Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szellemi tulajdon Új piaci szereplő az innováció intézményrendszerében
2012-06-18 12:42

Új piaci szereplő az innováció intézményrendszerében

|

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2012 májusában nonprofit korlátolt felelősségű társaság formájában megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t.

A 100%-ban állami tulajdonú ügynökség a hazai innovációs intézményrendszer új kínálati pozíciót megjelenítő szereplőjeként a tudástőke üzleti alkalmazását és piaci hasznosítását segíti elő a szellemi tulajdonon alapuló innováció-menedzsment eszközrendszerével. A HIPAVILON Nonprofit Kft munkatársai több évtizedes szakmai tapasztalattal Magyarországon egyedülálló szolgáltatásokat nyújtanak piaci ügyfeleik és igazgatási partnerszervezeteik számára.

A társaság létrehozását többek között a nemzetközi és európai trendekből is eredő felismerés vezérelte, miszerint az innováció – mint a gazdasági növekedés motorja – stratégiai jelentőségű pillérévé a szellemi tulajdon és annak védelme vált. Egy tudás alapú gazdaság kialakításához elengedhetetlen a szellemitulajdon-portfóliók kialakulásának ösztönzése, üzleti célú kezelése és a hasznosítás során azok védelme. A tudásalapú gazdaságot tápláló tőke, a szellemi tulajdon ösztönzi az újító tevékenységet, elősegíti új vállalkozások alapítását, megtérülő beruházások megvalósulását, új technológiák, eljárások kidolgozását és az azokon alapuló versenyképes termékek, szolgáltatások kifejlesztését és piacra jutását. A vállalkozások együttműködésén alapuló nyitott innováció ösztönzése, a tudomány és a vállalkozások közötti tudástranszfer egy vonzó K+F környezet feltételrendszerének megalkotását igényli, melynek egyik lehetséges útja a szellemi tulajdon alapú innováció-menedzsment beemelése az ágazati és szektoriális gyakorlatba, különösen a kis- és középvállalkozások világában.

 

 

A HIPAVILON egyfajta információ- és kapcsolati központként időt és költséget takarít meg ügyfeleinek.

Az ötlet piaci termékben, szolgáltatásban vagy eljárásban való megtestesüléséig hosszú az út, amelynek teljes folyamatára kiterjedő szolgáltatás-csomagot a HIPAVILON Nonprofit Kft. a maga nemében egyedülálló módon, alapítójának, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának magas szintű reputációjára és szakmai hátterére is támaszkodva nyújtja. A magyar szellemi tulajdon ügynökség az innovációban elkötelezett intézményekkel, szervezetekkel hasznos szövetségben megvalósuló, a piac igényeihez igazodó, nonprofit tevékenységként kínálja az innovációs folyamat minden lépését átölelő innováció-menedzsment szolgáltatásait.

A HIPAVILON Nonprofit Kft. az innovációs ciklus egészét támogatja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szolgáltatási palettájának kiszélesített és továbbfejlesztett, önálló működtetésével.

A Hipavilon Nonprofit Kft. támogatást nyújt egy adott ötlet, innovatív megoldás beazonosításában, kutatási szolgáltatásai pedig segítenek eldönteni, hogy az ötlet, innovatív megoldás nem sért-e már meglévő jogokat. Információival ötletet adhat további megoldások fejlesztéséhez is. A HIPAVILON speciális, hozzáadott értéket kínáló adatforrásokkal támogatottan nyújtja szolgáltatásait.

- Szellemivagyon-diagnózis szolgáltatása eredményeként feltárja az innovációs potenciált, a kihasználatlan üzleti lehetőségeket vagy esetleges piaci kockázatokat ügyfelei már meglévő termékeiben és szolgáltatásaiban, továbbá közreműködik egy erős oltalmi portfólió, illetve stratégia kiépítésében.


- Konkurencia-kutatási szolgáltatása segítségével adott területen már meglévő megoldások feltérképezésével beazonosíthatók azok a piaci szereplők, amelyek gátolhatják az iparjogvédelmi oltalomszerzést vagy akár potenciális partnerek lehetnek.

