http://www.mernokkapu.hu Nyomtatás
 
2011-09-25 05:55

Kutatók Éjszakája 2011

|

Laboratóriumból az Internetre, a világhálóról a valós világba

A kutató bloggerek szeptember 23-án ismételten kiléptek a virtuális térből, és a Kutatók Éjszakáján összegyűltek a Kutatók a Neten 2011 – II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó keretében Budapesten.

A NanoTudományok Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community ) szervezésében megvalósuló kötetlen eszmecserén lehetőség nyílt a szakmai kapcsolatok erősítésére és a valós, élő találkozásra az internes naplók, weboldalak olvasóival. Nem titkolt cél volt, hogy a kutatók által írt blogok még több emberhez jussanak el e figyelemfelkeltő rendezvénynek köszönhetően.
Paszternák András és Pilbáth Aranka, az MTA Kémiai Kutatóközpont fiatal vegyészei fontosnak érezték, hogy a kutatói munka mellett - gyakran szabadidejüket a tudományos ismerterjesztésre áldozó –, kollégáik egy év elteltével újra a nagyközönség elé léphessenek.

 

Pilbáth Aranka, Jönnek a virtuális kutatók – a Nanopaprikától a “Kutatók a Neten” keresztül a Posztdok Naplóig  című bevezetője után Kóczy Á. László mutatta be játékelmélet blogját. „Az élet nem játék, mondjuk. Ennek ellenére a konfliktusok modellezésével foglalkozó játékelmélet az élet igen sok területén alkalmazható – legyen szó egy tengeren túlról importált autó drága honosításáról, vesetranszplantációról, meghökkentő politikai ajánlatokról vagy elszúrt Forma-1-es versenystratégiáról. Mi is a játékelmélet, hol és hová tart, hogyan fogjon hozzá egy fiatal kutató – egyáltalán mit csinál egy elméleti kutató? Ezek a blog fő témái, olvasmányos, ismeretterjesztő stílusban.” – hallhattuk az előadótól.


Az amerikai egyetemeken kutató Bognár Gergely a bioetikai, orvosi etikai kérdéseket illetve a biotechnológia fejlődése és az éghajlatváltozás által felvetett problémákat boncolgató internetes naplóját mutatta be.


A Banyakonyha rejtelmeitől hallhatott a közönség Grósz Veronikától és Komlai Krisztinától. A vegyészhallgatók célja a műszaki és természettudományok vicces oldalának és a tudományos világ érdekességeinek bemutatása.


Mizser Attila a csillagászati hírportál céljait foglalta össze: „csillagászat iránt érdeklődők számára szakmailag hiteles módon számoljon be az asztronómia világának legfrissebb eredményeiről. Szerkesztőségünk a hazai csillagászati szaktudomány és ismeretterjesztés képviselőiből áll, akik a világ legnagyobb csillagvizsgálóinak sajtóközleményeit, a tudományos szakfolyóiratok cikkeit nemcsak lefordítják, de az olvasó számára értelmezik, magyarázzák is azokat.”


Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet által középiskolásoknak szervezett nyári kutatótáborok hangulatát idézte Daróczi Csaba Sándor. Az általa szerkesztett, természettudományos táborozást támogató honlap a diákokat segíti a kutatóintézeti munkára való önálló felkészülésben és az utólagos kapcsolattartásban is fontos szerepe van.
Az „alkalmazott matematikáról mindenkinek” jelmondattal indult útjára a hosszú évek óta sikeres Nemlineáris Blog.


Varga Máté és biológus barátai a Kritikus Biomasszán megmondják a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról.


A műszaki értelmiség honlapjat, híroldal és egy nyitott szakmai gyűjtőportál - reprezentálta. A műszaki portált, Bödör Tamás alapította.


Kutszegi Nóra a Nil Noceret – Az Orvos Lapját, a hírekben, interjúkban és oktatási anyagokban gazdag, az orvostársadalom számára készülő weboldalt prezentálta.


Cserti Józseftől megtudtuk, Az atomoktól a csillagokig weboldal egy immár hetedik évébe lépő, nagy sikerű előadássorozathoz kapcsolódik, amelyet az ELTE TTK Fizikai Intézetének oktatói tartanak saját legfrissebb kutatási eredményeikről és a modern fizika más aktuális területeiről középiskolás diákok és más érdeklődők számára. Az egy órás előadásokat látványos kísérleti bemutató követi. A weblapon elérhető az eddigi előadások és a kísérletek videofelvétele, az előadók által bemutatott prezentációk, valamint az előadók által írt, a témához kapcsolódó cikkek.


A Györfi András által bemutatott Hírnök az Élettudományokban egy a magyar ajkú biológusok számára készülő szakportál, az Online Pszichológia a szakemberekhez és az érdeklődőkhöz juttatatja el a legfrissebb híreket, ajánlókat, tesztek eredményeit teret biztosít a, pszichológusok bemutatkozásának is.


A rendezvénynek három támogató blog-partnere is volt, amelyek gazdái ezen az estén máshol népszerűsítették a tudományokat: a CsermelyBlog (Csermely Péter) – a két éve indult blog minden pénteken hálózatkutatással, tehetséggondozással, nemzeti önismerettel, fenntartható fejlődéssel és közösségépítéssel kapcsolatos esszékkel jelentkezik; a Pokoljárásom története (Tikász Cseperke) – melyben a a Szentpétervári Állami Egyetem Történelem Intézetének doktorandusza dokumentálja élményeit; valamint az online kutatásról szóló CAWI blog (Pintér Róbert).


A Kutatók a Neten bemutatkozási lehetőséget biztosított a blogoló, weboldalt szerkesztő kutatóknak, találkozási pontot jelentett az olvasókkal. Jó alkalom volt a tapasztalat cserére, új ötletek megvitatására. A résztvevők egymás munkájából erőt meríthettek a folytatáshoz, további bejegyzések posztolásához, weblapjaik fejlesztéséhez. A jó hangulatban telt tudományos találkozó abban a reményben fejeződött be, hogy jövőre még szélesebb körből szeretnék egybegyűjteni a blogoló és weboldalakat szerkesztő kutatókat.


Kapcsolat:
Dr. Paszternák András
NanoTudományok Nemzetközi Közössége - The International NanoScience Community
web: www.nanopaprika.eu; www.kutato.net
Facebook: www.facebook.com/kutatok
e-mail: editor@nanopaprika.eu
Skype: andras.paszternak