http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-09 18:33

A művészet a környezetvédelem szolgálatában

|

Kisfilmes versenyt hirdetett három civil szervezet

Szeptemberben indította útjára a Green – Go névre keresztelt rövidfilm versenyt és fesztivált három civil szervezet. Az összefogás célja, hogy Európa szerte megszólítsuk az aktív és kreatív fiatalokat, hogy saját értékeiken, kifejezésmódjukon keresztül mutassák be, milyennek látják korunk legégetőbb környezetvédelmi problémáit.

Szeretnénk hidat képezni szakmai munkánk és a fiatal generációk véleménye között. A született alkotások a továbbiakban kampányelemeivé válhatnak munkánknak, legyen szó iskolai vetítésről vagy brüsszeli megmozdulásról.

Eszközeink változatosak. Van, aki utcai demonstrációval, van, aki lobbitevékenységgel szerez érvényt természet – és környezetvédelmi szempontoknak. Üzeneteink a közember számára ugyanolyan fontosak mint a döntéshozóknak, hiszen döntésbefolyásolói tevékenységünk sikerét vagy kudarcát saját bőrén is érezheti. Kerestünk egy formát, egy kommunikációs csatornát, ami közkedvelt és közérthető. Adott volt három létfontosságú kérdés – az erőforrások túlhasználata, hiszen évente kb. 2,5 Föld bolygó által kínált nyersanyagot emésztünk fel; az erdők fontossága, mivel 2011 az Erdők Nemzetközi Éve, továbbá az agro-biodiverzitás és az élelmiszerbiztonság. Óriási kihívás ugyanis, hogy úgy lássunk el 9 milliárd embert élelemmel 2050-ben, hogy közben nem pusztítjuk el a Földet. A vizuális kommunikáció a legegységesebb nyelv, így felhívásunk bármely európai ember számára elérhető és érthető; az eredménye, a beérkezett kisfilmek szintén mindannyiunkhoz szólnak. Egyéni látásmódokat, élményeket mutathatnak be prioritást élvező témákban. Találhatunk egy közös teret, ahol közvetlenül találkozunk az emberekkel, igényeikkel, gondolataikkal, s ezeket továbbítani is tudjuk a döntéshozók felé rendezvényeinken, webes csatornánkon keresztül, egy nemzetközi hálózat segítségével. Szeretnénk, ha az önkifejezés és ezáltal az érdekérvényesítés erősödne. Ez a verseny is segíthet abban, hogy a fiatalok pontosabban megfogalmazhassák, mit látnak és min szeretnének változtatni. Eszközt adunk a kezükbe és arra bátorítjuk őket, hogy éljenek vele. Most adott a lehetőség, világunknak aktív és cselekvő segítőkre van szüksége!
Budapest, 2011. október 7., péntek (OS)

Szervezők: Diverziti Egyesület CEEweb a biológiai sokféleségért Greenpeace Magyarország

 

Támogatók: Öko – Pack PORT.hu, Toldi mozi

 

További információ: Kaiser M Csilla, CEEweb, kaiser@ceeweb.org

Zmeskal Zoltán, Diverziti Egyesület, zoltan.zmeskal@diverziti.hu

Vetier Márta, Greenpeace, marta.vetier@greenpeace.hu www.greengofest.eu


Kiadó: CEEweb for Biodiversity