Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Technika Valós idejű utastájékoztatás a MÁV-nál
2011-08-30 16:56

Valós idejű utastájékoztatás a MÁV-nál

|
A Vonatinfo rendszer bevezetésével újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai vasúti utastájékoztatás: a MÁV-START Zrt. elindította korszerű, Google-térkép alapú szolgáltatását, melynek célja, hogy az utazóközönség gyors, pontos és valós idejű tájékoztatást kapjon a közlekedő vonatok lehető legtöbb paraméteréről.

A Vonatinfo a korábban megszokott keresési feltételeket számos új lehetőséggel bővíti. A rendszer informatikai hátterét az ún. UTAS-projekt központi adatbázisa biztosítja. Az UTAS-projekt, egy európai színvonalú, korszerű utastájékoztató rendszer kifejlesztését célozza. Ennek lényege, hogy a különböző forrásokból származó információkat integrálva, automatikusan és széleskörű csatornákon keresztül nyújt tájékoztatást az utasok számára.


Ez az egyszerre földi és műholdas rendszerekre épülő központi adatbázis több háttérrendszer adatainak feldolgozása révén teszi hozzáférhetővé a menetrendi információkat, a vonatok aktuális helyzetének, esetleges késésének meghatározását, valamint a rendkívüli eseményekre vonatkozó tájékoztatást is.

 

Az UTAS rendszer elsődlegesen a mozdonyfedélzeti berendezésekről származó GPS koordinátákat, majd a Központi Forgalom Irányítás és Központi Forgalom Ellenőrzés rendszerek adatait használja. Ezek a rendszerek összegyűjtik a vonatok eseményeit és képesek arra, hogy a vonatközlekedésben történt eseményekről értesítsenek külső rendszereket. A tényadatok percenkénti gyakorisággal frissülnek. Az UTAS rendszer előrejelzés kalkuláló motorja a menetrendi adatokat összeveti a tényadatokkal, megállapítja a menetrendtől való eltérés mértékét, és a vonat következő állomásaira vonatkozóan várható érkezés és indulás időket kalkulál, a menetrendi keresőből tehát rögtön friss utastájékoztatási információhoz juthatunk.

 

MÁV MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT.
KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • 75 éves a MAPEI Csoport »
 • A Kormány támogatja az elektromos autók elterjedését »
 • EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást »
 • Világűrben a két első európai műhold »
 • Digitalizációs központ létesülhet Ózdon »
 • Napelemgyárat avat a Jüllich Glas »
 • Iskola, ahol nem csak a diákok lehetnek okosak »
 • Valós idejű utastájékoztatás a MÁV-nál »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  30 31 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak