Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Minőség Új auditor az Országos Villamostávvezeték Zrt.-nél
2011-08-22 16:34

Új auditor az Országos Villamostávvezeték Zrt.-nél

|

Az Első Magyar Tanúsító Zrt. (EMT) nyerte az Országos Villamostávvezeték Zrt. (OVIT) integrált irányítási rendszereinek auditálását Az MVM OVIT Zrt., Magyarország energetikai iparának legkiterjedtebb tevékenységi körrel rendelkező, fejlesztő, kivitelező és karbantartó vállalata az Első Magyar Tanúsító Zrt-t választotta új tanúsítójának.
A kiválasztás legfontosabb szempontjai a tanúsítvány nemzetközi elismertsége, valamint a nukleáris követelményrendszert is lefedő kompetenciák voltak.

Az MVM Csoporthoz tartozó Országos Villamostávvezeték Zrt. (OVIT) a korábbi szerződés lejártának közeledtével idén áprilisban az öt legjelentősebb hazai tanúsító szervezettől kért ajánlatot. A meghívásos versenyeztetésből az EMT Első Magyar Tanúsító Zrt. került ki győztesen, így a következő három évben ez a társaság végezheti az OVIT Zrt. irányítási rendszereit felölelő Integrált Rendszer auditálását.

Az EMT Zrt. a világ egyik vezető nemzetközi tanúsító testülete, az NQA (National Quality Assurance) kizárólagos képviselője Magyarországon. Az NQA rendszerét a brit United Kingdom Accreditation Service (UKAS), és az amerikai ANSI-ASQ National Accreditation Board (ANAB) is akkreditálta, az OVIT Zrt. irányítási rendszereinek tanúsítása így a lehető legszélesebb körű lesz.

Az OVIT korábbi auditora német akkreditációval rendelkezett, amely elsősorban Európában ismert, az NQA Hungary angolszász nemzetközi akkreditációja viszont világszerte elfogadott. „Ez azért hasznos számunkra, mert Társaságunk arra készül, hogy tevékenységét a közel-keleti piacokra is kiterjessze. Az EMT mellett szólt továbbá, hogy auditorai között a Paksi Atomerőmű és az OVIT volt szakemberei is megtalálhatók, akik ismerik a számunkra kiemelten fontos nukleáris követelményrendszert”– mondta Nagypál Béla, az OVIT Zrt. Integrált Rendszerének vezetője.

„Az NQA Hungary keretein belül több mint 50, szakmailag kiválóan felkészült, minősített auditor dolgozik, ami elengedhetetlen az ügyfeleink számára biztosított magas színvonalú, egyedi és komplex szolgáltatásokhoz. Az OVIT auditálását az energetikai szektorban megszerzett jelentős gyakorlattal rendelkező auditorok végezték egy technikai támogatást nyújtó csapattal karöltve” – nyilatkozta Bujtás Gyula, az EMT Zrt. vezérigazgatója.

Az új tanúsító szervezet kiválasztása időben egybe esett azzal, hogy a kormányzat döntése értelmében Kiskunfélegyházán az OVIT újraindította a volt Transelektro Ganz-Röck Kazán- és Erőművi Berendezések Rt. gyárát.
A tanúsító cégnek ezért ott a minősített státus elérését is segítenie kell, és az EMT kompetenciái a gépgyártás területére is kiterjednek. Nem utolsósorban többségi állami tulajdonban levő cégként a társasággal szemben fontos elvárás a költséghatékony működés. A versenyképes árajánlat ezért szintén szerepet játszott abban, hogy az EMT-t bízták meg minőségirányítási rendszereink tanúsításával.

Az OVIT ZRt. hat évtizede foglalkozik nagyfeszültségű távvezetékek és transzformátorállomások létesítésével, karbantartásával és fejlesztésével. Tevékenysége elsősorban a magyar átviteli hálózathoz és a hazai erőművekhez fűződik, de ügyfelei között hazai áramszolgáltatók, továbbá ipari nagyfogyasztók és külföldi megrendelők is szerepelnek.

Az ország villamosenergia-rendszerének kiépítése során az OVIT által végzett munka közvetlenül befolyásolta az ellátásbiztonságot, ezért a cégnek már a kezdetektől a legszigorúbb minőségi követelményeknek kellett megfelelnie. Ennek érdekében a Társaság vezetése 1993-ban az ISO 9001 szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer bevezetése mellett döntött. Ezt egy évre rá az OVIT Minőségpolitikai Nyilatkozatának megfogalmazása, majd az egyes szabványpontokhoz igazodó dokumentumok – a Minőségügyi Kézikönyv, a Minőségügyi Eljárási Utasítások és a Munkautasítások – elkészítése követte. A Minőségirányítási Rendszer (MIR) 1996-ban lezajlott, sikeres auditálásával az OVIT az iparág első tanúsított szereplőjévé vált.

