Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Magyarország vonzó, versenyképes befektetési környezetet kínál Kína számára is
2011-11-17 05:46

Magyarország vonzó, versenyképes befektetési környezetet kínál Kína számára is

|

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos kínai látogatását összegezve úgy értékelte, hogy a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta napjainkban éli át együttműködésének legjobb, legintenzívebb időszakát.
fotó: Szilasi Tamás


A közeljövőben újabb megállapodások aláírása várható a magyarországi beruházásokra fordítható egymilliárd eurós fejlesztési keret felhasználásáról. A konkrét projektek közül elsőként a fővárost a Liszt Ferenc Repülőtérrel összekötő gyorsvasút valósulhat meg.
fotó: Szilasi Tamás

A kormánybiztos a Kínai Jegybank képviselőivel folytatott előremutató tárgyalásokat egyebek mellett a kínai kötvényvásárlással kapcsolatos politikai döntések megvalósításáról. A felek megerősítették, hogy a kínai pénzintézetek és befektetési alapok a továbbiakban is vásárolnak magyar államkötvényeket és értékpapírokat.

Fellegi Tamás bejelentette, hogy a közeljövőben megállapodást írhat alá a Kínai Fejlesztési Bank kormányzójával az egymilliárd euró felhasználásának módjáról és feltételeiről. A Magyar Fejlesztési Bank a jövő év elején köthet szerződést kínai partnerével az e keretből finanszírozható projektek listájáról, megvalósításuk ütemezéséről.

A MÁV Zrt. és a China Railway Construction Corporation (CRCC) építőipari cég között létrejött megegyezés alapján várhatóan a budapesti repülőtérre vezető gyorsvasút kiépítése kezdődhet meg elsőként. A kínai cég vezetője aláhúzta, hogy az egymilliárd eurós projektfinanszírozási keretből is támogatható fejlesztésben meghatározó mértékben számítanak majd magyar alvállalkozók és beszállítók részvételére.

A tárcavezető Sanghajban kínai pénzügyi vállalatok – többek közt a Haitong és a Fosun – képviselőivel egyeztetett a cégek és a Magyar Fejlesztési Bank közötti, befektetési, hitelezési és állampapírvásárlási együttműködés lehetőségeiről. Hongkongban megbeszéléseket folytatott a régió pénzügyminiszterével és külügyi vezetőjével, a helyi tőzsde elnökével. Tartományi szinten is egyeztetett a magyar és kínai szakértők által lehetségesnek tartott infrastrukturális, vízgazdálkodási beruházásokról, közös projektekről, azok finanszírozásáról.

A miniszter mások mellett tárgyalt a Metallurgical Corporation of China (MCC) vas- és acélipari vállalat és a China CNR Corporation vasúti üzemeltető társaság vezetőivel. Felkereste a BorsodChem tulajdonosa, a Wanhua Industrial Group ningpoi gyártelepét és a Westinghouse Electric Company épülő szanmeni atomerőművét.

Fellegi Tamás a 2011-es Shenzhen Hi-Tech Fair legrangosabb külföldi vendégeként Li Jinzao kereskedelmi miniszterhelyettessel, Wang Yang Guangdong tartományi ügyvezető kormányzóval, Xu Qin Shenzheni polgármesterrel és más kínai állami vezetőkkel közösen nyitotta meg a Fórumot 2011. november 16-án, Kína hi-tech központjában. Előadásában kifejtette: a kutatás-fejlesztés és innováció a magyar kormány gazdaságpolitikájának meghatározó elemeiként a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok legfőbb hajtóerejét is adják. Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedésével, magas színvonalú képzési, tudományos hátterével és jelentősen egyszerűsödő adórendszerével a közép-európai régió versenyképes állama akár a kínai beruházásokért folyó vetélkedésben is.
2011. november 16.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Országgyűlési képviselők a TTIP-ről »
 • Miért természetes? »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I. »
 • Kilövési engedély a vízlépcsőre? »
 • A Vidék Alap (VA) létesítéséért »
 • EU-s pályázat és nyilvánosság »
 • A vélemény nélküli MMK »
 • Új elnök és elnökség vezeti a Magyar Építőanyagipari Szövetséget »
 • A használatarányos útdíj bemutatása »
 • A csongrádi vízlépcsőről »
 • Lefojtott mezőgazdaság »
 • Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a MÁV Zrt.-nél »
 • Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása »
 • Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában »
 • Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához »
 • Kivitelezési szakaszban a közlekedésbiztonsági program »
 • Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat »
 • Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek »
 • A magyar kormányzati döntéseknek a vállalati szektorra gyakorolt hatásai »
 • Nemzeti Hajózási Stratégia »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  30 31 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak

  Magyar Termék Nagydíj Átadás 2011.

  Az ünnepélyes Eredményhirdetés idén is a „Gazdaság Ünnepe” volt. A ceremónián közel ötszáz jelen levő – gazdasági szakember, nemzetközi diplomata és média képviselő – osztozott a díjazottak örömében. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Latorcai János Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Alelnöke. 2011.-ben 37 pályázó 39 pályázata kapta meg a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegy használati jogát. Ebből négy pályázó mindkét benyújtott pályázata méltóvá vált a díjra, két díjazott pályázat viszont két – két pályázó közös alkotása. A Magyar Termék Nagydíjakat Koszorús László Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Alelnöke adta át.