Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Technika EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást
2011-11-28 17:46

EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást

|

Rendkívüli ülésén az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a tervezett verespataki aranybánya megnyitásának körülményeit vizsgálta november 28-án Bukarestben. Az elmúlt időszakban több petíció is érkezett az EP szakbizottságába a beruházással kapcsolatban.

Az ülésen résztvevő Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő kiemelte: "Magyarország számára továbbra sem elfogadható a súlyos környezetvédelmi kockázatokkal járó beruházás. Komoly aggályok fogalmazódnak meg a beruházás hatástanulmányának hitelessége, a projekt biztosítékrendszere és átláthatósága szempontjából is."

A Rosia Montana Gold Corporation a romániai Verespatak községben olyan bányát kíván létesíteni, amely a cianidos lúgozási technológiát alkalmazná. 800 hektár területével és 250 millió tonna összbefogadó képességével Európa legnagyobb arany- és ezüstbányája jönne létre, ám ez a jelenlegi természeti környezet teljes lerombolásával járna. Az alkalmazni kívánt cianidos technológia ugyanakkor különösen rossz emlékeket idéz Magyarországon. A 2000-es pusztító tiszai ciánszennyezés, szintén egy romániai - nagybányai - létesítmény gátszakadásának következtében érte el hazánkat és pusztította ki szinte teljesen a Tisza élővilágát.

Bagó Zoltán a tényfeltárást követően kijelentette: "Határozott álláspontom, hogy nem megnyugtató a projekt kivitelezéséről készült hatástanulmány. Súlyos hitelességi kérdéseket vet fel, hogy annak megrendelője maga a beruházó volt, s így megkérdőjeleződik az objektivitás és a semlegesség elvének alkalmazása." Rámutatott továbbá: "Kérdéses, hogy a beruházó részéről megnevezett 150 millió eurós felelősségbiztosítás pontosan mire jelent fedezetet. Egy, a tiszai ciánszennyezéshez hasonló katasztrófa esetén ez az összeg nem nyújthat elégséges biztosítékot. Ellentmondásos a rehabilitációs idő pontos intervalluma, annak ellenőrzése és biztosítása is. Mindezen súlyos aggályok miatt a beruházás nem támogatható, Magyarország határozottan ellenzi a verespataki aranybánya megnyitását".
2011. november 25.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • 75 éves a MAPEI Csoport »
 • A Kormány támogatja az elektromos autók elterjedését »
 • EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást »
 • Világűrben a két első európai műhold »
 • Digitalizációs központ létesülhet Ózdon »
 • Napelemgyárat avat a Jüllich Glas »
 • Iskola, ahol nem csak a diákok lehetnek okosak »
 • Valós idejű utastájékoztatás a MÁV-nál »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak