Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek
2013-01-08 10:01

Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek

|

Mit tehet a reálértelmiség, amikor munkája során belekényszerítik irracionális, következetlen – sem a nemzeti, sem a helyi érdekeket nem szolgáló – bürokrata útvesztőkbe. A politikusok és a jogászok dolga, hogy rendet vágjanak a káoszban. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy csak ”bizonyos brüsszeli” szempontok szerinti döntéseket hoznak. Ne csodálkozunk azon, „ha nem főz a szakács, akkor főz a kukta”. Ezt tette dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök, amikor górcső alá vette az építőmérnök munkáját megkeserítő, a gazdaságot feleslegesen terhelő előírásokat, konkrétan a Natura 2000 fonákságait hazánkban.

Szeged mellett van a híres Fehér-tó, a híres Vadvízország, ahol tényleg tömegesen vannak madarak. Mégis minden gond nélkül mellé lehetett tenni nyugatról az M5 és délről az M43 autópályákat, melyeknek természetesen semmilyen hatása sincs a Fehér-tó élővilágára. De akkor ugyanezen hatóságok miért tagadhatták meg kisebb forgalmú utak engedélyezését, melyeknél ekkora madárvilág sincs, tehát mind a károsító hatás, mind az elszenvedők kevesebben vannak! Sőt akár egy kerékpárútét is! Következetlenség!

A jogi káosz itt is megnyilvánult. A korábban kiadott zöld hatósági hozzájárulást ugyanaz a zöld hatóság felülírta, felülírhatta az építési engedély lejárta előtti hosszabbítási kérelem során. Azaz ugyanaz a hatóság egyszer kishatásúnak, hatástalannak tartotta a kerékpárút építést, később rendkívül károsnak minősítette! Ez vicc! A mai rendelkezések szabad teret adnak a szubjektív jogalkalmazásnak! Megengedhető, eltűrhető ez?


A téma bevezetőjeként álljon itt egy újságcikk.

Borzák Tibor: KÁROSÍT A BICIKLIÚT?

Egyre több gondot okoznak azok a fokozottan védett természetvédelmi területek, melyek a hazánk területének 21 százalékát jelentő Natura 2000 hálózathoz tartoznak. Magyarország uniós csatlakozásával szigorodtak a jogi szabályozások, ezeken a területeken például semmilyen engedélyköteles építést nem lehet véghezvinni, mert az illetékes hatóság „zsigerből” elutasítja a kérelmet. Ezzel viszont a korábban elkezdett beruházásoknak is gátat szabhatnak.

