Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szabvány Az építési termékekre vonatkozó szabályozás
2013-07-15 17:38

Az építési termékekre vonatkozó szabályozás

|

Az építésügy hazai rendezetlenségének következménye, hogy az építési termékek forgalmazását szabályozó rendeletnek az EU Hivatalos Lapjában történt megjelenése után több mint két évvel még mindig nem vagyunk felkészülve annak alkalmazására - állítja dr. Hajtó Ödön.


Munkájuk során építési célra készült termékekkel kapcsolatba kerülő mérnökeink számára érdekesek az alábbi hírek.

1.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 89/106/EGK számon IRÁNYELVET (Directive) adott ki az építési termékekre vonatkozó tagállami törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről. Az akkori EU, az EGK ezt közzé is tette az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában 1989. 02. 11-én.

Magyarországnak az Uniós belépéséig, 2004-ig ezt be kellett vezetnie saját jogrendjébe, ami meg is történt az alább idézet rendelettel, mely megjelent a Magyar Közlöny 2003. évi 8. számában.
A belügyminiszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelete:
az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU számon RENDELETET (Reglation) adott ki az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a korábbi 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről. Ezt közzé is tette az Európai Közösségek Hivatalos Lapjának 2011. 04. 04-i számában. A Rendelet több mint két év felkészülési időt biztosított az egyes országoknak, ezért a hatályba lépés időpontja 2013. július 1. volt.

Összefoglalva az előbbi gondolatmenetet: a korábbi Irányelvet egy Rendelet váltotta fel. A különbség lényeges, mert míg az Irányelvet át kell ültetni a hazai jogrendbe, az uniós Rendeletet nem. A Rendelet minden uniós országban egyformán érvényes. Költői kérdés: szoktuk-e mi böngészni az EU Hivatalos Lapját?

2.


Mennyiben hoz változást az új rendelet az eddigi gyakorlattal szemben?
Az építési termék gyártók számára annyiban, hogy a forgalomba hozott termékeiről:
  - Teljesítménynyilatkozatot (Declaration of Performance)
  - Használati Utasítást (Instruction) és
  - Biztonsági Tájékoztatót (Safety Information)
kell adniuk. Ezt nem szüksége feltétlenül papíros formában mellékelniük, ha az rajta van a cég honlapján, ahonnan a terméket vásárló letöltheti, kinyomtathatja, ha kell, de minden érdeklődő meg is tekintheti.

 

A Teljesítménynyilatkozat a termék műszaki tulajdonságairól (pl. szilárdság, tűzállóság, fagyállóság, stb.) tájékoztat. A Teljesítménynyilatkozatban közölt tulajdonságokat az alábbiak alapján kell a gyártónak meghatároznia:
  - Harmonizált Európai Szabvány MSZ EN
  - Európai Értékelési Dokumentum
  - Magyar Szabvány MSZ
 - Nemzetközi Szabvány pl. ISO régi ÉME alkalmazási engedély annak határidejéig,
  - Nemzeti Műszaki Értékelés
A CE jel csak az első két változat szerint értékelt termékeket illeti meg.

3.


A szakmai munkát érintő fontos információ még a következő. Az idézett 305/2011/EU uniós Rendelet az építési terméket forgalmazókra, a gyártókra vonatkozik. Hogy a Rendeletben foglaltak milyen kötelezettséget rónak a tervezőkre és a kivitelezőkre, arra vonatkozóan kormányrendelet készül az alábbi címmel:
A Kormány …../2013. (…. …. ) számú Rendelete
„Az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól”

 

E rendelet tervezete már 2013. február 27-én megjelent a kormányzati hírportálon, de európai jóváhagyás hiányában kihirdetése még nem történt meg (írom július 14-én). Az építésügy hazai rendezetlenségének következménye, hogy az építési termékek forgalmazását szabályozó rendeletnek az EU Hivatalos Lapjában történt megjelenése után több mint két évvel még mindig nem vagyunk felkészülve annak alkalmazására.
A tervező a kiviteli tervben a fenti szabványok, illetve dokumentumok szerint vizsgált terméktulajdonságokat kell előírja.
A kivitelező az előírt terméktulajdonságok szerint kell beszerezze az építéshez szükséges termékeket.
A műszaki ellenőr meg kell győződjön a beépítendő, a beépített termékek műszaki teljesítményeinek megfelelőségéről.

 

 

Dr. Hajtó Ödön

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A kényszeres nyelvcsere ellen »
 • Az építési termékekre vonatkozó szabályozás »
 • Közbeszerzési jogszabályt hiányolok »
 • Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért »
 • Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni? »
 • EUROCODE-szabványok »
 • Nyelvi gyarmatosítás »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01