Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Múlt idő Bodoki Károly szobrának avatása Gyulán
2014-04-14 18:27

Bodoki Károly szobrának avatása Gyulán

|

Szobor hirdeti a 200 éve született Bodoki Károly (1814-1868) emlékét Gyulán.

Az abszolutizmus kora kiemelkedő magyar mérnökének, a Körös-Berettyó szabályozás tervezőjének és kivitelezőjének 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.


Bodoki Károly az Erdélyből, Sepsibodokról származó Henter mérnökdinasztia tagja. Mérnöki diplomáját 1836-ban a pesti egyetem mérnöki intézetében, az Institutum Geometricum- Hydrotechnicumban szerezte. Apja, Bodoki Mihály földmérő halála után 1838-ban ő lett a vármegye mérnöke, majd 1847-től a Körös- szabályozó Társulat osztálymérnöke.
Elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. Bodoki Károly közéleti és közgazdasági téren is kiemelkedő tevékenységet folytatott. Alapítója, és haláláig vezetője volt a Békés Megyei Takarékpénztár Egyesületnek. Nem csak kiváló mérnök, de humán műveltségével, közéleti, egyházi szerepvállalásával egyaránt kiemelkedő polgár is volt. A felajánlott országos hivatalokat nem fogadta el, haláláig hűséges maradt a Körös-vidékhez.

Az ünnepség Gyula Város Polgármesteri Hivatalának dísztermében vette kezdetét. A zsúfolásig megtelt teremben a város polgármestere, dr. Görgényi Ernő köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Beszédében kiemelte azt a sokrétű szerepet, amelyet a Fehér-Körös léte a város történetében játszott, s azt a munkát, amelyet Bodoki Károly és társai, valamint mérnök utódaik a vizek szabályozásával a város érdekében végeztek. Példaként állította hallgatósága elé azt a gyümölcsöző kapcsolatot, amely a város vezetését a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz fűzi.


A polgármesteri köszöntő után dr. Dobi László, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője méltatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság múltőrző tevékenységét, amely szorosan kapcsolódik a vízügyi szolgálat évtizedek alatt tudatosan kialakított szaktörténeti gyűjteményi hálózatának munkájához.


Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője méltatta a szoborállítás jelentőségét, amelyben kulcsszerepet vállalt a 2012. október 15-én megalakult Bodoki Emlékbizottság. A Bizottság, amelyben képviselői révén részt vett: Gyula Város Önkormányzata, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Köre, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Vidékfejlesztési Minisztérium Békés Megyei Önkormányzati Hivatala, a Békés Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Békés Megyei Levéltár, a Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat, a Körösi Vízgazdálkodási Társulat – összetételében is garanciát jelentett az eredeti elképzelés megvalósítására, mert a Bizottságnak a cél érdekében sikerült széleskörű összefogást elérnie. A vízügyi igazgató kitért arra is, hogy Széri-Varga Géza szobrászművész személyében egy kiváló alkotóval sikerült elkészíttetni a jeles vízmérnök szobrát.


Reich Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara Vízépítési és Vízgazdálkodási Tagozatának elnöke üdvözlő beszédében rámutatott arra kiemelkedő szerepre, amelyet a hazai mérnökség játszott a XIX. századi Magyarország gazdasági fejlesztésében. Ritka alkalom az, ha egy mérnöknek állítanak szobrot, mert szobor és emléktábla inkább a humán kultúra képviselőinek szokott kijárni hazánkban, ezért megkülönböztetett alkalomnak számít a Bodoki Károly szobor felavatása Gyulán.


Az üdvözlő beszédek sorát Istók Judit, a romániai Sepsibodok Bodoki Károlyról elnevezett általános iskolájának igazgatónője zárta. Településük évtizedek óta szoros kapcsolatot tart a vízügyi igazgatósággal, kölcsönös látogatások révén viszonyuk immár baráti szálakkal megerősítve kiállták az idők próbáját, s a Bodoki-család emlékének ápolása mindkét oldalról hagyománnyá vált.

