Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnökképzés A doktoranduszok nyilatkozata
2011-10-24 16:36

A doktoranduszok nyilatkozata

|

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ), a magyarországi doktoranduszok érdekvédelmi szervezete küldöttgyűlésükön a következő nyilatkozatot fogadták el a készülő felsőoktatási törvény szövegével kapcsolatban:

A DOSZ álláspontja szerint a felsőoktatásnak kiemelt szerepe van az ország gazdasági és társadalmi megújításában. A felsőoktatásban felhalmozott szellemi potenciál, a magasfokú innovációs készség és a hosszú időre visszanyúló hagyományok együttesen megfelelő alapot képeznek ahhoz, hogy a felsőoktatás meghatározó feladatot játsszon Magyarország fejlődésében. A felsőoktatási intézmények működése nem nélkülözheti a megfelelő jogszabályi hátteret és a mindenkori összkormányzati figyelmet. A DOSZ fontosnak tartja, hogy az ország kormánya kiemelt célként fogalmazta meg a modern és jól működő felsőoktatás megteremtését.

A 2010-ben megindult koncepció-alkotási, majd szabályozási tevékenységhez a doktoranduszok a kezdet kezdetén felajánlották segítségüket, javaslataikat eljuttatták a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, szívesen vettek volna részt a jogalkotási tevékenységben. Az elmúlt másfél év alapján azonban meg kell állapítanunk, hogy az Oktatási Államtitkárság nem tartotta fontosnak a DOSZ érdemi bevonását a jogszabály előkészítésébe, az egyeztetések esetlegesek voltak, az általunk megfogalmazott javaslatok nem jelentek meg a nemrégen nyilvánosságra hozott jogszabály-tervezetben.

A felsőoktatási törvény az Oktatási Államtitkárság által készített tervezete ebben a formájában, nem kínál megoldást a felsőoktatás valódi problémáira, éppen ezért továbbgondolása és átdolgozása elengedhetetlen.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége alapvető társadalmi érdeknek tartja a felsőoktatáshoz való ingyenes hozzáférést, a magyarországi és nemzetközi hallgatói és oktatói mobilitást, így ezek esetleges korlátozását az ország szempontjából károsnak látja. A DOSZ szerint a készülő törvény egyik legfontosabb céljai közé kell, hogy tartozzon a felsőoktatás minőségének emelése, a doktori képzés tartalmi és szervezeti fejlesztése, az intézmények külső és belső minőségbiztosításának erősítése, az oktatás és kutatás autonómiájának, a képzés és a tudományos élet sokszínűségének megőrzése. Mostani formájában az Oktatási Államtitkárság által elkészített tervezet erre nem nyújt garanciákat, hiszen a vonatkozó részek kidolgozottsága nem megfelelő, hiányzik vagy a fenti célokkal pont ellentétes.

A DOSZ sérelmesnek tartja, hogy a jogszabály-tervezetben nem jelennek meg a doktoranduszok helyzetének rendezésére adott javaslataink, ide értve a doktoranduszok jogi státuszának módosítása, a doktori ösztöndíj figyelembe vétele jövedelemként a gyermekvállalásnál vagy a doktori képzés beszámítása szolgálati időként. Ezek rendezése akár a törvény, akár a végrehajtási rendeletek elfogadása során alapvető, a felsőoktatási szervezetek aktív bevonásával az előkészítés során.

A DOSZ komoly megfontolásra ajánlja a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a törvény mostani tervezetével kapcsolatos módosító javaslatait . A DOSZ szükségesnek tartja a felsőoktatási törvény tervezetét érintő további egyeztetéseket a kormányzat kompetens képviselői és a felsőoktatás reprezentatív szervezetei között.

 

Budapest, 2011. október 24., hétfő (OS)

Doktoranduszok Országos Szövetsége
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A világ egyetemeinek rangsora 2017. »
 • Átadták a 6. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait »
 • Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata »
 • Széchenyi Futam »
 • Mérnöki esettanulmány verseny »
 • Az űr- és az autóipar eszközeinek tesztelése »
 • Mérnök szülőknek és leendő mérnököknek »
 • Elmarad a diplomaátadás a Dunaújvárosi Főiskolán »
 • Új elit mesterképzés »
 • Erősödött a Dunaújvárosi Főiskola pozíciója »
 • A mérnökké válás ára »
 • Dunaújvárosi Főiskola fejlesztői laboratóriuma »
 • Kármán Tódor-díj: a gazdaság és az oktatás egymásra találására van szükség a felemelkedéshez »
 • Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból »
 • Nem szűnik meg az oktatási ombudsman intézménye »
 • Nemzetközi űrtevékenység »
 • A doktoranduszok nyilatkozata »
 • 140 kiállító a Műegyetemi Állásbörzén »
 • Együttműködési megállapodás a doktoranduszokkal »
 • Mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak

  Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata

  Szenzációs első helyezést értek el a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyen a soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói 2012. decemberében. A megmérettetést 18 éven aluli diákoknak rendezték, amelyre 5 kontinens 22 országának 147 csapata jelentkezett, köztük a soproni gimnázium diákjai, név szerint Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, Deák Márton.

  Gömböc

  A Gömböc a XXI. század eddigi egyik legjelentősebb magyar találmánya. Feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói. A Gömböc egy homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két - egy stabil és egy instabil - egyensúlyi helyzete van. Találmányuk már nemzetközi szinten is elismert és népszerű.