Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Múlt idő Marián István életrajzi könyve
2013-11-10 13:27

Marián István életrajzi könyve

|

Marián István páncélos alezredes az 1956-os forradalom és szabadságharc fontos, megkerülhetetlen szereplője volt, olyan személy, aki a forradalom bölcsőjének, a Műegyetemnek volt oktatója. Az ifjúság eszméinek támogatójaként az események középpontjába került, azok vonatkozási pontjává vált.

A kötet a "Műegyetem 1956 Alapítvány" megbízására, dokumentumok alapján készült. Az életrajzi mű teljes címe: A Műegyetem nemzetőrparancsnoka Marian István. Szerzője Id. Frivaldszky János, maga is műegyetemi hallgató volt 1956-ban az ÉKME Mérnök Karán, majd Marián István nemzetőrségének tagja lett.
A kötet teljes körű forrásmegjelölését, jegyzetapparáust és névmutatót is tartalmaz.

 
Marián Istvánt az 1956. október 22-én tartott diák nagygyűlésen parancsként fogták fel az egyetemisták és követték javaslatait. Így nem rohantak ki az utcára nyomdát foglalni, mint azt Petőfiék 1848-ban tették. Ugyancsak ő volt az, aki október 23-án nem engedte az utcai tüntetést addig, amíg ahhoz a biztonságot adó hatósági hozzájárulást meg nem szerezte. Ő javasolta a 10 fős zárt sorokban történő menetet is. Később ő szervezte meg, és fegyverezte fel az Egyetemi Nemzetőr Zászlóaljakat.


A történelmi háttér ismeretében Marián István cselekedeteit ma is merésznek kell elismernünk. Magyarország az 1956 előtti évtizedben a politikai rendőrség rémuralma alatt állott. Módszerének lényege az volt, hogy az állam minden polgárát állandó halálfélelemben tartották. Nemcsak a városi polgárságot és a parasztságot, hanem a kommunistákat is. A közülük való Rajk László és hasonló káderek is így lettek koncepciós perek áldozatai.


Marián István 1924-ben a Partiumban, az akkori Romániában született egy 11 gyermekes szegény családban, Erdély időleges visszacsatolásának éveiben került Magyarországra. Az ifjú Marián az alacsony sorsból való kitörést maga és sorstársai számára a kommunista mozgalomban kereste. A fordulatot – mint sokaknak - 1956 hozta el. Gondoljunk itt például Nagy Imrére, vagy Maléter Pálra, akikről már utca van elnevezve, és akik szintén kommunistaként kezdtek politizálni.


Frivaldszky János könyvének olvasása élményszerűen tárja elénk a forradalom napjainak, valamint az 50-es és 60-as évek világát.

A Marián Istvánról szóló könyvet nem csak azoknak ajánljuk, akiknek személyes élményük van 1956-ról hanem azoknak is igen érdekes és tanulságos olvasmány akiket érdekel a történelem.

 

A kötet ára 2500 forint. Megvásárolható a Logod Bt.-nél: 1012 Budapest, logodi utca 49.

Megrendelhető emailen a logod@logod.hu címen, illetve a webáruházban>>.

Postázás utánvétellel, vagy előre utalással, a postaköltség felszámolása mellett történhet.

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

szerkeszto 2013-11-10 13:43:24

A kötet lassan bejárja a világot. Kiadónk ma a következő levelet kapta:

"Most olvasom (CapeTownban, utban Namibiaba) Frivaldszky Janos Marian Istvan cimu munkajat, s mivel Pista parancsnokom volt es sokat tudok az akkori esemenyekrol, szeretnek kapcsolatot talalni Janossal. Ezert, ha megadnad Emil cimet, megkoszonnem,

Koszonettel, Bela batyad

Bela Liptak"

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Petőfi-ezred bemutatása »
 • Petőfi-ezred megalakulása »
 • Szemben Vedres elveivel »
 • 1920: Duna-szabályozás és vízi erőmű »
 • A Magyar kreativitás napjára gondolva »
 • Víz és energia, energia és víz »
 • Bodoki Károly szobrának avatása Gyulán »
 • Az első romániai személyi számítógép »
 • Marián István életrajzi könyve »
 • A hazai vízgazdálkodás évfordulói 2014-ben »
 • Horthy István a gépészmérnök »
 • Galamb József életének üzenete »
 • Hol van Közép-Európa? »
 • A Tisza-szabályozás »
 • Pereces Újakna »
 • Bányászatunkról a 16–18. században »
 • Utána néma csönd »
 • Múlt idő
  Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01
  Legfrissebb képtárak

  200 éve született Bodoki Károly

  Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

  A Tisza-szabályozás

  2012. január 27-én a Tisza-szabályozásáról szóló kiállítással egybekötött beszélgetésre hívta az érdeklődőket a Polis Egyesület és az OSZK.
  A Mérnök Újság bekötött példányai

  A Mérnök Újság régebbi évfolyamai (1998-2010) elegáns kivitelben, sötétkék műbőrkötéssel, aranyozott felirattal, évenként bekötve is megrendelhetők a kiadónál.

  A korlátozott számban elérhető kiadványokról rendelés előtt érdeklődjön a Logod Bt.-nél a logod@logod.hu címen, vagy a +36 1 214-2453 telefonszámon. A bekötött lapok évfolyamonkénti ára 18 000 Ft.