Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Technika Iskola, ahol nem csak a diákok lehetnek okosak
2011-09-01 15:35

Iskola, ahol nem csak a diákok lehetnek okosak

|

A VAKÁCIÓ! szó még óriási, színes betűkkel virít a táblákon, és bár nehezen búcsúzunk tőle, eljött az ideje, hogy letöröljük, hiszen most újra vár ránk az iskolapad, vagy éppen a katedra. Az iskola mint a tudás tárháza olyan eszközöket ad a kezünkbe, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy valami nagyot alkossunk.
Az energiamenedzsment globális specialistája, a Schneider Electric pedig az iskolák számára nyújt eszközöket, hogy ezt a törekvést megvalósíthassák.
Iskolai energiatakarékossági tippek a Schneider Electrictől

Szükséges, hogy az ismeretek megszerzése, illetve átadása olyan környezetben folyhasson, mely inspirálóan hat, és ahol mind a diákok, mind a tanárok jól érzik magukat.

Fontos, hogy tudjuk: az oktatási intézmények komplex szervezetek, így üzemeltetésüket és energiafelügyeletüket is minden részletre kiterjedő szemléletmóddal kell kezelni. Mára különösen fontossá vált, hogy a zöld szemlélet már az oktatás során beépüljön gondolkodásmódunkba, így az energiatudatosságot megalapozó első lépés, hogy maguk az iskolák is az energiamenedzsment „prototípusai” legyenek. Ezt felismerve a Schneider Electric a zöld jövő ügyének elkötelezettjeként számos megoldást kínál a tanórák leghatékonyabb kihasználásához és a létesítmények élettartamának meghosszabbításához. Járjuk be az iskolaépületet, és fedezzük fel, hogyan lehet egyszerűen hasznosítani az energiát!

Az ideális oktatási körülmények kialakításának feltétele az eltérő energiafelügyelet megvalósítása a különböző helységekben. Így például az osztály- és tornatermek, a könyvtár szellőzését és világítását úgy kell kialakítani, hogy azok igazodjanak a helység használatához. Ezt a funkciót szolgálja a Schneider Electric által kifejlesztett Argus termékcsalád, mely le- és felkapcsolja a világítást a természetes fény mennyiségétől és a diákok jelenlététől függően. A mozgásérzékelő előre beállított megvilágítási küszöbértéknek megfelelően gondoskodik a világításról (a középiskolákban legalább 300 lux megvilágítást kell biztosítani). Az IHP kapcsolóóra különlegessége abban rejlik, hogy a termek szellőzése előre beprogramozott órarend szerint kezelhető. A programozhatóság a csengők esetében is alkalmazható, amely így pontosan szólal meg minden egyes be- és kicsengetésnél.

A fénykezelés és a szellőzés optimalizálása nem csak az osztálytermekben, a tornateremben is elengedhetetlen, hiszen egyrészt az alacsonyabb fogyasztás révén jelentősen csökkennek a költségek, másrészt a külső tényezők befolyással bírnak a diákok fizikai teljesítőképességére. Emellett persze az öltőzőkben és a zuhanyzókban is szabályozni kell, hogy a ventilátorok a páratartalomnak megfelelő sebességgel forogjanak. A cél mindezek kialakításával pedig nem más, mint az intelligencia által nyújtott előnyök kiaknázása. A XXI. században már nem csak az emberek, a létesítmények is okossá válhatnak: a KNX épülettechnológiai rendszerrel, mely az épületben található összes funkciót képes kezelni, integrált és központi megoldás valósítható meg. A funkciók automatizálásával jelentős, akár 50%-os energiamegtakarítás érhető el, mely tovább növekszik, ha a légkondicionálásra és a fűtésre is kiterjed. Az önműködő rendszer alkalmazása nemcsak az optimalizálás megszámlálható eredményeiben, hanem a nagyobb kényelem és biztonság érzetében is megmutatkozik.

Ennyire egyszerű tehát! A fenti energiamenedzsment tippek alkalmazásával az iskola valóban az intelligencia fellegvárává válhat, hiszen a tanulók mellett az épület is okosodik.

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • 75 éves a MAPEI Csoport »
 • A Kormány támogatja az elektromos autók elterjedését »
 • EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást »
 • Világűrben a két első európai műhold »
 • Digitalizációs központ létesülhet Ózdon »
 • Napelemgyárat avat a Jüllich Glas »
 • Iskola, ahol nem csak a diákok lehetnek okosak »
 • Valós idejű utastájékoztatás a MÁV-nál »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  30 31 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak