Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció Megkezdte világkörüli repülőútját az ABB és a SolarImpulse
2015-03-10 05:34

Megkezdte világkörüli repülőútját az ABB és a SolarImpulse

|

Hétfőn, hajnali 1:30-kor megkezdte Abu Dzabiból világ körüli, történelmi repülőútját az ABB és a SolarImpulse. Az ABB és a Solar Impulse közös célja, hogy a gazdasági növekedés káros környezeti hatásoktól függetlenül menjen végbe.

Svájc, Zürich, 2015. március 9.

Az energetikai és az automatizálás terén piacvezető ABB büszke arra, hogy elkísérheti a SolarImpul senapenergia-hajtású repülőt és legénységét első Föld körüli útján.
Az ABB és a Solar Impulse 2014-ben innovációs és technológiai szövetséget kötött, hogy a két félközös céljának megfelelően csökkentsék az erőforrások fogyasztását és növeljék a megújuló energia felhasználását.
"Az ABB nagyon büszke a SolarImpulse-zal kötött innovációs és technológiai szövetségre, és nagy örömünkre szolgál, hogy elkísérhetjük a napenergiával hajtott repülőgépet első világkörüli útján” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. "Az ABB és a SolarImpulseközös ügye, hogy kitolja a technológia és az innováció határait egy jobb világ megteremtése érdekében.”
Az ABB három mérnöke szaktudásával és a tapasztalataival segíti a SolarImpulse csapatát. Az ABB mérnökei segítettek a napelemek energiatermelésének fokozásában és a gép akkumulátor rendszerének töltését biztosító elektronika fejlesztésében.

A 35 000 kilométeres úton a két pilóta, Bertrand Piccard és Andre Boschberg egymást váltják majd a pilótafülkében, mialatt az Abu Dzabiból induló gép keletnek fordulva megkezdi világ körüli útját. Mielőtt az Atlanti-óceánt átrepülve 2015. közepén ismét visszatér Abu Dzabiba, a gép leszáll majd az ománi Muscatban, az indiai Ahmedabadban, a mianmarbeli (korábban Burma) Mandalayban, a kínai Csungkingban és Nankingban, valamint az egyesült államokbeli Hawaiin, Phoenixben és New Yorkban is.

A repülőút legnagyobb kihívást jelentő szakasza az az egybefüggő repülés lesz, amely során a két pilóta öt nap és éjszaka folyamatosan repül majd többnyire a Csendes-óceán felett, hogy Kínából felszállva elérjék Hawaiit. A 17 248 napelemmel hajtott gép nappal 10 000 méter magasságba fog emelkedni, hogy teljesen feltöltse az akkumulátorait, amelyek az éjszakai repüléshez biztosítják majd a szükséges energiát.

Az ABB SolarImpulse iránti lelkesedése nem csupán abból fakad, hogy mindkét félnek egyformán szívügye az innováció és a technológiai fejlődés, hanem a cég hitvallása “Teljesítmény és termelékenység egy még jobb világért” is inspirálja azt. A SolarImpulse jövőképe összhangban áll az ABB azon törekvéseivel, hogy elősegítse az üzemi hatékonyság javítását, csökkentse az erőforrások felhasználását, támogassa a fenntartható szállítmányozást, és növelje a tiszta és megújuló energiák elterjedését.

A világ egyik legnagyobb transzformátor, villamos motor és változtatható sebességű hajtások gyártójaként az ABB és termékei jelentős szerepet töltenek be az energiahatékonyság javításában.Jól példázza ezt, hogy az ABB üzembe helyezett hajtásai segítségével 2014-ben több mint 445 terawattóra (TWh) elektromos energiát takarítottak meg, ami 110 millió európai háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A világ második legnagyobb szolárinverter-szállítójaként és a szélenergia-ipar egyik legnagyobb beszállítójaként az ABB piacvezető a megújuló energiák energiahálózatokba történő hatékony és megbízható integrálásában. A vállalat aktívan részt vesz Európa legkiterjedtebb, az elektromos járművek elterjedését segítő gyorstöltő-hálózat kiépítésében. Ugyancsak az ABB szállítja a kulcsfontosságú berendezéseket ahhoz a kínai e-mobilitást támogató gyorstöltő-hálózathoz is, amely a maga nemében legnagyobb lesz a világon.


Amikor a világnak szánt tiszta technológiákról beszélünk, már nem álmokról van szó. A tiszta technológia ma már valóság.

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Jobb forgalmi tájékoztatás, kevesebb baleset »
 • Adatgyűjtő és Távfelügyeleti Rendszer »
 • Kellett-e szökőkút a szegedi Indóház térre? »
 • Hol tart ma a nanotechnológia? »
 • Megkezdte világkörüli repülőútját az ABB és a SolarImpulse »
 • MiniBrake »
 • Alakzatban repülő drónok »
 • Nanotechnológia a hétköznapokban »
 • A Pro-Ergo Bio rendszer bevezetése »
 • Pályázat Vízügyi, geoinformatikai és monitoring központ létrehozására »
 • PC-Croll adatgyűjtő és távfelügyeleti rendszer »
 • GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj »
 • Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat »
 • Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró az ISEF-en »
 • A Meet the scientist program nyitórendezvénye 2013 »
 • Stockholm Junior Water Prize »
 • Automatikus mérőóra-állás bejelentés »
 • Lehet-e az innovációt hámba fogni? »
 • Fejlesztési irányok a norvég vasútaknál »
 • Magyar különdíjak a New Yorkban »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak

  GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

  A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.

  Magyar Innovációs Nagydíj 2012.

  Az Országházban 2013. március 21-én átadták legjelentősebb hazai innovációs teljesítményéért járó Magyar Innovációs Nagydíjat.