Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Jelentés hazánk erdőállományáról
2012-01-20 09:43

Jelentés hazánk erdőállományáról

|

Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterületek nagysága 2010-ben – derül ki a magyarországi erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter.

Magyarország területének 20,7%-át, csaknem 2 millió hektárt borít erdő, ennek 56%-a van állami tulajdonban. A növekedés összhangban van a kormányzat szándékával, amely 27%-ra kívánja növelni az erdős területeket.

A hazai erdőállapot változásának, illetve az erdőgazdálkodás teljesítményének vizsgálata és értékelése elengedhetetlen az erdészeti politika és stratégia kidolgozásához.

Magyarország faállománya földrajzi elhelyezkedésének és domborzatának köszönhetően rendkívül változatos. Hazánkban akácfaállományból van a legtöbb, e fajt követik az őshonos tölgyesek, majd a cser-, bükk- és gyertyánerdők. Jelentős a többféle fenyőfajta alkotta fenyvesek nagysága is.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az akácosok területe, ennek visszaszorítását az őshonos fajok (mint például a tölgy és a hazai nyár) javára a támogatás mértékének megváltoztatásával szorgalmazná a minisztérium. Ez azért is fontos, mert az erdők egészségi állapotának felméréséből kiderült: a levélvesztés alapján a legegészségesebb fafaj a bükk, a tölgy, a gyertyán és a cser, míg a legrosszabb állapotban a fekete fenyők, az erdei fenyők és az akácosok vannak.


A Jelentés itt olvasható


A jelentés szól a falopásokról is. 2010-ben több mint 17 ezer köbméter fát, főleg tölgyet, csert és akácot vágtak ki illetéktelenek. A lopások magas száma annak tudható be, hogy folyamatosan nő az energiahordozók ára.

Mindezek mellett a tájékoztató bemutatja az erdőket ért károkat és az erdőgazdálkodási feladatok (például a fakitermelés vagy az erdőfelújítások) alakulását is.
2012. január 19.

(Vidékfejlesztési MInisztérium Sajtóirodája)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

macila 2012-01-25 07:47:48

Energiaválság???
(mernokkapu.hu, Jelentés hazánk erdőállományáról)
A jelentés összefoglalójától indíttatva - - a keresőben az „erdőhozam” szóra érdekes adatokat találtam az „emergia.hu (nem „energia” hanem „emergia”) honlapon is. (általános iskola 1.osztály, környezetismereti óra: „Mit ad az erdő? „ ...)
Talán nem is olyan szükségszerű az energiaválság, vagy csak mi csináljuk azt saját magunknak?
Úgy számolom 1 hektár energianövény 50-350 GigaJoule/hektár/ év hozamával biztosan el tudja látni 1-2 átlagos jól-roszabbul „szigetelt” háztartás fűtési energiaigényét. Hazánk területének 1%-a kb. 100.000 hektárnak felel meg. Valószínűlag nem járok messze a valóságtól, laikusként úgy látom, minden önkormányzat területén akad legalább 5% parlagon hagyott vagy más hasznosítatlan bozótsziget, útszegély, dűlősor, belvízes terület, ártér. Ezek tervszerű bevonásával szimpatikus faültetvényeket, például nyárfásokat lehetne kialakítani, az akác kis kezeléssel akár magától erdővé sarjad. A létrejövő energetikai ültetvények így hamarosan akár 1 millió háztartást tudnának korszerű, megújuló, „zöld” energiával ellátni.
Persze ennek a gáz-és villanyenergiával kereskedők aligha örülnének. Verseny van.
A kerti fametszéseknél és erdőkitermelésnél keletkező hatalmas gallymennyiség energiatartalma jelenleg alig hasznosul, roszabb esetben szabad téren, nagy füstben elégetjük ezeket. Esetenként egy-egy gyümőlcsös telken egy családi ház éves fűtési energiájának megfelelő gallyat is elégetünk.
A szakirodalomból egyértelműen kiderül az is, hogy célszerűtlen az aprítékot állami támogatással távoli erőművekbe szállítani, a drága szállítás miatt csak a helyi felhasználás hatékony. A logisztika községenként is biztosan megtérülne a feljebb vizionált 5%-os energianövényes beültetésnél . Apríték készítő berendezést Németországban láttam, egy 60 lóerős traktor tengelyhajtása működteti.
A falopásokkal kapcsolatban az államnak garantálnia kell az ültetvények biztonságát.

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Országgyűlési képviselők a TTIP-ről »
 • Miért természetes? »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I. »
 • Kilövési engedély a vízlépcsőre? »
 • A Vidék Alap (VA) létesítéséért »
 • EU-s pályázat és nyilvánosság »
 • A vélemény nélküli MMK »
 • Új elnök és elnökség vezeti a Magyar Építőanyagipari Szövetséget »
 • A használatarányos útdíj bemutatása »
 • A csongrádi vízlépcsőről »
 • Lefojtott mezőgazdaság »
 • Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a MÁV Zrt.-nél »
 • Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása »
 • Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában »
 • Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához »
 • Kivitelezési szakaszban a közlekedésbiztonsági program »
 • Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat »
 • Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek »
 • A magyar kormányzati döntéseknek a vállalati szektorra gyakorolt hatásai »
 • Nemzeti Hajózási Stratégia »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  28 29 30 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31
  Legfrissebb képtárak

  Magyar Termék Nagydíj Átadás 2011.

  Az ünnepélyes Eredményhirdetés idén is a „Gazdaság Ünnepe” volt. A ceremónián közel ötszáz jelen levő – gazdasági szakember, nemzetközi diplomata és média képviselő – osztozott a díjazottak örömében. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Latorcai János Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Alelnöke. 2011.-ben 37 pályázó 39 pályázata kapta meg a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegy használati jogát. Ebből négy pályázó mindkét benyújtott pályázata méltóvá vált a díjra, két díjazott pályázat viszont két – két pályázó közös alkotása. A Magyar Termék Nagydíjakat Koszorús László Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Alelnöke adta át.