http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-24 15:24

Magyar-osztrák memorandum a Rábáról

|

Mindaz, ami a Rába érdekében történt, jó példa a két ország kiváló együttműködésére - mondta Fazekas Sándor.

Aláírta az osztrák és a magyar környezetvédelmi miniszter Burgenlandban azt a közös memorandumot, amely lezárja a Rába Akcióprogramot. A tárcavezetők előzőleg megtekintették azokat a korszerű víztisztító berendezéseket, amelyeket a Boxmark bőrgyár szereltetett fel és helyezett üzembe a Rába további szennyezésének megakadályozására.
Nikolaus Berlakovich, Fazekas Sándor (Fotó: Friedrich Jamning)

A memorandum felidézi, hogy a magyar és osztrák szakemberek közösen vizsgálták és ellenőrizték a Rába vízminőségét, hogy online mérőállomásokat hoztak létre, illetve hogy az osztrákok szigorúbb határértékeket vezettek be a bőrgyártásban is. Az aláírt dokumentum pozitívumként említi a Rába vízrendszerét is befolyásoló Lapincs sóterhelésének csökkentését, vagyis a fürstenfeldi geotermikus erőmű bezárását.

Nikolaus Berlakovich a sajtótájékoztatón elmondta: összesen 17 millió eurónyi összeget fordítottak a Rábával kapcsolatos környezetvédelmi beruházások megvalósítására. Ennek részeként építették ki a Boxmark jennersdorfi és a feldbachi bőrgyárában a világszínvonalat képviselő víztisztító berendezéseket is, valamint a wollsdorfi bőrgyárban is hasonló berendezéseket szereltek fel.

Fazekas Sándor hangsúlyozta a két szomszédos ország barátságát. A magyar miniszter szerint a Rába Akcióprogram minden eleme fontos és szükséges volt. A folyó civilizációs terhelésének csökkentése azt eredményezi, hogy a habzás minimálisra csökkent, a vízminőség javult, így a jövőben megnyílik a lehetőség arra is, hogy a folyó rehabilitációja érdekében további lépéseket tegyenek.

Ezek közé tartozhat a miniszter szerint egy közös árvíz- előrejelző rendszer kiépítése egy átfogóbb vízminőség vizsgálat is.

Fazekas Sándor kiemelte: mindaz, ami a Rába érdekében történt, jó példa a két ország kiváló együttműködésére, a pozitív kapcsolattartásra és a felvetődő problémák közös megoldására.

Az MTI tudósítójának kérdésére, miszerint mivel magyarázzák, hogy Szentgotthárdnál a Rába jelenleg is habzik, Fazekas Sándor elmondta: ezekkel a tényekkel és adatokkal a szaktárca is tisztában van, ezért fontos, hogy folyamatos legyen a Rába megfigyelése. Hozzátette, hogy a habzás nagy része megszűnt, ma már csak néhány méteren tapasztalható, ami valószínűleg részben biológiai eredetű, de az sem kizárt, hogy a korábbi ipari tevékenység utóhatásának tudható be, illetve mezőgazdasági tevékenység következménye is lehet.

 

2011. október 23.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium)