Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnöktársadalom A demokrácia
2015-06-25 09:39

A demokrácia

|

A korszerű értelemben vett demokratikus társadalmi átalakulásra 1989-1990-ben nyílt történelmi lehetőség. Dr. Hajtó Ödön a Mérnöki Kamara alapító elnöke értékeli a folyamatot. Hogyan éltük ezt meg? Komolyan vettük az alapvető tézist: a nép kormányoz. Igyekeztünk a mérnöki szolgáltatások területén hozzátenni ehhez, amit tudtunk. Felismertük, hogy a nép kormányzásban való részvételének előfeltétele egy szervezettség a társadalom részéről. A demokrácia működtetése során világos kell legyen, ki a tárgyaló partner egy-egy adott kérdésben: a hatalommal szemben ki a nép jogos képviselője.

Egyértelmű volt, hogy az állam, mint hatalmi szervezet nem szűnik meg, szükség lesz egy megfelelő felhatalmazással rendelkező törvényhozó testületre (parlamentre); végrehajtó hatalomra (kormányra és közigazgatásra); valamint az előzőektől független igazságszolgáltatásra. A sok álválasztás után (amikor egyetlen párt egyetlen jelöltjére, nem lehetett, hanem kellett szavazni) az 1990-ben megtartott első valóban demokratikus választást nagy reménységekkel és kíváncsisággal vártuk. Ennek a választásnak nagy volt a tétje: vártuk, hogy a az első szabad választás térképezze fel a nemzet valódi politikai hovatartozását.

Az értékelés itt olvasható>>

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

macila 2015-08-13 22:23:11

Tisztelt Hajtó Ödön,

azt gondolom, hogy a demokrácia fogalmába az mindenképpen beletartozik, hogy nekem igencsak eltérő a véleményem az úgynevezett rendszerváltásról.

Röviden és beismerten polarizálva : nem volt rendszerváltás. Máig a posztkommunisták vagy a saját maguk által kiválasztott, saját szűrőjükön áteresztett elenzékük van hatalmon és marakodnak a médián.

Átalakulás volt, rendszerváltás alig. A demokráciáról sok tudománytalan fogalom van forgalomban, de a többségi döntzés még nem demokratikus, ez tévedés. Ha 28-an megszavazzák az osztályban, hogy elveszik Pistike uzsonnáját és zsebpénzét, az még nem demokratikus határozat. Ennyit ér a szabad választás is a diktatúra emlőin felnőtt média "felügyelete" mellett. Azt, hogy a nép beleszólhat-é a politába, kérdezze meg a kocsmában az emberektől. Naivitás. Elszámoltatni még senkit sem sikerült, SENKIT. Vagyonok gyűltek, akták hallgatnak, még mindíg szalámizzák Dózsa húsát. A tulajdonhoz való jog fogalma is bonyolult, megpróbálom röviden: 1.)az EU által megengedett pl. 2%-os ingatlanadó mellett kb 30-35 évenként (kamatos kamat!) kellene újravásárolni a SAJÁT tulajdonú ingatlant 2.) 400 Eurós átlagfizetés mellett egyáltalán ki beszélhet tulajdonjogról meg Európáról?

Szerintem nem sikerült a rendszerváltás, nem volt ilyen. Akinek a műve, esetleg elégedett vele. Annak sikerült.

macila 2015-08-14 00:40:57

Ami a kétkamarás parlament utáni vágyakozást illeti, nos ez tűnik a leírtak lényegének. Hogy kerül ez ide? Hogy kerül ez a mérnöki Kamara asztalára az alakuló ülésen? Hogyan kerül a csizma az asztalra. Erről a Pistikés vicc jut az eszembe, amikor a Pistikének a négyzetről, a körről meg a háromszögről is ugyanaz jut mindíg az eszébe. (Hát persze, ha már ha ilyen disznóságokat mutogatnak neki...) Ennyit a Kamara üléséről. Nos, engem elfelejtettek meghívni...Szintézisből kizárva, marad az analízis: az alsó-felsőházas parlament aztán kizár tényleg minden "periférikus betolakodót" aki nem kap a régiektől "meghívót". Bebetonozza azt, ami van. Nesze nektek függetlenek. De demokrácia van, szabad másképpen látni.

Ez az egész idehaza addig áll meg, amíg a tömegek nem tudják hogyan élnek Nyugat-Európában az emberek. Nem messze tőlünk, csak mondjuk Burgenlandban? Melyik vezetőnk ismeri igazán és belülről az európai demokráciák működését? Persze, aki nem tudja, az tanítja...

Kedves Doktor Úr, ezt elcsesztük. Együtt.

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Ergo+LeoVISION: Interaktív 3D virtuális valóság alapú látás, koordináció- és munkahatékonyság-fejles »
 • Szent Borbála szoboravató Zalaegerszegen »
 • Dulovics Dezső halálára »
 • Vitaindító a Mérnöki Kamara stratégiájáról »
 • A demokrácia »
 • A Mérnöki Kamara »
 • Széll Jenő gyászhíre »
 • Meghalt Dohnalik József »
 • Elhunyt Szilvássy Zoltán »
 • Elhunyt dr. Seregi György »
 • Elhunyt Hankó Zoltán dr. »
 • Elhunyt Szántó Miklós »
 • Elhunyt Bálint Gábor »
 • Elhunyt Kardos Imre »
 • Eleink igyekezete és a mai prekar mérnökök »
 • Elhunyt Öllős Géza 1928-2014 »
 • Tarlós »
 • Meghalt Dr. Poda Jenő »
 • Megújult a Magyar Építész Kamara elnöksége »
 • Betelt a pohár III. »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak

  Főépítészi Konferencia 2011

  XVI. Országos Főépítészi Konferencia - "Vendégváró vízpartjaink" címmel került megrendezésre Balatonfüreden, 2011. augusztus 24-26-án az Anna Grand Szállóban A harmadik nap: 2011. augusztus 26-án a plenáris ülésen volt jelen a Mérnökkapu.hu, hogy tájékoztassa az érdeklődőket az építész szakma aktualitásairól. A plenáris ülés levezető elnöke Keresztes Sándor állami főépítész volt. Előadók: Bodonyi Csaba DLA – „…az építészeti szakma helyzete.alulnézetből…” Dr. Szaló Péter területrendezési- és építésügyi helyettes államtitkár – „…az építésügy jelene és jövője…” Az előadásokat hozzászólások, párbeszéd követte.