszakban legalább havi gyakorisággal üléseztek. Teljes jogú tagként Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia, megfigyelőként Horvátország, egyes munkacsoportokban Ausztria és Németország képviselői vettek részt a munkában.

A szándéknyilatkozat a projektek kiválasztásához alapul szolgáló regionális célkitűzéseket nevesíti, és a magas szintű munkacsoport záró jelentéseként ismeri el az akciótervet. Az akcióterv projektszintű fejlesztési javaslatokat tartalmaz, és általános intézkedéseket azonosít be. Az Észak-Dél Kezdeményezést az Európai Bizottság az Európai Infrastruktúra Csomag pilotprojektjének szánja.

Az interkonnektorok kiépítése esetén az érintett államok egy ellátási válsághelyzet esetén egymás tárolókapacitásaiból pótolhatják a hiányzó, kieső energiaforrásokat. A fejlesztéssel korlátozott mennyiségben nyugat-európai vagy észak-afrikai gáz is beszerezhetővé válik.

Kovács Tamás Iván a javasolt akciótervi projektekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azok közé számos, magyar szempontból fontos beruházás került be. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy az interkonnektorok kiépítése mellett elengedhetetlen a kapcsolódó belső fejlesztések támogatása is.
2011. október 28.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)