http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-10-04 05:11

Sok ezermilliárdos paksi bővítés suttyomban

|

A gazdasági bizottság mai ülésén a kormánypárti többség lesöpörte az LMP határozati javaslatát, amelynek a Paksi Atomerőmű bővítésére vonatkozó hatástanulmányok nyilvánosságra hozatala volt a célja. Ezzel világossá tették, hogy a kockázatos és méregdrága bővítés már lejátszott meccs és eszük ágában sincs a döntésbe bevonni az érintetteket.

Jávor Benedek és Szilágyi László LMP-s képviselők határozati javaslatukban a paksi erőmű bővítésére vonatkozó hatástanulmányok, költség-haszonelemzések, az állami szerepvállalás mértékére vonatkozó tervek nyilvánosságra hozatalát kezdeményezték. Az LMP politikusai azért javasolták a legteljesebb nyilvánosságot a döntési folyamatban, és azért kezdeményezték a bővítésről szóló népszavazást, mert az új blokkok építéséről szóló döntéssel a 21. század legnagyobb beruházása indulna el Magyarországon. Ez több ezermilliárd forint közpénz felhasználásával jár, az energia- és környezetpolitikát, valamint az ország pénzügyi helyzetét évtizedekre meghatározza. A döntés következményeit a magyar állampolgárok teljes közössége fogja viselni hosszú-hosszú időn át.

 

A gazdasági bizottság mai ülésén azonban a kormánypártok és a kormány képviselői gyakorlatilag nyilvánvalóvá tették, hogy a döntést már régen meghozták az új atomerőmű-blokkok létesítéséről, és eszük ágában sincs a beruházás tervezése és kivitelezése során megteremteni a társadalmi kontroll lehetőségét. Miközben energiahatékonyságra és a takarékosságra lenne szükség, az Orbán-kormány elköteleződni látszik egy minden tekintetben kockázatos beruházás mellett. A kabinet nem győzi hangoztatni, hogy háborút vív az államadósság ellen, most mégis az ország nyakába akaszt egy felesleges beruházást. Az új blokkokra szánt összeg – amelyből öt 4-es metrót lehetne építeni – erőn felüli terheket ró az országra. Az LMP szerint továbbra is elkerülhetetlen a társadalmi vita és az adatok nyilvánosságra hozatala, hiszen az állampolgárok csak így láthatnak tisztán az ügyben. Úgy tűnik, az Orbán-kormány éppen ezt akarja elkerülni.    

 

 

Budapest, 2011. október 3., hétfő (OS)

 

                                                               Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)