Szellemivagyon-értékelési szolgáltatása az oltalmak „beárazásában” nyújt segítséget; elsősorban az innovatív termék, szolgáltatás hasznosítására irányuló megállapodások (pl. licencia vagy adásvétel) megkötéséhez ad támpontokat, ugyanakkor értékelése pénzügyi források előteremtése esetén is alapvető jelentőséggel bírhat.

Figyelemmel arra, hogy az innovációt leginkább hátráltató körülmények a magas költségek és a forráshiány, a HIPAVILON közreműködik a forrásszerzés sikerességében, pályázatok, technológia- és tudástranszfer, kockázati tőke vagy üzleti partnerek bevonása során. A közfinanszírozású innovációban intézményi együttműködéssel és a magántőke becsatornázásával a kihelyezett források sikerjavító tényezőjeként vesz részt.

A legmegfelelőbb, az adott üzleti modellhez illeszkedő oltalmi forma, illetve a hazai és külföldi oltalomszerzés mikéntjének kiválasztásában is közreműködik az ügynökség.

Piacra lépés során tanácsadást nyújt a HIPAVILON: intézményi közreműködők bevonásával segít a partnerkeresésben, széleskörű jogi tanácsadást nyújt, üzleti analízist végez a kockázatcsökkentés és profitmaximalizálás, valamint az ágazati potenciál maximális kihasználásának elősegítése érdekében.

A tudatosságnövelés jegyében a társaság rendezvényeket szervez, alap-, közép- és felsőfokú iparjogvédelmi képzéseket tart, valamint szakkönyveket, egyedi oktatási anyagokat és egyéb kiadványokat kínál, továbbá szakkönyvtár-használati és adatbázisokban való kutatási lehetőséget biztosít. A HIPAVILON szerkesztőségi és nyomdai szolgáltatásokat nyújt: kereskedelmi megjelenést támogató ismertető kiadványokat, promóciós anyagokat tervez.

Összefoglalva tehát, a HIPAVILON Nonprofit Kft. azoknak nyújtja szolgáltatásait,

akik nem tudják, merre induljanak el kiforrott ötletük megvalósítása érdekében;
akiknek szükségük van innovációs potenciáljuk és kihasználatlan üzleti lehetőségeik feltérképezésére;
akiknek szükségük van szellemitulajdon-védelmi stratégiára;
akik nem biztosak benne, hogy amit megalkottak valóban új vagy eredeti-e;
akik partnereket vagy finanszírozási lehetőségeket keresnek;
akik tudni szeretnék, hogy mennyit ér az általuk kidolgozott megoldás és az annak alapján elindított vállalkozás, illetve mekkora kockázat rejlik benne;
akik szeretnének többet tudni versenytársaikról és azok tevékenységéről;
akik a piacon szeretnék hasznosítani innovatív megoldásukat.

Budapest, 2012. június 18.

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • ÁSZ jelentés – megalapozatlan elemekkel »
 • Középfokú iparjogvédelmi tanfolyam »
 • Átadták a Jedlik Ányos-díjakat. »
 • Budapesten jön létre a Visegrádi Szabadalmi Intézet »
 • Jedlik Ányos-díj – 2014 »
 • Az SZTNH támadásának háttere »
 • Ujvári János diplomadíj-pályázat 2014 »
 • Magyar siker az európai szabadalmi politikában »
 • Ujvári János diplomadíj-pályázat »
 • Együttműködés aláírására került sor az MTA és az SZTNH között »
 • Iparjog_12 pályázat »
 • Egységes uniós szabadalmi szabályok »
 • Új piaci szereplő az innováció intézményrendszerében »
 • Közép-Európai Szabadalmi Intézet alakul Budapesten »
 • Jedlik Ányos-díj – 2012 »
 • Mekkora a szellemi tulajdonunk? »
 • A szerzői jogi ágazatok súlya a magyar gazdaságban (2009) »
 • A magyarországi kutatás-fejlesztési ráfordítások, 2008-2010 »
 • K+F adóösztönzők »
 • A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak