Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Minőség Méltányos felújítást a Népstadionnak!
2011-11-11 15:07

Méltányos felújítást a Népstadionnak!

|

Callmeyer Ferenc, Józsa Gábor, Magyar Ádám, Tölgyes Edit, Péterffy András,
valamint a BON-TEAM 33 nevében (06-20-233-3528) Raab József, Miklós Róbert, Révhelyi György, Fogarasi Gyula, és Grosser Enrique emel szót 7. pontban a Népstadion méltányos felújítása érdekében.
(javított változat)

1./ Mert 1953-óta, lassan 6 évtizede a magyar sport nemzetközi hírnevének páratlan és patinás fellegvára, legyen szó atlétikáról, kosárlabdáról, vagy éppen labdarúgásról. És a maradandóságnak ez az üzenete az utókor számára patina és nem politika kell legyen.

2./ Mert megépítésekor építészetileg is világszínvonalat képviselt. Ezért ifj. Dávid Károly és csapata szocreál modernista alkotása nem totális bontást, hanem értékőrző felújítást érdemel - a szomszédos Dromosz parkkal egyetemben. Azaz aktív műemlék-védelmet.

3./ Mert a hivatalosan 40000-esre alultervezett új UEFA- stadion komplex (atlétikai) és jelentősebb nemzetközi sport rendezvények megtartására nem alkalmas, így a meglévő, fővárosban is páratlan közlekedési adottságokat (Metró, villamos, troli, Volán) sem használja hatékonyan ki. Alulhasznosítva és távlatra ellehetetlenítve a szomszédos, egyetlen fővárosi Budapesti Olimpiai
Központ (BOK) területét is.

4./ Mert már évek óta létezik kidolgozott és megvalósítható műszaki-építészeti alternatíva a Népstadion értékmegőrző felújítására. Ami 70-80000-es befogadó képességével, a stadion a stadionban elv alkalmazásával, a berlini példát követve nemzetközi szinten is maradandót alkothatna - a labdarúgás mellett az atlétika és egyéb tömegrendezvények számára is.

5./ Mert a Főstadion értékőrző, kapacitív és komplex felújításával egyúttal perspektíva nyílik a környező Zuglói Sportpark megújítására is a Millenáristól a Nemzeti Sportcsarnokig. Ellenkező esetben ez az értékes sportterület is várhatóan az ingatlanspekulációs nyomás hatására, funkcionálisan szintén ebek harmincadjává válhat, és távlatban a BOK itteni felszámolásával is
járna.

6./ Mert a stadion tervezett 40000-férőhelyes átépítésével ellehetetlenül az országos főstadion funkció, mint ahogyan egy majdani Budapesti Olimpiához - 2028? - nélkülözhetetlen főstadion funkciója is. A helyette ajánlott, ma még papíron sem létező csepeli főstadionhoz szükséges 300 milliárd forintos közlekedésfejlesztés (5-ös Metró) ma még távlati ködökbe vész, és különben is több száz hektáron részben lokális ingatlanspekulációs érdekeket szolgálna
(Sukoró szindróma).

7./ Mert a nyilvánosság teljes kizárásával, zártkörűen tervezett-előkészített átépítés sem nyilvános tervpályázatra, sem bontási-építési közbeszerzési pályázatra nem támaszkodik, szakmailag és politikailag is alaposabb átgondolást igényel. Tarthatatlan és példátlan, hogy egy ország egyetlen főstadionjának jövőbeli sorsa - és 40 Md. forintja - ilyen körülmények között dőljön el. Hogy az ártatlan létesítmény egyetlen politikai bűne - az, hogy a néhai szocreálban Nép-stadionnak kereszteltetett - perdöntő lehet a hálátlan utókori döntésnél.
Budapest, 2011. november 11. (OTS)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

Tiborc 2011-11-17 15:36:19

Örömmel csatlakozom a magam és a családom nevében a stadion megmentését célzó indítványhoz. Lévén a három hónapja elhunyt statikus tervezőnek családtagja. Ezért első kézből ismert számunkra néhány konkrét adat az üggyel kapcsolatban, amelyekből az alábbiakban idéznék néhányat.
A 93 éves korában elhunyt Dr Gilyén Jenő, többszörösen kitüntetett szakember ide vonatkozó többször is leírt, a politikai szereplők számára továbbított véleményéből felsorolok néhány gondolatot.
Mindenek előtt, az esetleges bontással, anyagszállítással, deponálással járó, elkerülhetetlen óriási mértékű és sokoldalú környezetszennyezésre kell felhívni a figyelmet.
Mintegy 60 ezer köbméternyi vasbetontörmelék kezelése az elmúlt évi árakon kb. 8 milliárd forintból volna megoldható. Ez ma már 20-25 %-al több, az ismert árváltozások miatt. Tehát a jelenleg nyilvánosságra hozott politikai tervek szerinti összeg duplája. Valamit pedig tenni szükséges, mert az építmény karbantartására 60 év alatt alig költöttek, ezért a használhatósága előttünk is ismert módon csökkent.
Röviden. Amennyiben ezt az összeget a felső tartók felének a helyszínen való, korszerű újragyártására, a tartók másik felének szakszerű javítására fordítanák, akkor 25-30 évig közel 80 ezer fő befogadására nyílna mód. Ez volna a leginkább költségtakarékos megoldás. Az egyéb variációk financiális igényére most nem térek ki.
De tudjuk, (a legnyilvánvalóbban a Papp László Aréna példájából) hogy a szakemberek nélküli politikai döntések milyenek. Röviden fogalmazva pazarlóak.
Ezért, mind a magyar sport érdeke, mind az esztétikai megfontolás, de leginkább a gazdasági tényezők olyan megoldásra kell, hogy ösztönözzenek, amely nem enged helyet a rombolásnak, a korrupciónak, stb. Az eset hasonlatos egy olyan esethez, amikor a leszakadt kabátgomb miatt vásárolnánk új kabátot.
Tisztelettel: Kókai Sándor

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Visszaszerezte a Hármashatárhegyi Sportrepülőteret az MNV Zrt. »
 • Úthibák »
 • ÁSz jelentés az utak állapotáról »
 • Az elődök titka »
 • Méltányos felújítást a Népstadionnak! »
 • Pályázat a legszebb kerámia tetőre »
 • A Wienerberger minőség »
 • A minőség szolgálatában »
 • Új auditor az OVIT-nál »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  30 31 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 01 02 03 04