http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-28 14:57

Középpontban az innováció

|

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal programjával hivatalosan is elindult a magyarországi KKV-hét.
Az Innovatív vállalkozások az EU motorja címmel rendezett nagy sikerű konferenciát a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szeptember 23-án, pénteken. A rendezvény egyrészt az Európai KKV-hét 2011. hivatalos magyarországi nyitó programjaként került meghirdetésre, másrészt a Kutatók Éjszakájának egész napos országos programjához is kapcsolódott.

Az innováció – úgy tűnik – tényleg a vállalkozások érdeklődése középpontjában áll, hiszen mintegy 150 szervezet volt kíváncsi a konferencia előadóira.
A rendezvény a vállalkozói gondolkodásmód innovatív szemléletének erősítését célozta meg, elősegítve az Európai Unió és a tagországai kis- és középvállalkozásai közti minél sikeresebb együttműködést.


A rendezvényt Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökének köszöntőjét követően a vállalkozásfejlesztésért és iparért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Szöllősi László hangsúlyozta az Európai KKV-hét jelentőségét és bemutatta KKV követi feladatait. Kiemelte, hogy a kormányprogramban és az Új Széchenyi-tervben is jelentős hangsúlyt kapnak a tudásgazdaság és az innovatív tevékenységek.


A résztvevők széles körű tájékoztatást kaptak a nemzeti szinten elérhető K+F támogatási forrásokról, programokról, a magyar EUREKA-elnökség jelentőségéről, a pályázható EU-s forrásokról, úgy, mint az EUROSTARS, illetve az EU7-keretprogram. A forrásbevonási lehetőségek kapcsán mikrohitelekről és kockázati tőke programról esett szó. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előadója szerint az iparjogvédelem ismerete és eszközeinek ésszerű alkalmazása egy kulcstényező lehet az innovatív vállalkozások fejlődésében.


A HITA és az Enterprise Europe Network bemutatta innovatív vállalkozásokat segítő szolgáltatásait. Ezek közül kiemelkedik az alábbi eszközök:
– ismeret átadás tanácsadással, rendezvényekkel (EU-s és hazai források megismertetése, IPR, közbeszerzés)
– nemzetközi kapcsolatépítés elősegítése (nemzetközi K+F konzorciumokba bekapcsolódás, üzleti és innovációs együttműködések)
– innováció diffúziója: nemzetközi technológia transzfer adatbázissal és rendezvényekkel,
– tudás intenzív befektetések ösztönzése.


A Hivatal további két helyszínen vett részt aktívan a Kutatók Éjszakája programban. A Gödör Klub rendezvényén standdal várta a sok száz érdeklődőt, míg a Budapesti Műszaki Egyetem TMIT Beszédtechnológiai Laboratóriuma interaktív bemutatkozásán vállalkozók nyerhettek betekintést a labor munkájába.

Nemzeti Külgazdasági Hivatal


Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (OS)