http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-17 10:29

Megújul a Tisza-tó

|

A Kormány legutóbbi ülésén elfogadta a Tisza-tó rendezésére vonatkozó előterjesztést.
A Tisza-tó áramlást segítő rendszerei az elmúlt évtizedben feliszapolódtak, amelyek gátolják a megfelelő mennyiségű vízpótlást. Ennek következtében komoly ökológiai, vízminőségi problémák merültek fel.
A Tisza-tó vízpótlást, áramlást segítő rendszerei – többek között hét öblítő csatorna és négy természeti vízfolyam - az elmúlt évtizedben különböző mértékben feliszapolódtak, feltöltődtek, amelyek gátolták a megfelelő mennyiségű vízpótlást. Ennek következtében komoly ökológiai, vízminőségi problémák merültek fel: a sekély vizekben a zöld növényzet elterjedt, amely egyre nagyobb felületeket fed le. A Kormány ezért a Tisza-tó társadalmi és ökológiai értékeinek megőrzése érdekében egy átfogó rendezési program elfogadásáról döntött. A beruházás kiemelt környezetvédelmi és gazdasági jelentőséggel bír.

Átfogó célja a vízrendszer minőségi és mennyiségi állapotának javítása, az ökológiai állapot fenntartása, a vizes élőhelyek rekonstrukciója, továbbá az ár- és belvízi biztonság megőrzése. A fejlesztés teljes költsége mintegy 6,6 milliárd forint, ebből az összegből 5,6 milliárd forint Európai Uniós támogatásból valósul meg, a fennmaradó összeget a központi költségvetésből finanszírozza a Kormány.

A beruházás amellett, hogy jelentősen hozzájárul a Tiszta-tó környékének turisztikai szempontú fejlesztéséhez, valamint javítja az ott élő polgárok életminőségét, a projekt a kivitelezése alatt és után is munkahelyeket termet. A fejlesztés kapcsolódik a Start munkaprogramhoz.

2011. október 14. 12:15

(Kormányszóvivői Iroda)