http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-09 17:58

Makovecz Imre életműve halhatatlan

|

A történelem nagy alkotásait örök béke lengi körül, ahogy Makovecz Imre műveiből is a kiengesztelődés árad – méltatta a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építészt Orbán Viktor miniszterelnök. Makovecz Imrét szombaton a budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.


"Hogyan is halhatna meg az, aki halhatatlan, hogyan is hagyhatna itt az, akinek lépten-nyomon belebotlik az ember az épületeibe": a Puskás Akadémia kollégiumba, a katolikus egyetem auditóriumába vagy éppen a csíksomlyói szabadtéri oltárba? – tette fel a kérdést az Erdő Péter esztergom-budapesti érsek által celebrált katolikus gyászszertartás után elmondott beszédében a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: Makovecz Imrét sohasem lehetett tolakodni vagy kérkedni látni, mellette állva nyilvánvaló volt, hogy csak a középszer törtet. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Láttuk, ahogy méltósággal vársz, ha nem a te időd járja, láttuk, hogy nem hajolsz meg a tovatűnő évek sürgetésétől, sem a hatalom szavától, sem az anyagi teher alatt."

Makovecz Imrétől szombat délelőtt folyamatosan, hosszú sorokban vettek búcsút barátai, pályatársai, tisztelői a Farkasréti temető általa tervezett ravatalozójánál, temetésén is több ezren jelentek meg, hogy utolsó útjára kísérjék a neves építészt.

Az építőművész közéleti emberként a magyar politikának is korszakos alakja lett, aki nélkül Magyarország sohasem talált volna önmagára, nem állt volna a saját lábára –  emelte ki a kormányfő, aki köszönetet mondott Makovecz Imrének egyenes, kertelés nélküli beszédéért. "Nem felejtjük: a haza nem eladó, az ördöggel nem cimborálunk, a küldetésben nincs alku" – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, noha Makovecz Imre testi valójában már nincs köztünk, aki azt állítja, meghalt, nem tudja, mit beszél.

Nagy Ervin országos főépítész búcsúztató beszédében azt hangsúlyozta, hogy Makovecz Imre a világ egyik legnagyobb építésze volt, akit az egyetemi professzortól az egyszerű emberig mindenki ismert. Hozzátette: ismerték, mint építészt, mint hazafit, mint templomépítőt és úgy is, mint a nemzet lelkiismeretét, aki mindig szót emel, ha kell, aki mindig ott van, ahol nagy a baj, szakad a gát.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke ugyancsak utalt rá beszédében, hogy Makovecz Imre és építészcsapata a vörösiszap-katasztrófát követően a fedél nélkül maradtak segítségére sietett. Az ügyvezető elnök Makovecz Imre emberi példájának nagyszerűségét emelte ki.

Dévényi Sándor, a Kós Károly Egyesülés elnöke azt mondta: azzal a hatalmas örökséggel kell gazdálkodnunk, amelyet Makovecz Imre ránk hagyott. Szerinte mindenekelőtt be kell fejezni a megkezdett épületeit: a dobogókői házat, a makói fürdő grandiózus együttesét. A meg nem épült tervekkel kapcsolatban azt mondta: biztos, hogy előbb-utóbb azokat is megépíti valaki. Amit azonban igazán nehéznek nevezett, az több mint építészet: a szellemi örökségének folytatása.

Makovecz Imrétől szombat délelőtt folyamatosan hosszú sorokban vettek búcsút barátai, pályatársai, tisztelői a Farkasréti temető általa tervezett ravatalozójánál, temetésén is több ezren jelentek meg, hogy utolsó útjára kísérjék a neves építészt.(MTI)