Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szellemi tulajdon

Szerzői jog, iparjogvédelem, védjegy, K+F minősítés

ÁSZ jelentés – megalapozatlan elemekkel

Az Állami Számvevőszék (a továbbiakban: ÁSZ) honlapján 2016. május 31-én jelent meg a hír, hogy lezárult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ellenőrzése.

A közlemény egyaránt említést tesz az ellenőrzési jelentés egyes pozitív és negatív megállapításairól.
tovább »

Középfokú iparjogvédelmi tanfolyam

Versenyképesség - stabilitás - termékek, technológiák védelme.

Dedign, szabadalom, védjegy.
tovább »

Átadták a Jedlik Ányos-díjakat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke 2015. március 12-én ünnepélyes keretek között átadta a 2015. évi Jedlik Ányos-díjakat.
A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adományozza évente egyszer.
A szakmai díj a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja.
tovább »

Budapesten jön létre a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A visegrádi együttműködés országai iparjogvédelmi hatóságainak vezetői csütörtökön, Pozsonyban írták alá azt a nemzetközi megállapodást amelynek keretében budapesti központtal létrejön a Visegrádi Szabadalmi Intézet.
tovább »

Jedlik Ányos-díj – 2014

Hagyományosan, március 15-ei nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan, 2014. március 11-én adták át a Jedlik Ányos-díjakat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.
tovább »

Az SZTNH támadásának háttere

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2014. február 12-én rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, melynek témája a hivatal szabadalmi iratbetekintési rendszerét ért támadás értékelése, a szabadalmi bejelentők garanciális védelme, illetve a jogtalan behatolók megtévesztő állításainak cáfolata.
tovább »

Ujvári János diplomadíj-pályázat 2014

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt fontossággal kezeli, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a szellemitulajdon-védelmi kérdések jelenlétére a napi életben, és a szellemitulajdon-védelem szerepére a gazdasági folyamatokban. Ennek a munkának a részeként a hivatal évtizedes múltra visszatekintő pályázatot ír ki minden évben végzős felsőoktatási hallgatók részére.
tovább »

Magyar siker az európai szabadalmi politikában

Október 17-én ünneplik Münchenben az Európai Szabadalmi Szervezetet létrehozó szerződés – az Európai Szabadalmi Egyezmény – aláírásának 40. évfordulóját. Az intézménynek a gazdasági növekedésben és a prosperitás szolgálatában betöltött szerepét Herman von Rompuy, az Európai Tanács elnöke méltatja az ünnepi rendezvény díszvendégeként.

tovább »

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt figyelmet fordít a társadalom és a gazdasági szereplők szellemitulajdon-védelem kultúrájának ápolására. Számos, évtizedes múltra visszatekintő programot és kampányt szervez a felnövekvő generációk nevelésének támogatása érdekében. Ennek részeként hosszú évek óta együttműködik a legkiválóbb hazai felsőoktatási intézményekkel szellemitulajdon-védelmi tárgyak oktatásának támogatásával, előadók képzésével.
tovább »

Együttműködés aláírására került sor az MTA és az SZTNH között

Március 7-én Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke együttműködési megállapodást írt alá.
tovább »

Iparjog_12 pályázat


Pályázat a magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatására

tovább »

Egységes uniós szabadalmi szabályok

Az Európai Parlament december 11-én jóváhagyta az egységes uniós szabadalmi szabályokat. Ez 2014-től lehetővé teszi, hogy egyetlen szabadalmi bejelentéssel, melyet az Európai Szabadalmi Hivatalban elfogadott nyelvek valamelyikén (angol, német, vagy francia) adnak be, az Unió összes államában érvényes szabadalom nyerhető legyen. Egy minden tagországban érvényes szabadalom most összességében 36 ezer Euróba kerül, ami az új rendszerben csupán 5 ezer Euróért megoldható lesz.
tovább »

Új piaci szereplő az innováció intézményrendszerében

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2012 májusában nonprofit korlátolt felelősségű társaság formájában megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t.
tovább »

Közép-európai Szabadalmi Intézet alakul Budapesten

A Közép-Európai Szabadalmi Intézet felállításáról szóló közös szándéknyilatkozatot írtak alá Münchenben a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Osztrák Szabadalmi Hivatal és a román Állami Találmányi és Védjegy Hivatal vezetői.
tovább »

Jedlik Ányos-díj – 2012

A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumának évében a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.
tovább »

Mekkora a szellemi tulajdonunk?

A Szellemi Tuladon Nemzeti Hivatalának elnöke, dr. Bendzsel Miklós 2012. február 8-án sajtóreggelire hívta a sajtó képviselőit. Több körülmény indokolta a nyilvánosságot. Az SZTNH lezárta a 2011-es évet. Tevékenysége nagy múltú, 116-dik éve működik, több törvénymódosítás, jelentős hazai és nemzetközi esemény általában feladatbővülést, lényeges kompetencia-növekedést eredményezett, és ezekhez illeszkedő fontos informatikai fejlesztések történtek. Mindezek igénylik, hogy bővüljenek a hivatalról kialakított képzetek is.
tovább »

A szerzői jogi ágazatok súlya a magyar gazdaságban (2009)

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2003-ban publikálta azt a módszertani útmutatót, amely az elmúlt közel egy évtizedben lehetővé tette a kreatív (más néven szerzői jogi) ágazatok gazdasági teljesítményben betöltött szerepének széles körű nemzetközi összehasonlítását.
tovább »

A magyarországi kutatás-fejlesztési ráfordítások, 2008-2010

A kutatás-fejlesztési tevékenység gazdasági és társadalmi életben betöltött szerepének fontossága változatlanul megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a kedvezőtlen piaci környezet, valamint a szigorodó költségvetési feltételek e területen is éreztették hatásukat.
tovább »

K+F adóösztönzők

Ez év elején sor került az adózási kérdéseket érintő kutatás-fejlesztési fogalmak jogszabályi egységesítésére, valamint a K+F tevékenységet végző adózók ezen tevékenységére vonatkozó hatósági minősítési rendszer bevezetésére. Ezt a feladatot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH)látja el.
tovább »

A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról

Az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás, amely előírja a részes államok számára, hogy a szándékos és kereskedelmi mértékű védjegyhamisítás és szerzői jogi kalózkodás ellen büntetőjogi eszközökkel is fel lehessen lépni, és az ilyen típusú bűncselekmények elkövetőit szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel lehessen sújtani.
tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • ÁSZ jelentés – megalapozatlan elemekkel »
 • Középfokú iparjogvédelmi tanfolyam »
 • Átadták a Jedlik Ányos-díjakat. »
 • Budapesten jön létre a Visegrádi Szabadalmi Intézet »
 • Jedlik Ányos-díj – 2014 »
 • Az SZTNH támadásának háttere »
 • Ujvári János diplomadíj-pályázat 2014 »
 • Magyar siker az európai szabadalmi politikában »
 • Ujvári János diplomadíj-pályázat »
 • Együttműködés aláírására került sor az MTA és az SZTNH között »
 • Iparjog_12 pályázat »
 • Egységes uniós szabadalmi szabályok »
 • Új piaci szereplő az innováció intézményrendszerében »
 • Közép-Európai Szabadalmi Intézet alakul Budapesten »
 • Jedlik Ányos-díj – 2012 »
 • Mekkora a szellemi tulajdonunk? »
 • A szerzői jogi ágazatok súlya a magyar gazdaságban (2009) »
 • A magyarországi kutatás-fejlesztési ráfordítások, 2008-2010 »
 • K+F adóösztönzők »
 • A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodásról »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01
  Legfrissebb képtárak