 

Fejér László

 

 

 

 

 

Ezt követően a Békéscsabai Jókai Színház művészei (Gábor Anita, Burány Árpád és Nagy Róbert) jeleneteket adtak elő a XIX. századi folyószabályozás korából, majd Fejér László, a Magyar Hidrológiai Társaság Vízügyi Történeti Bizottságának elnöke vetített képes előadásában beszélt a XIX. század Magyarországának mezőgazdasági célú vízszabályozási-vízgazdálkodási programjáról, amelynek a Körös-Berettyó szabályozási munkája révén Bodoki Károly is tevékeny részese volt. Jóllehet Bodoki Károly tevékenységének leginkább aktív korszaka épp a szabadságharc bukását követő közel két évtizedes önkényuralmi időszakra esik, a mérnök megtalálta azt a cselekvési színteret, ahol a napi politikai elnyomás a legkevésbé tudott érvényesülni. A vízszabályozási munkákat ráadásul a mindenkori kormányzatok is támogatták, hiszen a munkák révén a birtokosoknál keletkező mezőgazdasági többletjövedelem az adók révén az államkincstárat is gyarapította. Fejér László előadásában rámutatott arra, hogy a Körösök és a Berettyó Bodoki Károly vezette szabályozása a kifejezetten sikeres hazai természetátalakító munkák közé tartozik, hatása mai is kedvezően hat a térség gazdasági és társadalmi életére. Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója a Bodoki-család több generációjának pályafutását mutatta be előadásában. A mérnöki tudás három nemzedéken keresztül apáról fiúra szállt. Hivatali rangban talán legmesszebb Bodoki Károly öccse, Bodoky Lajos jutott, aki a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium vízépítési osztályának vezetőjeként 1882-1885 között a hazai vízimunkák legfőbb irányítója volt. Mindezek ellenére a máig legnagyobb hatású munka bátyjának, Bodoki Károlynak nevéhez fűződik. A Bodokiak tevékeny társadalmi életet éltek Gyulán, részesei voltak az ottani politikai-gazdasági mozgalmaknak. A Monarchia, a történelmi Magyarország elsüllyedése azonban az ő kiemelkedő szerepüket is megszüntette.

 

 

Az előadásokat követően került sor a Városház és a Megyeház utcák kereszteződésében, a Bodoki-szökőkút előtti téren a Bodoki Károly szobrának avatóünnepségére. A szobor nem véletlenül került Gyula belvárosának erre a kitüntetett helyszínére. A háttérben meghúzódó impozáns, eklektikus épületben az egykori Békés vármegyei Takarékpénztár hivatali helyiségei voltak, annak a takarékpénztárnak, amelynek megszervezője és első igazgatója éppen Bodoki Károly volt. Az épületben a múlt század közepe óta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működik.
Bak Sándor vízügyi igazgató köszöntőjében elmondta, megerősítő és hitet adó volt az adománygyűjtéssel és a szobor megvalósításával töltött mintegy másfél év. Dr. Görgényi Ernő polgármester avató beszédében hangsúlyozta, egy olyan személyiség emléke előtt tisztelegnek a szoborral, akinek életpályája mindenki számára példaképül szolgálhat. Széri-Varga-Géza szobrászművész Bodoki Károly alakját jelképesen az ember-technika-természet hármas egységében idézte meg.
Az avatóbeszédet követően a leleplezett szobrot a katolikus pap és a református lelkész megáldotta, majd a polgármester és a vízügyi igazgató elhelyezték a szobor lábai elé a hálás utókor koszorúját.

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Petőfi-ezred bemutatása »
 • Petőfi-ezred megalakulása »
 • Szemben Vedres elveivel »
 • 1920: Duna-szabályozás és vízi erőmű »
 • A Magyar kreativitás napjára gondolva »
 • Víz és energia, energia és víz »
 • Bodoki Károly szobrának avatása Gyulán »
 • Az első romániai személyi számítógép »
 • Marián István életrajzi könyve »
 • A hazai vízgazdálkodás évfordulói 2014-ben »
 • Horthy István a gépészmérnök »
 • Galamb József életének üzenete »
 • Hol van Közép-Európa? »
 • A Tisza-szabályozás »
 • Pereces Újakna »
 • Bányászatunkról a 16–18. században »
 • Utána néma csönd »
 • Múlt idő
  Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak

  200 éve született Bodoki Károly

  Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

  A Tisza-szabályozás

  2012. január 27-én a Tisza-szabályozásáról szóló kiállítással egybekötött beszélgetésre hívta az érdeklődőket a Polis Egyesület és az OSZK.
  A Mérnök Újság bekötött példányai

  A Mérnök Újság régebbi évfolyamai (1998-2010) elegáns kivitelben, sötétkék műbőrkötéssel, aranyozott felirattal, évenként bekötve is megrendelhetők a kiadónál.

  A korlátozott számban elérhető kiadványokról rendelés előtt érdeklődjön a Logod Bt.-nél a logod@logod.hu címen, vagy a +36 1 214-2453 telefonszámon. A bekötött lapok évfolyamonkénti ára 18 000 Ft.