Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Soha ennyi felszámolás
2011-09-27 12:27

Soha ennyi felszámolás

|

A 2008-ban kezdődött gazdasági válság óta évente növekvő számban kerülnek felszámolásra vállalkozások. Az elmúlt három esztendő alatt a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül megközelítően ötvenezer jutott erre a sorsra.
Százalékosan számítva, a felszámolások száma egyetlen esztendő alatt tíz százalékkal növekedett – tájékoztatott a feketelista.hu portál.

2009 szeptembere és 2010 szeptembere közötti egy esztendő alatt 16 761 cég húzta le felszámolással a rolót, az ezt követő évben (2010. szeptember és 2011. szeptember között) 18 515. Ennyi felszámolásra eddig egy év alatt soha nem került sor.


Egymillió „cégsár”

Elemzők a folyamatos növekedést elsősorban azzal magyarázzák, hogy tovább romlott a vállalkozások pénzügyi helyzete, s a cégek, amelyek elsősorban hitelből fedezték a működéshez szükséges forrásokat, ezek apadása miatt kénytelenek voltak felélni tartalékaikat. A hitelezők pedig türelmetlenebbé váltak adósaikkal szemben, korábban kérik a felszámolás megindítását. Tapasztalható, hogy az adósok egy része végelszámolással próbálja megoldani a pénzügyi gondokat, ám közülük sokan csak időt akarnak nyerni, vagy kijátszani partnerüket. A hitelezők viszont egyre szigorúbb határidőket szabnak, s ha ez nem teljesül, elindítják a felszámolást. Ezzel magyarázható, hogy újabban a végelszámolások több mint a fele felszámolásba fordul.
Ezek a tapasztalatok nagyobb óvatosságra intik az üzleti élet szereplőit. A partnerek kiválasztásánál, szerződéskötésnél, megrendelésnél az eddigieknél is körültekintőbben kell eljárnunk, ha el akarjuk kerülni a veszteséget. A feketelista.hu portálon az érdeklődő egyetlen klikkeléssel tizenegy állami nyilvántartásból informálódhat. Jelenleg csaknem 528 ezer cég több mint egymillió „saráról” kaphatnak tájékoztatást, a cég neve, címe, adószáma mellett a vele kapcsolatos valamennyi elmarasztaló eljárás részletei is megtalálhatók. Ezek ismeretében jobban látható, kivel van dolgunk, így a partner kiválasztásáról, az üzleti tranzakcióról megalapozottabb, megbízhatóbb döntés hozható – tájékoztat Iklódi András, a portál főszerkesztője.

Megyékről, városokról

A 11 nyilvántartás egyike a felszámolás. Az elmúlt egy évi felszámolások területi megoszlásáról készült elemzés meglehetősen szélsőséges képet mutat. A 11 nagyvárosra esik a felszámolások mintegy 60 százaléka, ám a megyénkénti adatok is nagy szóródást tükröznek. Legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom megyében nőtt a felszámolások száma, itt egyetlen év alatt 931 céget szüntettek meg ily módon, 77 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében egyaránt 33 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest a felszámolt cégek száma, míg Győr-Moson-Sopron megyében 22 százalékkal, Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyformán 19 százalékkal több céget számoltak fel.

 

 

 

Kedvező kép, hogy a megyék fele „mínuszban áll”, azaz területükön kevesebb cégfelszámolásra került sor, mint egy évvel ezelőtt. Heves megyében 457 felszámolási végzés született (22 százalékkal kevesebb), Bács-Kiskunban és Csongrádban pedig egyaránt 13 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest a felszámolt cégek száma. Fejér megyében 9 százalékkal, Vas megyében 8 százalékkal, Pest megyében pedig 7 százalékkal lassult a felszámolás üteme. Ez utóbbi különös súllyal esik latba, mert több mint 80 ezer társaság működik közigazgatási területén.
A 18 505 felszámolásból a statisztikában kiemelt 11 városra 10 085 eljárás jutott. Miután e területeken egy év alatt 13 százalékos volt a felszámolt cégek számának emelkedése, ez az adat döntően befolyásolta az országos képet is. Különösen Budapest; a fővárosban egy év alatt 7265 céget számoltak fel, 18 százalékkal többet, mint egy évvel előtte. A városok közül ennél nagyobb arány (45 százalék) Tatabányán volt tapasztalható, igaz, itt így is csak 396 céget szüntettek meg. Zalaegerszegen az egy évvel korábbival szemben 32 százalékkal, Győrben pedig 29 százalékkal nőtt a felszámolt cégek száma. Ugyanakkor Székesfehérváron 26 százalékkal, Kecskeméten 20 százalékkal, Miskolcon 12 százalékkal, Pécsen 11 százalékkal, Szegeden pedig 9 százalékkal kevesebb céget számoltak fel, mint egy évvel korábban.

