Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Két „szivattyús” könyvbemutató
2014-06-17 16:49

Két „szivattyús” könyvbemutató

|


A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) és a Könyvtár közös szervezésében újabb szakkönyv, ill. szakkönyvek bemutatója történt meg május végén. Józsa István Lampl Hugó díjas, aranydiplomás gépészmérnök a 2010-ben megjelent szivattyú-történeti könyve ( Budapest vízellátásának szivattyúzástechnikai fejlődése...) után ismét két hézagpótló munkájával jelentkezett a szakmai kiadványok piacán.
Két „szivattyús” könyv bemutatója az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban – 2014. május 29.

A szép számban megjelent érdeklődő hallgatóság előtt a rendezvényt bevezető Lükőné Örsi Gabriella főigazgató asszony a szerzőt bemutató rövid méltatásában kitért arra, hogy Józsa István az elmúlt fél évszázad hazai szivattyúgépészeti történéseinek egyik legaktívabb résztvevője. Nevéhez fűződik - többek között - a GANZ gyár legnagyobb, a hőerőművek, valamint a Paksi Atomerőmű, részére szállított hűtőszivattyúinak tervezése, amelyek több mint négy évtizede kifogástalanul működnek beépítési helyükön.

Józsa István üzemeltetési tapasztalataiban meghatározó volt a Fővárosi Vízműveknél eltöltött közel két évtized, ahol kiemelkedő szerepet játszott a víztermelő telepek, átemelő szivattyúgépházak korszerűsítésében és üzemirányításuk fejlesztésében.

A MHT-t a Vízügyi Történeti Bizottság elnöke, Fejér László képviselte, aki a szerző és az esztergomi Duna Múzeum szakmai együttműködésének eredményeiről adott számot.

Ezt követően Józsa István tekintett vissza a múltba, milyen élményt jelentett számára, amikor a Múzeum fotósával, Vizy Zsigmonddal végigjárták a magyarországi belvízi szivattyútelepeket, köztük azokat is, amelyek ma már mint az épített táj meghatározó elemei védett műszaki emlékként őrzik a 19. század végének technikai kultúráját.
A belvízi szivattyútelepeknek az utolsó másfél évtizedben történt felmérése, a védettségi eljárások lefolytatása fontos lépés volt abban a korban, amikor a tulajdonviszonyok gyors és átfogó változásai közepette a meglévő értékek szinte a szemünk láttára kallódtak el, mentek tönkre, s tűntek el mindörökre.

A hazai szivattyúgyártás története a XX. században

A szerző elmondta, hogy pályája során a 20. század második felének szivattyúgépészeti berendezéseivel napi szinten foglalkozott, s az elődök munkásságáról egészen a huszas-harmincas évekig visszamenően szintén tudott, hisz kezdőként a „nagy idők tanúi” mellett dolgozhatott, de az első világháború előtti műszaki előzményekről egészen a legutóbbi felmérésekig szinte semmilyen ismeretei nem voltak. S akkor kezdődött a „nyomozás”, amihez a közönség soraiban is jelenlévő Gábor János, a Ganz Holding gyűjteményének vezetője sok segítséget adott. Ő irányította a már elkészült vízműves szivattyútörténeti kézirattal a Duna Múzeum akkori vezetőjéhez, Kaján Imréhez, s az ő segítségével további közel 40 belvízi szivattyútelepet sikerült felmérnie. Ennek az eredményeit foglalta egybe a most megjelentetett kötet legnagyobb melléklete.

A szivattyúkat a történelem során először a bányászatban, aztán a belvízrendezéseknél, majd a víziközművesítésnél használták leginkább.
A szerző azt is elmondta, hogy könyvének eredetileg azt a címet szánta, hogy „A Ganz és a Mávag, valamint jogelődeik szivattyúgyártása a 19. és a 20. században”, de a kiadó azt mondta, ilyen hosszú címmel nem lehet még egy szakkönyvet sem kiadni. Ezt ő is belátta, de a „A hazai szivattyúgyártás története a XX. században” c. kötet tartalma nem változott. Tehát bemutatja a szivattyúk történetét a kezdeti gőzhajtású, majd dízel-üzemű rendszerektől a modern elektromos meghajtású berendezésekig.

A szerző egy érdekes technika- és gazdaságtörténeti adalékkal is szolgált a korai időkből: itt történt meg ugyanis az a ritka különlegesség, hogy a kis hal megette a nagy halat. Azaz az alig néhány tucat embert foglalkoztató cég, a Teudloff-Dietrich felvásárolta a budapesti Szivattyúgyárat, ahol ezres nagyságrendben dolgoztak, komoly gyártási kapacitással. A gyárral együtt természetesen piacot is szereztek, úgyhogy számos régi belvízi telepen ezek a Teudloff-Dietrich szivattyúk dolgoztak, amelyeket egészen az 1930-as évekig gyártottak.

Örvényszivattyúk a gyakorlatban
Konstrukció, üzemeltetés, karbantartás


A sok érdekes történettel fűszerezett könyvbemutató másik kiadványa az „Örvényszivattyúk a gyakorlatban – Konstrukció, üzemeltetés, karbantartás” címmel jelent meg – szintén Józsa István tollából. Könyvében a szerző külön-külön ismertette a korszerű merülőmotoros és búvár szivattyúk, valamint a hermetikus gépcsoportok szerkezeti tulajdonságait, alkalmazásuk, üzemeltetésük, szabályozásuk célszerű technikai megoldásait.

A szivattyúházak célszerű kialakításának szempontjai, a segédüzem, valamint a gépházi csövek és zárszerkezeteik külön fejezeteket alkotnak. Az üzemi ellenőrzés és monitoring, valamint az üzemi mérések ismertetésére a szerző több példát is bemutat. A könyv utolsó részében az örvényszivattyúk karbantartásának és nagyjavításának jellemző esetei szerepelnek, visszautalva az első rész szerkezeti tudnivalóira, valamint a vonatkozó szabványokra és anyagokra. A könyv végén a mértékadó hazai gyártók és forgalmazók referencia szakcikkei olvashatók.


A nagy érdeklődéssel kísért könyvbemutató végén a szerző dedikálta munkáit, amelyeket az INVEST–MARKETING Bt. jelentetett meg.

Molnár Éva könyvtáros (OMgK)
 
 
 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Francia többsávos, koncentrikus körforgalmak »
 • Különböző úttípusok egymást követő sorozata egyazon úton »
 • Sávszámok és sebességek a holland A2 autópályán »
 • Újrapozicionálás vagy a káosz elmélyítése? »
 • Tisza és árvizei »
 • A tervezési sebességről a szolgáltatási színvonalra helyezzük át a súlypontot »
 • Az elkerülő utakért, a környezeti kapacitásért »
 • Az autómentes Tisza-partért »
 • Egy párbeszéd kezdete? »
 • Nem kellett volna inkább disztingválni? »
 • A vízgazdálkodás XXI. századi stratégiája »
 • Vélemény a Gyorsút nevű ÚME tervezetről »
 • Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? »
 • A Szeged–Makó tram-train »
 • A szegedi Déli-hídról »
 • Az építő és a romboló Tisza »
 • Szegedi árapasztó csatorna és az első hivatalos, elutasító vélemény »
 • Dán úttípusok »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért IV. »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért III. »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  02 03 04 05 06 07 08
  09 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak

  Célkeresztben a vízgazdálkdás

  A Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Hidrológiai Társaság, az Agrárkamara, és a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata hívta a szakembereket a vízgazdálkodás változásait és korszerűsítési folyamatait tárgyaló konferenciára.