Kiskőrös és Akasztó hat évvel ezelőtt kezdett a két település közötti közforgalmi kerékpárút megvalósításához. Miután a nyomvonal már akkor is érintett Natura 2000-es területeket, annak rendje-módja szerint beszerezték a szükséges hatósági engedélyeket. Tízmillió forintos uniós támogatással elkészültek a tervek, tavaly pedig 483 milliót nyertek az építkezéshez. – Mielőtt kiírtuk volna a közbeszerzési pályázatot, már láttuk, hogy márciusban lejár a három évre kiadott építési engedélyünk – mondja az akasztói polgármester, Suhajda Antal. – A korábbi szakértői állásfoglalások megerősítése miatt újból végigjártuk a hivatalokat, köztük a Kiskunsági Nemzeti Parkot, ahol azt a választ kaptuk, hogy semmilyen természetvédelmi érdeket nem sért a kerékpárút építése. Ennek ellenére a szegedi szakhatóság elutasította a kérelmünket. Természetesen beadtuk a fellebbezésünket
Az akasztóiak értetlenül fogadták a döntést, hiszen eddig több mint tizenötmillió forintot költöttek közpénzből a fejlesztésre, és bizonytalannak látják a rendelkezésükre álló jelentős összeg sorsát is. Egy mereven és szigorúan értelmezett szabályozás miatt megsemmisülni látszik a környék lakosságát szolgáló beruházás. A 11 kilométeres kerékpárút ugyanis nagyban segítené az ott élő embereket, akik a nyomvonal közelében lévő munkahelyeiket két keréken a forgalmas közútnál biztonságosabban közelíthetnék meg egy védett sávban. Tanácstalanok a vállalkozók, gazdálkodók is, akik jövőre vonatkozó terveikhez el sem kezdik a hivatali ügyintézést, mert előre tudják, hogy a végén úgyis kikosarazzák őket.
Megkerestük az elutasító határozatot kiadó Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget. A szegedi székhelyű hivatalban csak minisztériumi engedéllyel nyilatkozhatnak bármiről is. Amíg a fővárosból megérkezik a bólintás, tanulmányozzuk a birtokunkban lévő iratot. A Kiskőrös–Akasztó kerékpárutat legfőképpen azért nem tartják megépíthetőnek, mert az „természet- és tájvédelmi szempontból nem illeszkedik” a környezetbe. A bővebb indoklásban szerepel, hogy a megvizsgált dokumentáció alapján megállapították: a kerékpárút létesítése, üzemeltetése vízvédelmi, levegővédelmi, hulladékgazdálkodási, zaj- és rezgésvédelmi szempontból nem okoz jelentős környezeti hatást, ugyanakkor Natura 2000 területet érint, ezért természetvédelmi szempontból nem adható engedély a kérelem szerinti megvalósításához.
– Nem akartam elhinni, hogy elutasították a kérelmet, tulajdonképpen átlátszó indokokkal – közli keserűen Szabó József vállalkozó, aki halastavai, turisztikai központja révén sok helybelinek ad munkát, és sokhektáros gazdaságát is érintené a kerékpárút, tehát érdekeltnek is mondható az ügyben. – Ha a fellebbezés is eredménytelen lesz, minden valószínűség szerint a beruházó bírósághoz fordul, én pedig demonstrációt szervezek. Addig maradunk az úton, amíg nem kapunk megnyugtató választ. Az sem kizárt, hogy Brüsszelig elmegyünk. Nem azt kifogásoljuk, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó, többségében magántulajdonban lévő területeinken miért kell betartanunk a szigorú előírásokat, hiszen hosszú ideje ennek szellemében gazdálkodunk, hanem azt nem tudjuk elfogadni, hogy ésszerűtlenül, a hétköznapi valóságtól teljesen elrugaszkodó döntéseket hoznak egy hivatali szobában, megakadályozva ezzel már folyamatban lévő beruházásokat.
Régen visszaértünk már Akasztóról, hosszú napokon át türelmesen vártuk a szegedi szakhatóság hívását is, de ezt minden bizonnyal nem engedélyezték nekik a minisztériumban, hiszen lapzártánkig nem küldtek választ az írásban feltett kérdéseinkre.

Forrás


Ez csak egyetlen kiragadott konkrét példa.

A tanulmány itt olvasható
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

alfoldi 2013-05-10 13:23:11

Ezek diktálják nekünk a környezetvédelmet, kényszerítik ránk a Natura 2000 terület tömegét?

http://nol.hu/lap/tudomany/20130510-a_vilag_uszo_szemetdombjai

alfoldi 2013-08-21 09:23:15

Nem számít sem Isten, sem ember, ha a pénzről van szó! Addig csűrik-csavarják, míg célba nem érnek.

http://mno.hu/gazdasag/2016-ban-indulhat-az-arany-kitermelese-1179310

Velünk pedig szórakoznak Natura 2000 címen!

Persze mindkét esteben azonos a pénzhatalom érdeke:
egyrészt dőljön neki az ezüst és az arany, másrészt ne termeljen a magyar mezőgazdaság!

Ahol hegyet fognak elhordani, ahol az életölő zagyot tárolni fogják, ott nincs esetleg "védendő" naturás 2000 terület?
Ott biztos van! Velünk pedig védetik a semmit!
Mi végrehajtjuk!

