Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnökképzés Széchenyi Futam
2012-05-10 16:15

Széchenyi Futam

|

Az alternatív Hajtású Járművek Versenye.
Hetedik alkalommal rendezték meg Győrben az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét, a Széchenyi Futam®-ot. E kategóriában Európa legjelentősebb versenyének számító többnapos rendezvényre 250 mérnökhallgató érkezett hazánkból és határainkon túlról, hogy megmutassák egymásnak, az érdeklődőknek és a kételkedőknek egyaránt: rendkívüli kreativitás, nagyfokú innovációs készség jellemzi a saját képességeit és lehetőségeit gyakran alulbecsülő nemzetet.

A jövő mérnökeinek üzenete a hazai járműipar fővárosából.

Hatalmas lehetőséget hordoz az alternatív hajtás. Élünk-e vele?


Amíg május első napján sokan a pihenést, a kikapcsolódást választották, netán a kétségkívül látványos, fővárosi, ám korántsem alternatív versenyautós parádéra figyeltek, a kisalföldi megyeszékhely belvárosában sűrített levegővel, napenergiával, elektromos árammal hajtott járművek szereztek nem kevésbé látványos, ugyanakkor „természetes”, környezetbarát élményt az érdeklődőknek.

 

Az évek során jelentős fejlődést felmutató, nagykorúvá érett Széchenyi Futam® egyik – talán legfontosabb – célja a kezdetek óta változatlanul a szemléletformálás. Vegyük észre, hogy van alternatívája a zajos, büdös, környezetromboló pöfögésnek, amelyhez úgy hozzászoktunk, hogy szinte el sem tudnánk képzelni nélküle az életünket. Jól példázza ezt az egyik elektromos motorkerékpár sajátos megoldása: a csapat digitális motorhangot épített a járműbe, amely az élményfaktor mellett nyilvánvaló közlekedésbiztonsági funkcióval is bír.

Nem kell különösebben járatosnak lennünk a járműipar világában, hogy észrevegyük, amint egyre több autógyár kezd bele alternatív hajtású erőforrások fejlesztésébe. Sőt, egymást érik a prototípusok és szériajárművek bemutatói, s ez a trend a jelek szerint csak erősödni fog a nem is olyan távoli jövőben. Az a tény, hogy a Futam szakkommentátora egy piaci forgalomban elérhető, teljesen elektromos személyautóval érkezett a helyszínre Budapestről, arra utal, hogy egyre inkább jelen időben kell beszélnünk a témáról.

A VII. Széchenyi Futam® egyik érdekes színfoltjaként szinte házi versenyt vívtak egymással hazánk műszaki képzést nyújtó felsőoktatási intézményei. Nem maradhattak otthon, hiszen aki számít, itt van, rajthoz áll – nem csupán a presztízs miatt, hanem a figyelő tekintetek okán is. Autógyárak, járműipari fejlesztő vállalatok tucatjával keresik ugyanis a jól képzett, kreatív mérnököket, akik látják, érzik a jövő haladási irányait, s képesek meg is valósítani világot formáló álmaikat.

Magyarország ráadásul egyre fontosabb tényezővé kezd válni a nemzetközi járműipari porondon, s nem túlzás azt állítani, hogy Győr a hazai járműipar fővárosa. Nemzetgazdasági szempontból fontos kitörési pontot, történelmi esélyt jelenthet, hogy pár éven belül az alternatív mobilitás világának egyik meghatározó központjává váljunk. A világ vezető autógyártói, energiaszolgáltatói, kutatás-fejlesztés, innováció, tehetséges fiatalok – csak össze kell illeszteni a mozaik elemeit. Ezt a célt szolgálja a Széchenyi Futam főszervezője, Petis László által kidolgozott EJHA-Alternative Mobilitiy stratégia, amelynek elnevezésében az Energia, a Jövő, a Hallgatók, az Alternatív hajtás négyese jelenik meg. A verseny tehát immár túlmutat önmagán, közös jövőnk tudatos formálása kerül a fókuszba. A stratégia sikeres megvalósításához szükség van az energetikai vállalatok, a magyar GDP 20%-át adó járműipari szektor, az egyetemek és a döntéshozók összefogására – komoly kihívás, ám nem lehetetlen küldetés.

A VII. Széchenyi Futam® járművei 2012. május 10-12. között Budapesten megrendezésre kerülő 6. RENEXPO Central Europe kiállítson testközelből megtekinthetők, valamint képekkel és videókkal gazdagon ellátott részletes beszámoló a verseny honlapján elérhető.

Egy kör a városi pályán - tiszta Monaco!

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A világ egyetemeinek rangsora 2017. »
 • Átadták a 6. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait »
 • Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata »
 • Széchenyi Futam »
 • Mérnöki esettanulmány verseny »
 • Az űr- és az autóipar eszközeinek tesztelése »
 • Mérnök szülőknek és leendő mérnököknek »
 • Elmarad a diplomaátadás a Dunaújvárosi Főiskolán »
 • Új elit mesterképzés »
 • Erősödött a Dunaújvárosi Főiskola pozíciója »
 • A mérnökké válás ára »
 • Dunaújvárosi Főiskola fejlesztői laboratóriuma »
 • Kármán Tódor-díj: a gazdaság és az oktatás egymásra találására van szükség a felemelkedéshez »
 • Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból »
 • Nem szűnik meg az oktatási ombudsman intézménye »
 • Nemzetközi űrtevékenység »
 • A doktoranduszok nyilatkozata »
 • 140 kiállító a Műegyetemi Állásbörzén »
 • Együttműködési megállapodás a doktoranduszokkal »
 • Mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak

  Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata

  Szenzációs első helyezést értek el a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyen a soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói 2012. decemberében. A megmérettetést 18 éven aluli diákoknak rendezték, amelyre 5 kontinens 22 országának 147 csapata jelentkezett, köztük a soproni gimnázium diákjai, név szerint Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, Deák Márton.

  Gömböc

  A Gömböc a XXI. század eddigi egyik legjelentősebb magyar találmánya. Feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói. A Gömböc egy homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két - egy stabil és egy instabil - egyensúlyi helyzete van. Találmányuk már nemzetközi szinten is elismert és népszerű.