http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-27 16:53

Nemzetközi Innovációs Menedzsment

|

Az Új Széchenyi Terv kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatoknál 2012-től többletpontot kaphatnak majd azok a cégek, amelyek alkalmazzák az Európai Bizottság által is támogatott IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment módszert.

Saját ötlettel könnyebb a milliókhoz jutni

Az IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment módszer kimutatja a kis- és középvállalkozások innovációs képességét - mondta Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Irányító Hatóság főigazgatója a módszert Budapesten bemutató nemzetközi rendezvény szünetében.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére dolgozták ki a IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment módszert, amely különböző mutatót alapján méri az innovációs képességet, és javaslatot tesz ennek fejlesztésére, javítására, a vállalkozás versenyképességének növelésére.

Siba Ignác szólt arról, hogy az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Programjában (GOP) a kkv-fejlesztés kiemelt helyen szerepel, és támogatják az innovációs kapacitás kiépítését, a kkv-k pénzügyi forráshoz való hozzáférését.

Sven Schade, az Európai Bizottság képviseletében elmondta, hogy felméréseik szerint a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének egyik korlátja a pénzügyi erőforrás, illetve az innovációs menedzsmentismeret hiánya. Az Európa-szerte alkalmazott IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment ez utóbbin tud segíteni.

 

Mit tud az IMP3rove?
- méri az innovációs képességet
- képzi az innovációs menedzsmentet
- segít a tervezésben és kivitelezésben
- a low-tech kkv-kat is bátorítja az innovációra
- információkat és tanácsadást biztosít
- összehozza az innovációs piac szereplőit

 

Természetesen a hazai tanácsadói piacnak fel kell készülnie az IMP3rove alkalmazására. Ennek érdekében nálunk is képzés indul az érdeklődő tanácsadók felkészítésére.
„A tapasztalataink azt mutatják, rendkívül értékes az a segítség, amelyet egy jó innovációs menedzsment nyújthat a kkv-k számára” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Eva Diedrichs, a programot irányító A.T. Kearney tanácsadó cég képviselője. A 2006-os indulás óta bebizonyosodott, hogy az IMP3rove szolgáltatásait igénybe vevők versenyképessége és piaci fellépése jelentősen javul a program hatására. Jelenleg több mint harminc ország alkalmazza e módszereket.
„A legbüszkébbek azokra az eredményekre vagyunk, amelyek igazolták innovációs mérési módszereink hatásosságát, s azt, hogy ezek révén a kkv-k megváltozott szemlélettel viszonyulnak saját működésükhöz” – közölte a program szakmai vezetője. Sok vállalkozás, amikor értesül erről a lehetőségről, elsőként aziránt érdeklődik, miként férhet hozzá az IMP3rove eszközeihez? Az első lépés Eva Diedrichs szerint a www.improve-innovation.eu honlap megtekintése, itt lehet tájékozódni a program részleteiről. Emellett szükségük van egy tanácsadóra is, aki ismeri az IMP3rove lehetőségeit. Magyarországról már több szakember részt vett ilyen képzésen az Európai Bizottság és az A.T. Kearney szervezésében. Végül a harmadik lépés, hogy közös munkával felépítsék azt az innovációs menedzsmentet, amely gondoskodik az innovációs képességek fejlesztéséről és érvényesítéséről.