Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szabvány Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni?
2011-10-05 20:24

Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni?

|

A címbeli kérdéstől a lenti megállapításig idézi dr. Hajtó Ödön a legfontosabb jogszabályokat.
A mérnök számára a szabvány alapos ismerete nem lehet önkéntesség kérdése, az alapvető követelmény. Ismerni kell a szabványt akkor is, ha alkalmazom, de talán még jobban kell ismernem, ha azzal egyenértékű megoldást kívánok érvényesíteni.Bevezetésként a szabványosításról szóló törvény két megállapítása:
(1) A nemzeti szabvány alkalmazása önkéntes.
(2) Műszaki tartalmú jogszabály hivatkozhat olyan nemzeti szabványra, amelynek alkalmazását úgy kell tekinteni, hogy az adott jogszabály vonatkozó követelményei is teljesülnek.
[1995. évi XXVIII. törv. 6. §]

Az olvasó figyelmét most a második bekezdésre szegezze! E szerint ugyanis, ha jogszabály elrendeli a szabvány használatát, akkor szabvány szerint kell eljárni, mivel onnantól kezdve a szabvány a jogszabály része. A kérdés a továbbiakban úgy vetődik fel, hogy vannak-e olyan jogszabályok, melyeknek csak a szabványok alkalmazásával lehet eleget tenni? Az Alkotmány szerint ugyanis a jogszabályok betartása mindenkire egyaránt kötelező, az nem önkéntes.

 

[1949. évi XX. törv. 77. § (2)]

A választ az Európai Unióval kezdhetjük. Az építési beruházásra irányuló közbeszerzésre vonatkozó EU előírás:
„…a műszaki leírásokat az ajánlatkérő az európai szabványokat átültető nemzeti szabványokra történő hivatkozással, vagy az európai műszaki tanúsítványokra történő hivatkozással kell meghatározza.”
[93/37/EGK Irányelv 10. cikk (2) bekezdés]

A közbeszerzési eljárás hazai előírása az előzőt ismétli: az építési beruházási munkák tervezése, számítása és kivitelezése, valamint a termék alkalmazása az európai szabványokat közzétevő nemzeti szabványokra, nemzetközi szabványokra ezek hiányában nemzeti szabványokra hivatkozással kell történjen.
[2003. évi CXXIX. törv. 58.§ (3)]

Az előző két bekezdésben nincsen arról szó, hogy a szabvánnyal egyenértékű, más megoldás is szóba jöhet. A szabvány szerint kell eljárni és pont.

A tervező felelős a jogszabályok, szabályzatok, építési előírások, szabványok és egyéb szakmai szabályok betartásáért.
[1997. évi LXXVIII. törv. 33.§ (1)]

A tervező a kivitelezési dokumentáció részeként tervezői nyilatkozatot tesz, amely tartalmazza annak kinyilvánítását, hogy a vonatkozó szabványtól eltérő műszaki megoldás alkalmazása esetén a szerkezet, eljárás vagy számítási módszer a szabványossal legalább egyenértékű.
[191/2009. (IX. 15.) korm. rend. 9.§ (5)]

Az OTÉK, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet szerint az építmények és részei megvalósítása során vonatkozó nemzeti szabványok előírásainak megfelelő, illetőleg azokkal legalább egyenértékű megoldást kell alkalmazni.
[253/1997. (XII. 20.) korm. rend. 50. § (3)]

A tervezőnek az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban hivatkozott szabványoktól eltérő, de azokkal legalább azonos biztonsági szintet nyújtó műszaki megoldást hatóságilag jóvá kell hagyatnia.
[9/2008. (II. 22) ÖTM rend. 2.§ (4)]

A tervező nyilatkozatban jelenti ki, hogy a vonatkozó nemzeti szabványtól eltérő műszaki megoldás alkalmazása esetén a szerkezet, eljárás vagy számítási módszer a szabványossal legalább egyenértékű.
[193/2009. (IX.15) korm. rend. 19.§ (1)]

Az építésügyi hatóság engedélyt csak abban esetben adhat ki, ha a tervező nyilatkozott arról, hogy az általa elkészített építészeti-műszaki tervdokumentáció jogszabályokban meghatározott alapvető követelmények teljesítését biztosító nemzeti szabványokkal azonos vagy azokkal egyenértékű műszaki megoldást tartalmaz.
[1997. Évi LXXVIII. törv. 36.§ (1)]

A tervellenőr az ellenőrzés során tervellenőri nyilatkozatot készít, amely tartalmazza annak kinyilvánítását, hogy a vonatkozó szabványtól eltérő műszaki megoldás alkalmazása esetén a szerkezet, eljárás vagy számítási módszer a szabványossal legalább egyenértékű.
[191/2009. (IX. 15.) korm. rend. 10.§ (3)]

Az építési műszaki ellenőr az építőipari kivitelezési tevékenység teljes folyamatában elősegíti és ellenőrzi a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását.
[191/2009. (IX. 15.) korm. rend. 16.§ (2)]

A betont, vagy beton terméket előállítók számára érvényes előírás szerint forgalomba hozni (továbbforgalmazni) vagy beépíteni csak megfelelőség igazolással rendelkező, építési célra alkalmas építési terméket szabad.
A megfelelőség igazolási eljárás alapját a következő jóváhagyott műszaki specifikációk képezik:
a) magyar nemzeti szabvány, ezen belül a honosított harmonizált szabvány;
b) az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően az európai műszaki engedély;
c) az építőipari műszaki engedély.
[3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet]

Összefoglalva: az ismertetett jogszabályok előírásait csak a szabvány alkalmazásával, vagy azzal egyenértékű más megoldással lehet teljesíteni. Mindkét esetre érvényes, hogy a mérnök számára a szabvány alapos ismerete nem lehet önkéntesség kérdése, az alapvető követelmény. Ismerni kell a szabványt akkor is, ha alkalmazom, de talán még jobban kell ismernem, ha azzal egyenértékű megoldást kívánok érvényesíteni.


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A kényszeres nyelvcsere ellen »
 • Az építési termékekre vonatkozó szabályozás »
 • Közbeszerzési jogszabályt hiányolok »
 • Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért »
 • Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni? »
 • EUROCODE-szabványok »
 • Nyelvi gyarmatosítás »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01