Ha esetleg van, ott miért nem is "védik"?
Meddig vesszük be ezt a cumit?

alfoldi 2013-08-29 07:56:10

Míg nálunk a púpos egér is számít, addig másutt még az ember sem! MÉG AZ EMBER SEM!
Mindig úgy, ahogy a tőkének nagyobb a profitja.

http://index.hu/tudomany/2013/08/28/elszigetelt_torzsek/

alfoldi 2013-11-08 09:03:35

Meghunyászkodik a multik előtt a velünk kőkemény EU?!
http://nol.hu/lap/tudomany/20131108-rovarolo__vegyszerallo_kukorica
Csak a Natura 2000 területek kikényszerítése fontos! Mindig az ő érdekeik szerint!
Szó nincs itt sem természetvédelemről, környezetvédelemről!!

alfoldi 2013-11-19 17:33:10

http://hvg.hu/utazas/20131119_repter_a_temzen

A Temze véletlenül nem Natura 2000 terület?
Ha nem, miért nem?
Ha igen, miként lehet ezt a monstrumot bele telepíteni?

alfoldi 2014-08-09 19:29:00

Ha a pénz belép, megint nem számít semmi! Ezeken a bányatelkeken és a környékünkön tényleg semmi védeni való nincs?
Bezzeg egy kerékpárút! Az már igen!
Nevetséges.

http://mandiner.hu/cikk/20140809_rendben_van_a_cianidos_aranybanyaszat_az_europai_bizottsag_szerint

alfoldi 2015-03-02 19:51:14

A HVG 2015. február 21-i cikkének 1. része:
"Európa GMO-ostrom alatt

A GM-növények globális elterjesztésében érdekelt profitéhes óriáscégek olyanok, mint a rossz vendég: kitessékelik őket az ajtón, visszajönnek az ablakon. Termékeik, a világban jelenleg forgalomban lévő génmódosított növények társadalmi hasznossága húsz éve nem látható, miközben akadályozzák az ökológiai gazdálkodási formák elterjedését, csökkentik a sokféleséget. Hosszú távú egészségügyi és környezeti kockázataikat úgy kellene bebizonyítanunk, hogy hivatalosan nem juthatunk hozzá szabadalmi jogokkal védett génmódosított vetőmagjaikhoz. Európában az engedélyezéshez a gyártónak kell bizonyítania, hogy új technológiával előállított terméke nem káros. Az USA-ban fordítva van: valaki másnak kell bizonyítania a saját költségén végzett vizsgálatokkal, hogy a piacon megjelent új termék káros.

Az USA a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) keresztül rákényszerítette Európát, hogy a GM-növényekre a gyakorlatilag általános tilalom helyett egyenkénti engedélyezési rendszert léptessen életbe. Ennek következményeit felerősítve a Barroso-bizottság többször megpróbálta ránk erőltetni a génmódosított növényeket. Az unióban termesztésre engedélyezett génmódosított (MON810 nevű) kukoricát Magyarország azonban betiltotta, és hiába próbálták e tilalmat Barrosóék feloldatni velünk, nemzeti összefogással, az európai tagállamok mozgósításával többször is megvédtük magunkat.

A génmódosított (Amflora nevű) burgonya engedélyezésének jogsértő volta miatt a magyar kormány beperelte a Barroso-bizottságot, és az Európai Bíróságon nyertünk: visszavonatták az engedélyt. De akit kiküldtünk az ajtón, visszajött volna az ablakon: az uniós engedélyezési eljárásban továbbra is több tucat génmódosított termék várt termesztési engedélyre.

Eközben az alaptörvényünkben deklaráltuk, hogy Magyarországon GMO-mentes élelmet előállító mezőgazdaságot szeretnénk."

alfoldi 2015-03-02 19:53:58

A HVG cikk 2. része:
"Elértük, hogy az EU-tagállamoknak idén tavasztól új jogi lehetőségük legyen a GM-növények termesztésének megakadályozására: számos okra való hivatkozással tilthatjuk. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ki fogjuk állni a biotech óriáscégek jogi támadásait, de mindenképpen újabb lehetőség van a kezünkben a GMO-mentesség megtartására.

Eddig sem tagállami, sem uniós szinten nem sikerült elterjeszteni a génmódosított növények termesztését. Az EU–USA szabadkereskedelmi egyezmény azonban durván csökkentené kémiai és élelmiszerbiztonságunk jelenlegi szintjét. Megszűnhet a génmódosított összetevőt tartalmazó termékek kötelező jelölése, és elhárulhatnak a termesztési engedélyek elől az uniós akadályok. A génmódosított vetőmagokat kifejlesztő cégek azt akarják, hogy ne maradjon más választás, mint az egyre drágább GM-vetőmag, ezért felvásárolják a kisebb vetőmag-előállító cégeket, megszüntetve ezzel riválisaikat, és saját „biotech rendőrséggel” ellenőrzik a gazdák tevékenységét.