Irat, vagyon köddé válik

Korábban döntően a hitelezők által kezdeményezett felszámolás volt a jellemző, újabban azonban már a bíróságok által indított kényszerfelszámolás dominál – összegezi a tapasztalatokat Somogyi Ferenc, a Felszámolók Országos Egyesületének elnöke. Arról is tájékoztat, hogy a bíróság által elektronikus úton kijelölt felszámolónak a törvényi előírás szerint két éven belül be kell fejezni az eljárást, ez a határidő azonban nem mindig tartható, a bonyolultabb esetekben akár nyolc-tíz évig is elhúzódhat. A felszámolás költségeit ugyan az adósnak kell fizetnie, ám gyakran előfordul, hogy nincs rá fedezete. Jellemzően ugyanis olyan cégek kerülnek felszámolásra, amelyek a vagyonukat már felélték, vagy más, működő gazdaságba „átvezették”. Ezért a hitelezőnek kevés esélye van jogos követelése megszerzésére. A felszámolók tapasztalatai szerint jó, ha az igény összegének 1-2 százaléka megtérül, és ritka, szerencsés eset, ha a hitelező 10 százalékhoz hozzájuthat. Az esetek többségében eltűnnek az iratok, és az ügyvezető is köddé válik. A felszámolással jogutód nélkül megszűnik a cég, semmi sem marad utána. A félrevezetett, becsapott hitelező pedig végérvényesen elveszti a pénzét. „Kifizetődőbb, célravezetőbb előrelátóan tájékozódni a partnercégek előéletéről” – fűzi hozzá még Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Országgyűlési képviselők a TTIP-ről »
 • Miért természetes? »
 • A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I. »
 • Kilövési engedély a vízlépcsőre? »
 • A Vidék Alap (VA) létesítéséért »
 • EU-s pályázat és nyilvánosság »
 • A vélemény nélküli MMK »
 • Új elnök és elnökség vezeti a Magyar Építőanyagipari Szövetséget »
 • A használatarányos útdíj bemutatása »
 • A csongrádi vízlépcsőről »
 • Lefojtott mezőgazdaság »
 • Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a MÁV Zrt.-nél »
 • Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása »
 • Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában »
 • Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához »
 • Kivitelezési szakaszban a közlekedésbiztonsági program »
 • Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat »
 • Natura 2000, mint idegen gazdasági érdek »
 • A magyar kormányzati döntéseknek a vállalati szektorra gyakorolt hatásai »
 • Nemzeti Hajózási Stratégia »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  31 01 02 03 04 05 06
  07 08 09 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Magyar Termék Nagydíj Átadás 2011.

  Az ünnepélyes Eredményhirdetés idén is a „Gazdaság Ünnepe” volt. A ceremónián közel ötszáz jelen levő – gazdasági szakember, nemzetközi diplomata és média képviselő – osztozott a díjazottak örömében. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Latorcai János Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Alelnöke. 2011.-ben 37 pályázó 39 pályázata kapta meg a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegy használati jogát. Ebből négy pályázó mindkét benyújtott pályázata méltóvá vált a díjra, két díjazott pályázat viszont két – két pályázó közös alkotása. A Magyar Termék Nagydíjakat Koszorús László Úr országgyűlési képviselő az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Alelnöke adta át.