Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szabvány Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért
2012-01-18 13:39

Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért

|

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek. Az új törvény egységes, hatékony és környezetbarát hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg, és szemléletváltásra ösztönöz.

A törvényjavaslat tisztázza a hulladék fogalmát, részletezi hogyan kell bánni a hulladékkal. Világosan megfogalmazza a piaci szereplők és a lakosság feladatait, felelősségét és az előnyöket. Egyértelművé teszi ki a hulladék gyártója, befogadója, vagyis a hulladékgazdálkodás – gyűjtés, eljuttatás, hasznosítás, feldolgozás – érintettje.

A törvénytervezet célja, hogy visszaszorítsa a képződő hulladék mennyiségét, és növelje az anyagában történő hasznosítás arányát annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókba. A hulladéklerakás ugyanis a legrosszabb megoldás, hiszen veszélyezteti a környezetet és az erőforrások elvesztésével jár.

Szintén a hulladékképződés visszaszorítását szolgálja a 6 évre szóló Nemzeti Megelőzési Program, amelyet első alkalommal 2013. december 12-ig kell kidolgozni. A programot az Országos Hulladékgazdálkodási Terv részeként kell elkészíteni.

A törvényjavaslat a hulladékkal történő megfelelő gazdálkodás érdekében úgynevezett hulladékhierarchiát állít fel. Újdonság a melléktermék kritériumrendszerének meghatározása. A törvényjavaslat rendelkezik arról, hogy egy anyag vagy tárgy mikor minősül mellékterméknek, és mikor hulladéknak. Ezáltal lehetővé válik, hogy a termelési folyamatokból származó anyagokat és tárgyakat a gazdálkodó szervezetek melléktermékként forgalmazhassák, és azokat ne kelljen hulladékként besorolniuk, továbbá a hatóságtól hulladékgazdálkodási engedélyt kérniük. A törvényjavaslat megszabja azokat az eseteket is, amikor a hulladékstátusz megszűnik, vagyis bizonyos feltételek teljesülése esetén a hasznosított hulladékból újra termék lehet.

A hulladékról szóló törvényjavaslat pontosítja a kiterjesztett gyártói felelősség elvét. Olyan megoldásokra ösztönzi a termék előállítóját már a gyártáskor, amelynek köszönhetően a keletkező hulladék mennyisége és veszélyesanyag-tartalma a lehető legkisebb. Bizonyos termékeknél a gyártónak a képződő hulladék összegyűjtéséért és kezeléséért is felelősséget kell vállalnia.

Pontosabb és szigorúbb szabályokat vezet be a javaslat annak érdekében, hogy ne lehessen a hulladékot következmények nélkül felelőtlenül kezelni.

Az eddiginél komolyabb következményekre számíthat az, aki megsérti a hatósági engedélyezéssel és ellenőrzéssel, továbbá a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályokat. A törvényjavaslat előírja egyebek mellett, hogy ha valaki engedély nélkül hulladékot szállít, más ingatlanán, illetve közterületen jogtalanul elhelyez vagy elhagy, akkor a tevékenységhez használt eszközt, járművet a környezetvédelmi hatóság a helyszínen lefoglalhatja. A nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek szintén új rendelkezésekkel bővülnek. A nyilvántartást a kötelezettnek legalább 5 évig – veszélyes hulladék esetén 10 évig – kell megőriznie.

Szintén környezetvédelmi célokat szolgál az a szabályozás is, amely céltartalék elkülönítésére kötelez bizonyos gazdálkodó szervezeteket. Erre azért van szükség, hogy ha az adott hulladékkezelő létesítmény bezárna, vagy a tevékenység megszűnne, akkor is legyen forrás a rekultivációra. Ha valaki bizonyos mennyiség felett veszélyes hulladékot „termel” vagy szállít, akkor biztosításkötésre kötelezhető. Ebből az összegből lehetne finanszírozni az esetleges környezeti károk felszámolását.

A törvényjavaslat bevezeti a hulladéklerakási járulékot, amit a lerakó üzemeltetője fizeti a lerakóban elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján. A járulék bevezetése is arra ösztönöz, hogy a lerakás helyett a hasznosítást részesítse mindenki előnyben.

A törvényjavaslat több intézkedést is határidőhöz köt. Az úgynevezett „háztól-házig” történő szelektív hulladékgyűjtési rendszer 2015-ig kiépül az egész országban. Ez azt jelenti, hogy a lakosság elkülönítve gyűjti az üveg-, a fém-, a műanyag- és a papírhulladékot. A jogszabály meghatározza azt is, hogy a háztartási és az ahhoz hasonló hulladékból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék újrafeldolgozását 50%-ra kell emelni 2020-ig. A nem veszélyes építési-bontási hulladéknál ezt az arányt 70%-ra kell növelni.

Az új szabályozás értelmében 2013. január 1-től a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás állami feladat lesz. A jövő évtől ugyanis csak olyan cég végezhet majd közszolgáltatást, amely több mint 50%-ban állami vagy önkormányzati tulajdonban van.

Az új törvény megalkotásával együtt a kapcsolódó végrehajtási rendeleteket is felülvizsgálják a szakemberek, hogy egységes rendszert alkothassanak a jogszabállyal. Az új hulladéktörvény összhangban áll az új környezetvédelmi termékdíj törvénnyel.
2012. január 10.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A kényszeres nyelvcsere ellen »
 • Az építési termékekre vonatkozó szabályozás »
 • Közbeszerzési jogszabályt hiányolok »
 • Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért »
 • Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni? »
 • EUROCODE-szabványok »
 • Nyelvi gyarmatosítás »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01