http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-17 10:48

Az export húzta a bővülő ipari termelést

|
Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Magyarország minden régiójában volumenbővülés volt tapasztalható.

Az ipari termelés augusztusban 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, az összes értékesítés pedig 2,5 százalékkal volt magasabb, mint 2010 augusztusában. Az export tekintetében a nyár utolsó hónapjában is folytatódott a kedvező folyamat: a (szezonálisan és munkanaphatással kiigazított) külföldi értékesítés 1,3 százalékkal növekedett a júliusi adatokhoz képest.

Az augusztusban mért éves alapú 2,5 százalékos összes értékesítési bővülés az export eladások 8,6 százalékos növekedésének, illetve a hazai forgalom 4 százalékos visszaesésének eredőjeként alakult ki. Éves alapon a munkanappal kiigazított exportértékesítés tekintetében 3,5 százalékos volumenbővülés volt tapasztalható. A kivitel jelentős emelkedésének hátterében a feldolgozóipar egynegyedét képviselő járműgyártás kiemelkedő, 20,7 százalékos forgalomnövekedése állt, azonban a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás tekintetében 5,7 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

 

A belföldi értékesítés éves alapú 4 százalékos visszaesése a feldolgozóipari forgalom 2,1 százalékos mérséklődésének volt köszönhető.

Az ipari termelés augusztusi 4,4 százalékos éves alapú növekedéséhez a
feldolgozóipari termelés 3,9 százalékos, a
bányászat 22,6 százalékos, illetve az
energiaipar 1,3 százalékos volumenbővülése járult hozzá legnagyobb mértékben.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés azonban augusztusban 1,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, míg a munkanappal kiigazított adatok 0,4 százalékos visszaesést mutatnak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóiparon belül 9 alágazat esetén mértek bővülést augusztusban az előző év azonos időszakához képest, amelyek közül a
járműgyártás 20 százalékos növekedése, az
élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának 11,2 százalékos emelkedése, a
fémalapanyag és fémfeldolgozási termék 14,1 százalékos, valamint a
gumi-, műanyag és nem fém ásványi termékgyártás 11,7 százalékos növekedése volt a legkiemelkedőbb.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása esetén azonban 11,2 százalékos, illetve a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás területén pedig 28,3 százalékos visszaesés volt tapasztalható augusztusban az előző év azonos időszakához képest.

Kedvező folyamatokat vetíthet előre a következő hónapokra, hogy az összes új rendelés 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, amely trend alapvetően az exportrendelések 14,2 százalékos bővülésének volt köszönhető.

2011. október 14. 10:50

(Nemzetgazdasági Minisztérium)