Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság A verespataki aranybánya elfogadhatatlan kockázat
2011-10-05 06:29

A verespataki aranybánya elfogadhatatlan kockázat

|

A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek az MSZP EP-képviselői.
Súlyos aggályokat vet fel, hogy a román kormány által támogatott verespataki aranybánya ugyanazt a cianidos technológiát alkalmazná, amely a nagybányai cián-katasztrófához vezetett 2000-ben.
A román kormány nem követeli meg a beruházótól a biztonságosabb zárt cianidos technológiát , és nem írja elő a kötelező környezetvédelmi biztosítás megkötését sem.

Más EU tagállamokkal szemben Romániában a veszélyes anyagok regisztrációjáról és helyettesítéséről szóló uniós rendelet megsértése miatt nem indítható büntetőeljárás. A verespataki aranybánya ilyen feltételek mellett elfogadhatatlan kockázatot jelent az európai környezetre és súlyosan veszélyezteti a Tisza élővilágát – mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja, az EP Petíciós Bizottságának ülésén. Az Európai Bizottságnak lépéseket kell tennie a cianidos technológia teljes vagy részleges betiltása érdekében – hangsúlyozta az ülésen Göncz Kinga. A képviselő figyelmeztetett: a 2000-ben bekövetkezett tiszai ciánszennyezés idején sajnos már megtapasztalhattuk, milyen környezeti károkat okozhatnak a verespatakinál jóval kisebb beruházások. Ezért előre óvjuk az európai országokat az aranybánya megnyitásának következményeitől.

Az EP Petíciós Bizottsága román civil szervezetek európai parlamenti petíciója kapcsán vizsgálta a tervezett beruházást. Emlékezetes, hogy 11 éve a romániai Nagybányánál a Tiszába ömlő cianidos zagylé a folyó csaknem teljes magyarországi szakaszán elpusztította az élővilágot és több tízezer ember megélhetését sodorta veszélybe. Tabajdi Csaba az ülésen hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak szigorú előfeltételeket kellene támasztania a beruházással szemben. Meg kellene követelnie, hogy a romániai szabályozási környezet, valamint az állam és az aranyvállalat között létrejött megállapodás megfelelő védelmet nyújtson az európai környezet, a Tisza élővilága számára. Bár Svédországban és Finnországban is zajlik aranykitermelés hasonló módszerrel, ott zárt cianidos technológiát alkalmaznak. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy nagy mennyiségű cianidos zagylevet kelljen ülepítő medrekben tárolni. Ráadásul a két skandináv országban büntetőjogi eljárás is indítható a veszélyes vegyi anyagok regisztrációjáról és helyettesítéséről szóló REACH- rendelet megsértéséért, míg Romániában csak közigazgatási eljárás keretében vonhatják felelősségre a szabályok ellen vétőket.

Ameddig Románia, illetve a beruházó nem tesz eleget ezeknek a feltételeknek, addig szóba sem jöhetne semmiféle hasonló beruházás.
A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek az MSZP EP-képviselői.

Göncz Kinga felszólalásában kiemelte, hogy a beruházás nem Románia belügye, hiszen az esetleges környezeti károk több európai uniós tagállamot, illetve csatlakozni szándékozó országot érinthetnek. Nem tehetünk úgy, mintha a közelmúltban nem történt volna hasonló katasztrófa. A verespataki aranybánya-projekt kockázataira figyelmeztetni közös felelősségünk! - mondta a képviselő.

Tabajdi Csaba emlékeztetett arra, hogy az ipari balesetekkel okozott károkat a legritkább esetben képesek megtéríteni az érintett vállalatok. Ezt jól példázza az egy éve, Kolontáron történt vörösiszapömlés, ahol a 135 milliárd forintra becsült kár mellett eltörpül a MAL Zrt. 23 milliárdos vagyona. Egy esetleges verespataki ipari baleset esetén a jelenlegi feltételek mellett semmi nem garantálja azt, hogy az aranyvállalat megtérítené a környezetben, vagy az emberi egészségben bekövetkező károkat. Ezért a román államnak meg kellene követelnie, hogy a beruházó cég környezeti felelősségbiztosítást kössön. Ez nyilvánvalóan megdrágítja a termelést, de az arany jelenlegi világpiaci ára mellett a többletköltségek finanszírozhatóak lennének. Összességében a jelenlegi feltételek mellett a Verespatakon tervezett aranybánya elfogadhatatlan és vállalhatatlan környezeti kockázatot jelent. Az Európai Bizottságnak határozottan fel kell lépnie ellene –  mondta Tabajdi Csaba.

 

Budapest, 2011. október 4., kedd (OS)

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Országgyűlési képviselők a TTIP-ről »
 • Miért természetes? »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I. »
 • Kilövési engedély a vízlépcsőre? »
 • A Vidék Alap (VA) létesítéséért »
 • EU-s pályázat és nyilvánosság »
 • A vélemény nélküli MMK »
 • Új elnök és elnökség vezeti a Magyar Építőanyagipari Szövetséget »
 • A használatarányos útdíj bemutatása »
 • A csongrádi vízlépcsőről »
 • Lefojtott mezőgazdaság »
 • Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a MÁV Zrt.-nél »
 • Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása »
 • Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában »
 • Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához »
 • Kivitelezési szakaszban a közlekedésbiztonsági program »
 • Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat »
 • Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek »
 • A magyar kormányzati döntéseknek a vállalati szektorra gyakorolt hatásai »
 • Nemzeti Hajózási Stratégia »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  31 01 02 03 04 05 06
  07 08 09 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Magyar Termék Nagydíj Átadás 2011.

  Az ünnepélyes Eredményhirdetés idén is a „Gazdaság Ünnepe” volt. A ceremónián közel ötszáz jelen levő – gazdasági szakember, nemzetközi diplomata és média képviselő – osztozott a díjazottak örömében. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Latorcai János Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Alelnöke. 2011.-ben 37 pályázó 39 pályázata kapta meg a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegy használati jogát. Ebből négy pályázó mindkét benyújtott pályázata méltóvá vált a díjra, két díjazott pályázat viszont két – két pályázó közös alkotása. A Magyar Termék Nagydíjakat Koszorús László Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Alelnöke adta át.