Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Az Andrássy-negyed kulturális értékeinek állapotfelmérése
2011-12-07 15:21

Az Andrássy-negyed kulturális értékeinek állapotfelmérése

|

Az Andrássy-negyed nemzeti program célja Budapest világörökségi területének turisztikai és kulturális értékeire építve a főváros új kulturális-turisztikai városközpontjának létrehozása, az Andrássy út régi szépségének, építészeti és kulturális értékeinek helyreállítása.
(fotó: Botár Gergely)

A program előkészítéséről – melynek első lépéseként a kultúráért felelős államtitkárság intézkedési tervet dolgozott ki az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló, üres vagy rosszul hasznosított, műemléki ingatlanok állapotfelmérésére – Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Baán László kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója sajtóbeszélgetésen számolt be az 2011. december 6-án a budapesti Antique Caféban.

A Kormány 2011 februárjában kezdeményezte egy új múzeumi negyed koncepciójának kidolgozását. A kulturális ágazat Andrássy-negyed néven átfogó, a főváros jövőjét is meghatározó kulturális városrendezési és városfejlesztési koncepcióra tett javaslatot. Az előzetes elképzelés irányait, és annak részeként az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes (MúzeumLiget) megvalósítását a Kormány 2011. október végén jóváhagyta. A Kormány a kulturális tárca kezdeményezésére döntött arról is, hogy a koncepció kidolgozását, megvalósításának és építészeti tervpályázatának előkészítését kormánybiztos irányítsa dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója személyében.

„Az Andrássy-negyed méltó arra, hogy értékeit bemutassuk, kulturális életét fellendítsük. Magyarország a historizmus építészetében világelsőnek számít, és ezt érdemes kihangsúlyozni. Városi paloták, villák bemutatásával, múzeumok koncentrálásával, kulturális intézmények elhelyezésével, egykori kávéházak rekonstrukciójával, életre keltésével erősíthetjük világörökségi jellegét, turisztikailag is vonzóbbá tehetjük. Így a program jelentős gazdasági haszonnal is járhat”– emelte ki Szőcs Géza, hozzátéve, hogy a közép- és hosszú távú program csak a fővárossal szoros együttműködésben valósulhat meg.

A koncepció, a terület jövőjéről való tudatos gondolkodás a társadalom bevonásával készülő stratégia alapján, az ország mindenkori teherbíró képességének függvényében, szakaszosan valósítható meg.

Az első lépés az ún. Múzeumliget projekt, melynek keretében az ’56-osok terén új, nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes épül fel. Az épületegyüttes első biztos, kormányhatározatban már nevesített beköltözője a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének újraegyesítésével létrejövő múzeum, az ún. Új Képtár. Az Új Képtár a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria jelenlegi gyűjteményének a XIX. századtól a mai napig ívelő, egyesített anyagát mutatja majd be, míg a Szépművészeti Múzeum épülete a régi mesterek remekműveinek ad majd otthont. Mindkét épületben magyar és európai művek együttesen kerülnek majd bemutatásra, hogy az általános európai gyakorlatnak és hazai – 1957-ben megszakadt – tradícióinknak megfelelően ismét európai kontextusban legyen látható a magyar képzőművészet legjava.

A közgyűjteményi épületegyüttes további ütemeinek tartalma a nemzeti közgyűjtemények körének teljes áttekintését követően határozható meg. Mindehhez valamennyi országos jelentőségű közgyűjtemény szerepének és funkciójának átfogó vizsgálata szükséges a közgyűjtemények struktúrájának, helyzetének és elhelyezésének áttekintésével.

A koncepció fontos eleme, hogy a fejlesztés a Városligethez simulva, annak műemléki és környezeti értékeit nem csorbítva valósuljon meg: környezetbarát „ökoépületként”, a fenntarthatóság és a látogatóbarát funkciók jegyében. A koncepció része a parkolási gondok megoldása, térszín alatti parkoló építésével.

A nagy ívű fejlesztési koncepció kidolgozásához vezető út első lépései az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos kinevezéséről és feladatairól szóló 1326/2011. (IX. 29.) Kormányhatározat, továbbá az előzetes fejlesztési irányokat jóváhagyó és az előkészítés forrásáról is rendelkező 1353/2011. Kormányhatározat.

Az új múzeumi negyedben elhelyezésre kerülő intézmények végleges körére tett javaslatot 2012. június 30-ig kell benyújtani a Kormánynak, s az ott jóváhagyott intézményekre vonatkozóan az építészeti tervpályázat elkészítésének határideje 2013. szeptember 30-a.
2011. december 6.

(Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Kultúráért Felelős Államtitkárság)Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Francia többsávos, koncentrikus körforgalmak »
 • Különböző úttípusok egymást követő sorozata egyazon úton »
 • Sávszámok és sebességek a holland A2 autópályán »
 • Újrapozicionálás vagy a káosz elmélyítése? »
 • Tisza és árvizei »
 • A tervezési sebességről a szolgáltatási színvonalra helyezzük át a súlypontot »
 • Az elkerülő utakért, a környezeti kapacitásért »
 • Az autómentes Tisza-partért »
 • Egy párbeszéd kezdete? »
 • Nem kellett volna inkább disztingválni? »
 • A vízgazdálkodás XXI. századi stratégiája »
 • Vélemény a Gyorsút nevű ÚME tervezetről »
 • Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? »
 • A Szeged–Makó tram-train »
 • A szegedi Déli-hídról »
 • Az építő és a romboló Tisza »
 • Szegedi árapasztó csatorna és az első hivatalos, elutasító vélemény »
 • Dán úttípusok »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért IV. »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért III. »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  28 29 30 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31
  Legfrissebb képtárak

  Célkeresztben a vízgazdálkdás

  A Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Hidrológiai Társaság, az Agrárkamara, és a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata hívta a szakembereket a vízgazdálkodás változásait és korszerűsítési folyamatait tárgyaló konferenciára.