Az USA-ban pont húsz éve termesztenek génmódosított növényeket. Az ígéretekkel ellentétben ez alatt a két évtized alatt nőtt a gyomirtó szerek felhasználása, kialakult húsznál több, vegyszereknek teljesen ellenálló gyomnövény- és kártevőfaj, jelentősen emelkedett a vetőmagok ára, csökkent a vetőmagválaszték, és nőtt a gazdák kiszolgáltatottsága.

A Monsanto, a Syngenta, a Bayer, a BASF, a Dow, a DuPont és társaik mézes-mázos marketing leple alatt törnek az élelmiszerlánc feletti uralomra. Saját, mindent kiirtó gyomirtó szerüknek ellenálló és minden sejtjükben rovarölő szert termelő génmódosított szója-, kukorica-, repce- és gyapotfajtákat állítottak elő. Eközben a világ éhezőinek táplálásáról, a klímaváltozás hatásainak ellenálló, illetve kiemelkedő tápértékű fajtákról, vegyszerfelhasználást csökkentő növényekről beszélnek, ezzel megpróbálva elaltatni mindenki óvatosságát."

alfoldi 2015-03-02 19:57:16

A HVG cikk 3. része:
"Még GMO-párti tudós is akad, aki jól látja, nyugodtan el lehet felejteni minden olyan marketingdumát a génmódosított növényekről, hogy megszüntetik az éhezést a Földön. Soha nem erre találták ki őket, a nagy cégek nem ezért öltek bele fajtánként százmillió dollárt. Azért csinálták, hogy profitot szerezzenek és piacot nyerjenek.

A Greenpeace figyelmét, energiáit, civil adományokból származó forrásai jelentős részét leköti a küzdelem a mezőgazdasági célú GMO-k ellen. Ahelyett, hogy heroikus módon rengetegen ellentartjuk Európa recsegő-ropogó, de masszívan tartó kapuit, réges-régen mindannyiunknak minden erőnkkel mezőgazdaságunk fenntarthatóságának javításáért, az ökológiai mezőgazdaság terjesztéséért kellene küzdenünk.

Ha nem lennénk folyton GMO-ostrom alatt."

TÖMÖRI BALÁZS

A szerző a Greenpeace munkatársa

alfoldi 2015-03-02 22:17:59

Mit állít Tömöri Balázs?
"Az USA a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) keresztül RÁKÉNYSZERÍTETTE Európát, hogy a GM-növényekre a gyakorlatilag ÁLTALÁNOS tilalom helyett EGYENKÉNTI engedélyezési rendszert léptessen életbe."
Az ezzel megtörte az EU egységét, sebezhetőbbé tette az egyes országokat azzal a multival szemben, amellyel ő maga sem bírt. A megosztott európai országok ellenállását azután majd a szokott módon a multik pénze majd erodálja, korrumpálja, ledarálja!
"Ennek következményeit felerősítve a Barroso-bizottság többször megpróbálta ránk erőltetni a génmódosított növényeket.
Egy velünk szemben kőkemény bizottság hajlékony, mint a nád, ha az amerikai multi profitjáról van szó! Ezeknek hiszünk még?

Gyalázatos a Barosso-bizottság szerepe!

"Európában az engedélyezéshez a gyártónak kell bizonyítania, hogy az új technológiával előállított terméke nem káros. Az USA-ban fordítva van: valaki másnak kell bizonyítania a saját költségén végzett vizsgálatokkal, hogy a piacon megjelent új termék káros."
Ismerős és sajátos "logika", hiszen ugyanez történt nálunk a Natura 2000 területek kijelölésekor. Valakik minden indoklás, minden alátámasztás NÉLKÜL kivettek hatalmas területeket a mezőgazdasági termelésből. Majd ezt követően bizonyítási kényszert írtak elő annak, aki a területen építeni, termelni akar, igazolva, hogy a kijelölési célok semmiben sem sérülnek. Szemben a megvett GMO-"tudósokkal"! Nevetséges!
A naturás terület kitűzése egy piacidegen erőszak a hazai mezőgazdasági termőterület drasztikus csökkentése céljából!
Ír a hazug propagandájukról, melyből semmi sem igazolódott be semmi.
Újra kell kezdeni a Natura területek kijelölését kezdeni, beállítva azok területi arányát Franciaországéra, Angliáéra!
Szó nincs a természetről, annál inkább a pénzről!
Hazai szolgáik természetesen támadni fognak, de az ügynökök már csak így szoktak.

