http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-28 15:14

Együttműködési megállapodás a doktoranduszokkal

|

Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy hasznosítsuk azt a tudást, amelyet a doktoranduszok ma magukban hordoznak és kemény munkával elsajátítottak - hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden azon az ünnepélyes aláíráson, melyen a KIM stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Doktoranduszok Országos Szövetségével.
Bojárszky András, Navracsics Tibor (fotó: Pelsőczy Csaba)

 

Nem ez az első, hogy stratégiai megállapodást írunk alá, hiszen az új jogalkotási törvény lehetővé teszi a minisztériumok számára, hogy együttműködések keretében a jogalkotási tevékenységet, illetve a szakpolitikai tevékenységeket összahangoljuk külső szereplőkkel - emlékeztetett köszöntőjében Navracsics Tibor. A maihoz hasonló megállapodásokat erőnek, lehetőségnek és újabb jó megoldások megtalálásának tartjuk, hiszen a külföldi cégeket tömörítő kamarákon és szakmai szervezeteken túl először nyúlunk ki egy olyan szférába, mely különösen fontos számunkra - hangsúlyozta.

A Doktoranduszok Országos Szövetségével kötendő stratégiai megállapodás a minisztérium számára különös haszonnal bír majd a jövőben. Hiszen - folytatta a miniszter - fiatal, tehetséges emberekről van szó, olyan doktoranduszokról, akik fiatal koruk ellenére már bizonyítottak egy adott területen, és a jövő tekintetében komoly tudományos teljesítmények előtt állnak.Önök olyan területeken rendelkeznek friss és naprakész tudással, amelyre nekünk szükségünk van - húzta alá Navracsics Tibor, hozzátéve: ezt a tudást szeretnénk becsatornázni a jogalkotási folyamatba.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter rávilágított: egy ilyen stratégiai megállapodás lehetővé teszi, hogy hasznosítsuk azt a tudást, amelyet a doktoranduszok ma magukban hordoznak és kemény munkával elsajátítottak. A másik oldalon pedig - fűzte hozzá - azzal az eredménnyel jár, hogy az elméleti kutatások, tanulmányok a gyakorlatban is hasznosulhatnak.


Természetesen a megállapodásnak csak akkor van értelme - emelte ki a politikus -, ha az a mindennapi életben is megvalósul. Navracsics Tibor szólt arró is, hogy a minisztérium ezekben a néha hektikus időkben is igyekezni fog minden döntéshozatali és jogalkotási anyagot megismertetni a doktoranduszokkal, és időt adni a megfelelő véleményezésre. Kérem Önöket, hogy tiszteljenek meg bennünket szakmailag megalapozott és magas szintű, konstruktív észrevételeikkel - zárta beszédét a miniszter.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége üdvözli a megállapodást - jelentette ki Bojárszky András, a DOSZ elnöke az ünnepélyes aláírást megeleőzően. Hangsúlyozta, hogy a szövetség kompetenciájába tartozó szakpoltikai területeken a szervezet képes lesz a szoros együttműködésre a minisztériummal, hiszen - fogalmazott - a fiatal kutatók és doktoranduszok kezében az ország felemelkedésének kulcsa.


2011. szeptember 27.

 

(kormany.hu)