Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szabvány

Szabvány

Törvény, szabályozás, szabvány

A kényszeres nyelvcsere ellen

Az angol nyelvű magyar szabvány ellen szól dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök dolgozata.
Az a tény, hogy az Európai Unióban angol nyelven alkotott műszaki szabványokat Magyarországon fordítás nélkül, azaz angol nyelven tették hivatalossá szomorú. Ez egy fából vaskarika:
Ezt csak velünk lehetett megtenni! Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy Franciaországban angol nyelven, vagy Angliában német nyelven vezessenek be szabványokat.
tovább »

Az építési termékekre vonatkozó szabályozás

Az építésügy hazai rendezetlenségének következménye, hogy az építési termékek forgalmazását szabályozó rendeletnek az EU Hivatalos Lapjában történt megjelenése után több mint két évvel még mindig nem vagyunk felkészülve annak alkalmazására - állítja dr. Hajtó Ödön.


tovább »

Közbeszerzési jogszabályt hiányolok

Az EU közzé tesz irányelveket (direktívákat), melyeket a tagállamoknak saját jogrendjükbe át kell ültetniük. Ilyen a 2004/17/EK, és a 2004/18/EK számú irányelv.
Dr. Hajtó Ödön kéri az olvasót, ha tudomása van arról, hogy az uniós elvek hol tükröződnek a hazai jogrendben, azt tegye közzé a mérnökkapu honlapon.
tovább »

Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek. Az új törvény egységes, hatékony és környezetbarát hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg, és szemléletváltásra ösztönöz.
tovább »

Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni?

A címbeli kérdéstől a lenti megállapításig idézi dr. Hajtó Ödön a legfontosabb jogszabályokat.
A mérnök számára a szabvány alapos ismerete nem lehet önkéntesség kérdése, az alapvető követelmény. Ismerni kell a szabványt akkor is, ha alkalmazom, de talán még jobban kell ismernem, ha azzal egyenértékű megoldást kívánok érvényesíteni.
tovább »

EUROCODE-szabványok

Az ez évi (2009) küldöttgyűlésünk az egyik legégetőbb problémaként az EUROCODE (továbbiakban EC)-szabványok bevezetését jelölte meg.
Megyei látogatásaim alkalmával, valamint a Tartószerkezeti Tagozatunk kehidakustányi kihelyezett ülésén is számtalan kérdés merült fel e témában.
tovább »

Nyelvi gyarmatosítás

„A magyar tudomány és kultúra, a magyar nyelv útja a 21. században” című pályázatra készült ez az esszé, és magába foglalja a korábbiakban itt publikált azonos című írást. Több mint egy évtizede zajlik a vita az EN-, EC- szabványokról, részben azok tartalmáról, magyarra fordításukról. Alig, vagy egyáltalán nem jutottunk előbbre, sőt a műszaki szaknyelv romlását eredményezi ez a folyamat - vélekedik a szerző dr. Rigó Mihály, okl. erdőmérnök és okl. építőmérnök. A nyelvrontásra ausztrál kódváltást és az angol-ír nyelvcserét is például hozza.
tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A kényszeres nyelvcsere ellen »
 • Az építési termékekre vonatkozó szabályozás »
 • Közbeszerzési jogszabályt hiányolok »
 • Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért »
 • Kell-e a mérnöknek a szabványok szerint tervezni? »
 • EUROCODE-szabványok »
 • Nyelvi gyarmatosítás »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01