http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-04 14:00

EUROCODE-szabványok

|
Az ez évi (2009) küldöttgyűlésünk az egyik legégetőbb problémaként az EUROCODE (továbbiakban EC)-szabványok bevezetését jelölte meg.
Megyei látogatásaim alkalmával, valamint a Tartószerkezeti Tagozatunk kehidakustányi kihelyezett ülésén is számtalan kérdés merült fel e témában.

Kedves Kollégák!


A MMK új elnöksége szembesült ezzel a problémával, ami több ezer tagtársunkat érint, és természetesen dolgozunk a megoldáson, ami eredményt ígér.

Először lássuk a tényeket:
– Az MSZT az európai szabványokat folyamatosan bevezette angol nyelven, jóváhagyó közleménnyel, így 2007 augusztusa óta valamennyi EC-szabvány érvényes magyar szabvány. A bevezetést követően elkezdődött a hazai alkalmazáshoz szükséges nemzeti mellékletek kidolgozása.


– Az EC-szabványok nemzeti bevezetésének következményeként legkésőbb 2010. I. negyedév végén vissza kell vonni az azonos tárgyú nemzeti szabványokat, és ezután már csak az EC-szabványok lesznek nemzeti szabványként érvényben.


– Az EC-szabványok európai szabványként való közzétételét követően a közbeszerzési irányelv alkalmazási körébe esnek. A közbeszerzések esetében az EC-szabványok alkalmazása kötelező.


– Az EC bevezetéséhez hosszú évek óta előkészítő munka folyik, ezek közül kiemelem, hogy az egyetemeinken 10 év óta a hallgatókat az EC-szabványok alapelvei szerint oktatják.
A korábban végzett mérnökök számára pedig több alkalommal előadások keretében történt a BME-n ilyen irányú továbbképzés. A piacon EC-szabványok alkalmazására számítógépes programok kaphatóak.


– A körülöttünk lévő országok jelentős részében már alkalmazzák az EC-szabványokat, mint pl. Ausztria, Németország, és a 2010. január elsején a mérnöki szolgáltatások előtt is megnyíló európai piacon esetenként ezeknek az országoknak a mérnökeivel állunk versenyben

 

 

Mit tett, illetve tesz az MMK?


– Az EC-szabványok alkalmazására az első két magyar nyelvű EC-KÉZIKÖNYV elkészült, és március 31-ig folyamatosan kiadjuk az összes ide vonatkozó kézikönyvet. Ezek jelképes árért, az Angyal utcában megvásárolhatók. A Tartószerkezeti Tagozatunk országos roadshow keretében kreditpontot érő képzést indított a kézikönyvek használatáról. A képzésről honlapunkról tájékozódhatnak.


– Tárgyalásokat kezdeményeztünk a Közbeszerzési Tanács elnökével, hogy az közbeszerzésekben az EC-vel technikailag egyenértékűnek fogadják el a kézikönyveinket. (A szabályok lehetőséget adnak a tervezőnek arra, hogy ajánlatában ne az EC-szabványra hivatkozzon, amennyiben bizonyítja, hogy ajánlata technikailag egyenértékű az EC-vel.)


– Az MMK Szabványbizottsága az MMK Elnökség mandátuma alapján kidolgozza azt, hogy milyen módon fogunk bekapcsolódni abba a folyamatba, ami 2015-ig tart, és aminek keretében az EC bevezetése utáni, gyakorlati alkalmazása során megtapasztalt hibák javíthatók a CEN munkájának keretében. Ez utóbbit kiemelt feladatnak tartom, mert a szabványok alakításában megtestesülő magyar fejlesztőmérnöki tudás elismertetése, annak használata nemzeti érdek, és egyébként az MMK négypilléres programjának egyik eleme.


– A magyar nyelvű hídszabályzatra vonatkozó kézikönyv elkészítésére az előkészítő tárgyalások elindultak.


– A MSZT figyelmét felhívtuk arra, hogy egyes, szinte legfontosabb szabványok (pl. vasbetonszabvány) még nem jelentek meg magyarul, és felkértük őket az azonnali intézkedésre. Továbbá tárgyalásokat kezdeményeztünk, az MSZT és a MKK között 2005-ben megkötött, de tartalommal eddig nem megtöltött együttműködést elindítására, ezen belül az EC-szabványokra csomagban történő vásárlás esetén egy kedvezőbb ár kialakítására.

Kedves Kollégák, remélem sikerült eloszlatni azokat a félrehallásokat, és értelmezéseket, amelyek az EC-szabványok körül kialakultak. A helyzet világos, és az MMK törekszik arra, hogy mérnökeink számára az átállást minél gördülékenyebbé tegye. Számítok a Kollégák együttműködésére!

Barsiné Pataky Etelka
a Magyar Mérnöki Kamara elnökeMérnök Újság 2009. december