A MIR 2002-es továbbfejlesztésekor a Társaság az ISO 14001-es szabvány követelményei szerinti Környezetirányítási Rendszert (KIR) is kialakított. Ennek hatékony működése biztosítja a munkafolyamatok környezeti tényezőinek és hatásainak felügyeletét, a kockázatok minimalizálását, illetve a környezetet károsító események megelőzését. A tevékenység során fellépő, pl. a magasban végzett munkából, veszélyes gépek, anyagok használatából eredő kockázatok kezelésére az OVIT az OHSAS 18001-szabvány szerinti Munkahelyi Egészségvédelem- és Biztonságirányítási Rendszert épített ki, amelyet a működő MIR-KIR rendszerrel is integrált. Ezek együttes tanúsítására 2004-ben került sor. Két további, az MSZ ISO/IEC 17025-ös szabvány követelményeinek megfelelő minőségirányítási rendszer is működik, az egyik az OVIT Vegyi, a másik a Termovíziós Laboratóriumában.

A Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal szintén sikeres minősítő auditot tartott az OVIT-nál 1998-ban. A Társaság mára az atomerőmű egyik legnagyobb beszállítójává vált és valamennyi biztonsági osztályra kiterjedő, szerteágazó tevékenységi körben láthat el fővállalkozói feladatokat.

Magyarország energetikai ellátása szempontjából az OVIT tevékenysége stratégiai jelentőségű, a minőségi, megbízható munkavégzést ezért alapértékeik közé sorolják. Az ebből fakadó, belső igény mellett külső tényezők is ösztönözik a vállalatot a minőségirányító rendszerek működtetésére. A jogszabály értelmében közbeszerzési pályázatokon csak megfelelő minősítések birtokában indulhat, de ezek a tanúsítások legnagyobb ügyfeleik, például a Paksi Atomerőmű és a MOL részéről is alapkövetelménynek számítanak.


„A nemzetközi szabványoknak megfelelő és harmadik fél által tanúsított irányítási rendszerek működtetése a vállalat megrendelői számára biztosíték arra, hogy a cég tevékenységét mindig a piaci szereplők által ismert és elismert szempontrendszer alapján, átlátható és ellenőrizhető módon, a legmagasabb szakmai színvonalon végzi”– mondta el Nagypál Béla. „A felmérések szerint ügyfeleink számára a tanúsítás hatékony eszköz üzleti módszereik ellenőrzésére, fejlesztésére, termékük vagy szolgáltatásaik hozzáadott értékének növelésére, illetve a veszteségük csökkentésére, vagyis értékes piaci előny megszerzésére”– fűzte hozzá Bujtás Gyula.

Az irányítási rendszerek bevezetésére és működtetésére tehát egyértelműen érdemes vállalkozni. Háromévente sorra kerülő auditálásuk és éves felülvizsgálatuk az összes folyamatra kiterjed, ezért akár egy hétre komoly erőforrásokat köthet le a vállalat több telephelyén is.

Az OVIT országszerte számos állandó és ideiglenes telephellyel rendelkezik, ezért az auditálás feltételeinek biztosítása nem lebecsülendő logisztikai és munkaszervezési feladatot ró a vállalatra. „Nagyon fontos tehát, hogy sokrétű tevékenységünk valamennyi területét lefedő kompetenciákkal és megfelelő referenciákkal rendelkező tanúsítóval dolgozhassunk, a lehető leghatékonyabban. Óriási könnyebbséget jelent számunkra, hogy az NQA Hungary-vel az auditálásra január-februárban keríthetünk sort, és nem a naptári év vége előtt, mint előző tanúsítónk esetében, ami főidénynek számít az OVIT életében. Egy olyan hozzáértő és tapasztalt tanúsító szervezet, mint az EMT ráadásul olyan bevált gyakorlatot is megoszthat velünk az eljárás során, amelyet felhasználhatunk folyamataink további tökéletesítésében” – mondta Nagypál Béla.
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Visszaszerezte a Hármashatárhegyi Sportrepülőteret az MNV Zrt. »
 • Úthibák »
 • ÁSz jelentés az utak állapotáról »
 • Az elődök titka »
 • Méltányos felújítást a Népstadionnak! »
 • Pályázat a legszebb kerámia tetőre »
 • A Wienerberger minőség »
 • A minőség szolgálatában »
 • Új auditor az OVIT-nál »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  02 03 04 05 06 07 08
  09 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31 01 02 03 04