alfoldi 2015-03-03 18:14:26

Összefoglalva:
1. minél előbb és már első lépésben csökkenjen legalább a felére a mai Natura 2000 terület-arány, azaz 21% helyett 10% alá, mint a fejlett országokban!
2. Csak azok a területek maradjanak meg, ahol a KIJELÖLŐ a szükségességet indokolni tudja és indoklása kiállja a józan ész próbáját!

alfoldi 2015-04-27 11:01:43

Az EU árulása:
http://www.delmagyar.hu/gazdasag/uj_gmo-k_felhasznalasat_hagyta_jova_az_europai_bizottsag/2427030/
Érdemes ráfigyelni arra, hogy miként is zajlik a döntés!
A multi érdek szinte felülírhatatlan, a környezetvédelem meg ... !

alfoldi 2015-10-28 21:52:18

A multi érdek vezérel ma is mint az ún. Natura 2000 területek hatalmas területarányú kikényszerítésénél!
Még a GMO mentességet sem támogatja az EU.
"Magyarország sem tilthatja meg a GMO termékek forgalmazását"
"Elsöprő többséggel elutasította szerdán az Európai Parlament plenáris ülése a javaslatot, amely alapján a tagországok megtilthatták volna a génmódosított organizmusokat tartalmazó növények forgalmazását és felhasználását saját területükön."
"Egy az Európai Parlament (EP) elé került javaslat a génmódosított növények és állatok köztermesztése után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a saját területükön."
"A javaslat azonban az EP környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint összeegyeztethetetlen az egységes piaccal és nem is kivitelezhető. Szerinte ugyanis, míg a termesztés a földhöz kötődik, a forgalmazási tilalom aligha kikényszeríthető, miután határok híján bármilyen áru bárhova akadálytalanul elszállítható. Giovanni La Via arra is kitért, hogy az uniós mezőgazdaság jelentős mértékben támaszkodik a génmódosított forrásból származó fehérjékre."

http://www.origo.hu/gazdasag/20151028-magyarorszag-se-tilthatja-meg-a-gmo-termekek-forgalmazasat.html

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Országgyűlési képviselők a TTIP-ről »
 • Miért természetes? »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I. »
 • Kilövési engedély a vízlépcsőre? »
 • A Vidék Alap (VA) létesítéséért »
 • EU-s pályázat és nyilvánosság »
 • A vélemény nélküli MMK »
 • Új elnök és elnökség vezeti a Magyar Építőanyagipari Szövetséget »
 • A használatarányos útdíj bemutatása »
 • A csongrádi vízlépcsőről »
 • Lefojtott mezőgazdaság »
 • Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a MÁV Zrt.-nél »
 • Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása »
 • Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában »
 • Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához »
 • Kivitelezési szakaszban a közlekedésbiztonsági program »
 • Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat »
 • Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek »
 • A magyar kormányzati döntéseknek a vállalati szektorra gyakorolt hatásai »
 • Nemzeti Hajózási Stratégia »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  30 31 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak

  Magyar Termék Nagydíj Átadás 2011.

  Az ünnepélyes Eredményhirdetés idén is a „Gazdaság Ünnepe” volt. A ceremónián közel ötszáz jelen levő – gazdasági szakember, nemzetközi diplomata és média képviselő – osztozott a díjazottak örömében. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Latorcai János Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Alelnöke. 2011.-ben 37 pályázó 39 pályázata kapta meg a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegy használati jogát. Ebből négy pályázó mindkét benyújtott pályázata méltóvá vált a díjra, két díjazott pályázat viszont két – két pályázó közös alkotása. A Magyar Termék Nagydíjakat Koszorús László Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Alelnöke adta át.