Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Érdekesség Galileo Rajzpályázat
2012-01-25 12:34

Galileo Rajzpályázat

|

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára is részt vett a Galileo Rajzpályázat eredményhirdetésén és díjátadó ceremóniáján. A 2011. november 15-én meghirdetett verseny első díját a 2000. november 27-én született, Magyarországon élő, magyar-holland származású Lisa Viktória Kraaijvanger rajza nyerte el.
Lisa Viktória Kraaijvanger (fotó: Árvai Károly)
Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, a televíziós műsorvezetőként dolgozó Süveges Gergő, újságíró és Barsiné Pataky Etelka, egykori Európai Parlamenti képviselő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke társaságában a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának vezetője, Czene Attila is részt vett a rajzpályázatok elbírálásában.

„Galileo-program” néven fut az a műholdas navigációs rendszer, amelyet Európa 2001 óta épít. Ha elkészül ez lesz az Európai Unió első globális lefedettséget biztosító, polgári felügyelet alatt álló helymeghatározó rendszere. A program során 27 műholdat juttatnak el a világűrbe, így a tervek szerint az amerikai GPS rendszertől független európai műholdas navigáció jöhet létre.

A műholdprogramhoz kötődő rajzpályázatot az Európai Bizottság 2011. szeptember 1. és november 15. között, az Európai Unió 27 tagállamában élő 9-11 éves korú gyermekek számára hirdette meg. A „Galileo-program” 27 műholdját a rajzverseny 27 EU-tagállamának győzteseiről nevezik el.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen jelezte: „A Galileo-program első két műholdját már tavaly ősszel eljuttatják a világűrbe. A teljes rendszer kiépülése a gazdasági előnyök mellett az Európában élők mindennapjait is megkönnyíti majd. 2014-től javul a közúti közlekedés hatékonysága és számos egyéb előnyös hatása is lesz az új, európai navigációs rendszer megszületésének (pl. megbízhatóbbá válnak a banki átutalások és az európai áramellátás is).”

A díjátadón az olimpiai bajnok sportpolitikáért felelős államtitkár is gratulált az elismerő oklevéllel is jutalmazott ünnepeltnek. Czene Attila elmondta: „Rendkívül büszkék lehetnek a szüleid és az itt jelen lévő nagyszüleid is erre a kiváló teljesítményre. Gratulálunk neked és családodnak is, akik az elmúlt évek során, a háttérből támogatták rajztehetséged kibontakozását. Ez a Te pillanatod, melynek emléke a világűrbe is eljut.”

Farkas Bertalan és Süveges Gergő hozzászólásában a döntés meghozatalának hátteréről, annak nehézségeiről beszélt. Mint elhangzott a beérkező 781 pályamű bírálatánál több szempontot is figyelembe vettek a zsűritagok. Olyan rajzot szerettek volna kiválasztani, amely utal a világűrre, a műholdak rendszerére, a 27 EU tagállamra és a Galileo-program emberközpontúságára is - hiszen az új navigációs rendszer az ember-ember közötti kapcsolatrendszert erősíti majd.
2012. január 24.

(Sportért Felelős Államtitkárság)Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Kedvcsináló Kiss József írásaihoz »
 • A Duna aktuális vízszintje a Petőfi híd budai hídfőjénél »
 • Változó vizeink »
 • Régen és most »
 • Galileo Rajzpályázat »
 • Egy építkezés hat napig tart »
 • Jedlik Ányos forgonya 180 éves »
 • A művészet a környezetvédelem szolgálatában »
 • Mérnökszínház Szombathelyen »
 • Kutatók Éjszakája 2011 »
 • Végh-féle quadricikli »
 • Az első magyarországi szobavécé »
 • 99 és 85 éves autó az Oldtimer Expón »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01
  Legfrissebb képtárak
  A leghosszabb műem

  A budapesti rakpart-vonal lett a leghosszabb magyar műemlék.
  A napokban 12 km-es hosszban műemlék lett Budapest Duna-parti rakpartjának történeti, főként a XIX. sz. második felében épült központi része. A rakpartok műemlékké nyilvánítását a Budapest Világörökségéért Alapítvány kezdeményezte. Budapest, 2011. szeptember 5., hétfő (OS)

  Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány