http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-28 04:53

El kell kerülni egy újabb ciánkatasztrófát

|
A Fidesz EP-delegációja levelet intézett Kelemen Hunorhoz, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökéhez, a verespataki cianidos aranybánya-beruházás ügyében.
A Fidesz EP-delegáció nevében Áder János, az EP környezetvédelmi bizottságának tagja, valamint Gyürk András delegációvezető arra kéri az RMDSZ vezetését, hogy kormányzati és politikai befolyásukat latba vetve tegyenek meg mindent a projekt megakadályozásáért. A 14 fideszes EP-képviselő e cél érdekében teljes körű politikai és szakmai támogatásáról biztosítja a romániai magyar pártot.

A Kelemen Hunornak címzett levél emlékeztet az Európai Parlament tavaly nagy többséggel elfogadott határozatára, amely felszólít a cianidos technológiájú aranybányászat 2011 vége előtti teljes tilalmára. Ezt a világos és határozott döntést veszi semmibe a verespataki bányanyitás terve. A levél szintén emlékeztet a 12 éve történt, a Tisza élővilágát gyakorlatilag megsemmisítő ciánszennyezés következményeire és tanulságaira. A dokumentum hangsúlyozza: a verespataki beruházás megvalósulása esetén az ott termelődő súlyosan mérgező cianidos zagy mennyisége csaknem háromezerszeresen meghaladja a 12 évvel ezelőtt egyszer már határokon átnyúló katasztrófát okozó halálfolyamét.

A Fidesz EP-delegációja szerint Romániának felelősséget kell vállalnia saját és a szomszédos országok polgárai iránt és nem hagyhatja figyelmen kívül a beruházáshoz kapcsolódó ökológiai kockázatokat.

A Fidesz EP-delegációja a levélben arra kéri az RMDSZ vezetését, hogy kormányzati és politikai befolyásukat latba vetve tegyenek meg mindent a verespataki cianidos aranybánya-projekt megakadályozásáért, mely cél érdekében a delegáció felajánlja teljes körű politikai és szakmai támogatását.
Budapest, 2011. október 26. (OS)

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament