Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gyűjtemény Megújultak a Műszaki Múzeum könyvtárai
2011-11-10 16:09

Megújultak a Műszaki Múzeum könyvtárai

|

A Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásból közel 30 millió forint igénybevételével újult meg idén ősszel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum [MMKM] három könyvtára a fővárosban

 

Az elnyert összegből a Központi Könyvtárban, a Műszaki Tanulmánytár Könyvtárban, valamint az Elektrotechnikai Múzeum Könyvtárban nemcsak az olvasótermek lettek kényelmesebbek és a csökkentlátók könyvtárhasználatához szereztek be eszközöket, hanem a könyvtárak katalógusainak online elérhetősége is megvalósult az új weboldallal.

A pályázatról

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum integrált könyvtárai 2011. október 30-án sikeresen zárták az ÚMFT-TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0018 „Tudásdepó-expressz” pályázat keretében 27.865.310.- Forint összegű támogatásban részesülő projektjüket.

Az Európai Uniós és hazai forrásból finanszírozott „Tudásdepó-expressz” program célja hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését. Kiemelt célja pedig a hozzáférés területi különbségeinek a csökkentése.

Fejlesztések

A pályázati keretből a könyvtárhasználók igényeit hatékonyabban kielégítő szolgáltatásokat fejlesztettek. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum egységes, az országos lelőhely-nyilvántartás elveihez igazodó könyvtári elektronikus katalógusrendszert alakítottak ki, amely az újonnan létrehozott honlapról on-line elérhető (www.konyvtar.mmkm.hu ).

Mindhárom könyvtárt felszerelték a csökkentlátók helyzetének könnyítésére kialakított eszközökkel és az új honlap akadálymentesített változata is elkészült. Mindezek mellett az olvasótermek is megújultak, kényelmesebbek lettek.

Könyvtári programok

A megújult gyűjteményekben akkreditált továbbképzéseket is tartanak felnőtt- és diákcsoportoknak, amik a könyvtárhasználat jobb megismerését, a gyűjteményekben való eligazodást segítetik. A módszertani képzések az informális tanulás lehetőségét támogatják, biztosítva az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges alapinformációk megszerzését.

Az alapvető könyvtári szolgáltatások mellett különböző lehetőségeket kínálnak iskolás csoportoknak: a könyvtár dokumentumaira épülő előadások, kihelyezett tanórák, filmvetítések megtartására, vagy épp a kiállításokhoz kapcsolódóan ismertető foglalkozások szervezésére.

A program kiemelt célja az általános és középiskolás korosztály olvasási kultúrájának fejlesztése. Ennek érdekében a múzeumba látogatóknak a kiállításokhoz kapcsolódóan, könyvtári dokumentumokra épülő külön programokat szerveznek, valamint foglalkozásokat tartanak az önálló tanulás képességének elsajátítása érdekében.MMKM könyvtárai

A három könyvtárban – amelyek jellegüknél fogva egyedi lehetőséget biztosítanak a műszaki szakterület iránt érdeklődőknek – , összesen 174.200 dokumentumot őriznek.

Közlekedési Múzeum könyvtára (1146 Budapest, Városligeti krt. 11.)

A Közlekedési Múzeum több mint 100 ezer kötetes könyvtárral rendelkezik. A könyvtár a közlekedéstörténet, technikatörténet és ezek határterületeinek (statisztika, jog, közgazdaság, sport, földrajz, biográfia, történelem) magyar és idegen nyelvű szakirodalmát gyűjti. A szakkönyvek és szakfolyóiratok állományán kívül négy külön gyűjteményt ölel fel: a menetrendek, üzleti jelentések, szabályzatok és díjszabások gyűjteményeit.

Elektrotechnikai Múzeum könyvtára (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.)

A több mint 12 ezer kötet könyv és 8 ezer kötet szakfolyóiratot számláló könyvtár az erősáramú elektrotechnika és az ahhoz kapcsolódó technikatörténet mellett, gyűjti és feldolgozza az alaptudományok - matematika, fizika, természettudományok - témakörében megjelent magyar és külföldi könyveket, folyóiratokat, dokumentumokat, térképeket.

A könyvtár olyan könyvritkaságokat is őriz, mint Antonius le Grand 1678-ban Londonban megjelent "Institutio Philosophiae Secundum Principia D. Renati Descartes: Nova Methodo Adornata & Explicata" („A filozófia megalapozása Renatus Descartes úr Principiája szerint”) című műve , vagy Jedlik Ányos 1850-ben Pesten kiadott "Súlyos testek természettana" című munkája.Műszaki Tanulmánytár könyvtára (1117 Budapest, Kaposvár u. 13.-15.)

A könyvtár közel 16 ezer kötetes állományában megtalálhatók a műszaki és természettudományok, valamint a technika általános haladásáról, annak társadalomformáló szerepéről, a tudományos megismerés és a termelés összefüggéseiről tanúskodó dokumentumok; különös figyelemmel a technika és a tudományok történetének magyar vonatkozásaira.

Kiemelt helyen szerepel a magyar ipar történetét, fejlődését bemutató szakirodalom általános vonatkozásban és az egyes iparágak tekintetében. Jelentős a feltalálókra és találmányokra vonatkozó dokumentumok mennyisége is.Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • LAKATLAN térkép »
 • Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás – múlt, jelen, jövő »
 • Száz éves a szolnoki motoros repülés »
 • Megújultak a Műszaki Múzeum könyvtárai »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  31 01 02 03 04 05 06
  07 08 09 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 01 02 03